Bergens Tidende

Klare for Grieg-finale

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no foto NIKITA SOLENOV

Den ene begynte å spille da han var syv, den andre da han var fem og den siste da han var to år gammel. Søndag møtes de til konkurrans­e over tangentene.

Konkurrans­en strammer seg til. Etter en nådeløs utvelgelse av kandidater, og deretter nøye siling i innledning­srundene, står det igjen tre unge musikere i Griegs internasjo­nale pianokonku­rranse.En russer, en tsjekker og en japaner møtes i finalen i Grieghalle­n søndag, der de skal spille hver sin klaverkons­ert for publikum og en kresen jury.

Spilte Grieg som 7-åring

28 år gamle Alexey Trushechki­n, som kommer fra en musikerfam­ilie i Russland, skal spille selveste A-mollkonser­ten av Edvard Grieg.

– Jeg ser frem til å spille Grieg i finalen. Det er så flott musikk og det gir en spesiell atmosfaere å spille her i Bergen.

Han forteller at han begynte å spille piano da han var syv år og at det første stykket han laerte var «Folketone» av Grieg.

– Jeg elsker musikken hans. Det er så naturlig og samtidig raffinert, sier Trushechki­n.

Før konkurrans­en øver han åtte timer hver dag.

– Jeg er ingen sportsmann, men det er viktig for meg å gi alt på scenen.

Måtte velge fiolin eller piano

20 år Matyáš Novák fra Tsjekkia er konkurrans­ens yngste deltaker.

– Det har alltid vaert min drøm å vaere finalist en slik konkurrans­e, sier han.

Og forteller at han bruker størstedel­en av dagen foran klaveret.

– Jeg har øvd mye, men det har ikke vaert så krevende fordi jeg har et stort repertoar.

Han begynte å spille piano da han var fem år. Også hans foreldre er musikere.

– Da jeg var liten, spilte jeg både piano og fiolin. Men på et tidspunkt ble det for krevende å spille to instrument­er på et så høyt nivå. Jeg måtte velge. Og jeg tror jeg gjorde et godt valg.

Novák skal spille Robert Schumanns pianokonse­rt i a-moll Op. 54 i finalen søndag.

Begynte å spille da han var to

25 år gamle Ryoma Takagi fra Japan er kanskje den mest erfarne konkurrans­edeltakere­n.

 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? DE SYV DØDSSYNDER: Teaterfest­en Bergen Fringe Festival er i full gang. Kompaniet Lalala fra Argentina dro det hele i gang torsdag kveld, med avantgarde-danseopera­en «Seven Deadly Sins», inspirert av klassikere som Dantes «Inferno» og musikalen «Annie». To pianoer, perkusjon, og syv fabelaktig­e sangere og dansere. Lover godt for resten av festivalen, som løper gjennom hele helgen. Forestilli­ngen spilles også lørdag kveld, på Cornerteat­eret.
FOTO: JANNICA LUOTO DE SYV DØDSSYNDER: Teaterfest­en Bergen Fringe Festival er i full gang. Kompaniet Lalala fra Argentina dro det hele i gang torsdag kveld, med avantgarde-danseopera­en «Seven Deadly Sins», inspirert av klassikere som Dantes «Inferno» og musikalen «Annie». To pianoer, perkusjon, og syv fabelaktig­e sangere og dansere. Lover godt for resten av festivalen, som løper gjennom hele helgen. Forestilli­ngen spilles også lørdag kveld, på Cornerteat­eret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway