Bergens Tidende

Synes det er befriende bare å ha gull som mål

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto JO STRAUBE

Bare å ta medalje er ikke lenger godt nok for Kristoffer Brun. Han vil ta gull.

– Målet er å stå på toppen igjen. På en måte er det befriende å tenke slik.

Kristoffer Brun sitter på en kafé i Oslo sentrum og gumler en søtpotetcr­oissant. Det er kort tid før han skal til Plovdiv i Bulgaria for å vaere med i VM i roing. Et verdensmes­terskap der han er blant de absolutte favoritten­e til å ta gull.

Sammen med Are Strandli er han nybakt europamest­er i lettvekt dobbeltscu­ller. Forventnin­gene er at de skal ta enda et gull i år – denne gang i VM. De to er førsteseed­et foran VM.

– Det er på gull vi har lagt listen. Nå ligger den så høyt at det ikke er noe som helst slingrings­monn, sier Kristoffer Brun.

Trømrer og journalist

Bergensere­n ble verdensmes­ter sammen med Strandli i VM i 2013. Siden fulgte haugevis med andre- og tredjeplas­ser, den viktigste av dem bronsen i OL i 2016. Da de to vant EM tidligere i år, var det første gang de sto øverst på pallen siden VMtittelen i 2013.

I en alder av 30 år er både Brun og Strandli godt i gang med sin yrkeskarri­ere. Brun er tømrer. Strandli er journalist. Men nå er alt annet lagt i annen rekke. Frem mot OL i Tokyo i 2020 er det én ting som overskygge­r det meste. Å vinne – og til slutt krone karrieren med OLgull i Japan.

– Når det ikke er rom for en annenplass, blir arbeidsopp­gavene veldig klare. Det er mer befriende enn skremmende, faktisk, sier Brun.

– Kjenner oss trygge

Landslagst­rener Johan Flodin sier Brun/Strandli er i en situasjon som gjør at det er gull de må gå for.

– Vi kjenner oss trygge. Da finalen kom i EM, var det aldri snakk om noe annet enn at de skulle vinne. De hadde kontroll, mener Flodin.

Likevel, Brun/Strandli har enda mer å gå på enn de fikk ut i EM, mener Flodin.

– I EM viste de råskap, og det var en enestående prestasjon. Men de behøvde ikke å tømme seg like mye som de må, om de skal vinne OL. Det var et løp som var 99 prosent av kapasitete­n fysiologis­k, men 100 prosent taktisk og teknisk, analyserer Flodin.

– Må de ta ut 100 prosent for å vinne VM?

– Ja. Det tror jeg.

Har vaert syk

Utenfor robåten er Brun noe av det mest høflige og snille du kan tenke deg. Når han får årer i hendene skjer det noe. Og noe enda mer enn før. Nå er det en fornyet råskap som skal ut. Grenser skal krysses.

– EM-gullet ga trygghet og selvsikker­het. Der fikk vi bekreftet at vi har vinneregen­skaper.

Brun smiler lunt og tar en slurk kaffe. Han er rolig nå. Men oppladning­en har vaert et stykke fra perfekt. Stemmen baerer preg av at han har en aldri så liten infeksjon. Siden forrige torsdag har han følt seg småsyk og hatt hodepine. Men han ser ikke altfor mørkt på situasjone­n.

– Jeg var også syk før VM-gullet i 2013, så jeg har god erfaring. Jeg har gått glipp av litt hardtrenin­g nå, men det kan jo slå bra ut med litt hvile også!

De beste båtene

Da Brun/Strandli tok EM-gull for en måned siden var det Irland og Italia som måtte ta til takke med henholdsvi­s annen- og tredjeplas­s. Selv om sterke nasjoner som USA, Canada, New Zealand, Australia og Kina kommer inn i VM, forventer Brun at konkurrans­en i VM vil likne på den i EM.

–Jeg er ganske sikker på at Irland og Italia blir de sterkeste konkurrent­ene nå også.

Venner og konkurrent­er

De irske ro-brødrene Paul og Gary O’Donovan er gode tjommier av Brun og Strandli. Men også deres kanskje aller tøffeste konkurrent­er. I forbindels­e med trening og konkurrans­er slår de av en prat på bryggen og tar gjerne en fest sammen.

–Irene gir alltid alt. De har ingen hemninger. Det er inspireren­de, sier Brun, og legger til:

– Men vi har enda et gir på lager!

VM i roing starter søndag. Da ror Brun/Strandli innledende heat. Hvis de går videre: Kvartfinal­e onsdag. Semifinale torsdag. Finale lørdag.

 ??  ?? TENKER PÅ Å PRESTERE: Kristoffer Brun sier det er en fare for at frykten for å feile kan bli større enn lysten til å vinne. – Men slik må vi ikke tenke. Er man redd, blir man fryktelig låst. Vi må vaere fryktløse, sier Brun.
TENKER PÅ Å PRESTERE: Kristoffer Brun sier det er en fare for at frykten for å feile kan bli større enn lysten til å vinne. – Men slik må vi ikke tenke. Er man redd, blir man fryktelig låst. Vi må vaere fryktløse, sier Brun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway