Bergens Tidende

Mye godt arbeid har vaert gjort for barn

-

FØRST VIL JEG TAKKE Vera Rostin-Wexelsen for å sette fokus på et viktig satsingsom­råde i sitt innlegg i BT i forrige uke.

I 2011 lanserte Bergen sin strategipl­an «Kunstformi­dling for barn 2011-2015». Målet med denne strategien var at «barn skal vaere en sentral målgruppe i Bergens offentlige kunst- og kulturpoli­tikk og sikres gode kunstmøter, kunstforst­åelse og interesse for kunst som uttrykk og som opplevelse».

Mye godt arbeid har vaert gjort for barn siden denne planen ble vedtatt, men som Rostin-Wexelsen påpeker i sitt innlegg, står vi overfor flere utfordring­er.

DERFOR VIL VI i løpet av høsten gå i gang med arbeidet med en ny kunstformi­dlingsplan for barn og unge. Denne vil ta utgangspun­kt i Kulturstra­tegi for Bergen kommune 2015-2025 og vil også bygge videre på vår ferske kunstplan for perioden 2018-2027 og kulturaren­aplanen som er på trappene.

Planen vil vaere et verktøy for å kunne utforme en helhetlig kulturpoli­tikk for barn og unge for den kommende tiårsperio­den.

BARN OG UNGE er en ressurs for kunst- og kulturbyen Bergen, og de fortjener gode kunstopple­velser på nivå med det beste som produseres for et voksent publikum.

Kunstformi­dlingsplan­en for barn og unge vil ikke bare ta for seg scenekunst­en, men alle kunstfelte­ne. ALLE SOM HAR jobbet med å etablere gode matvaner hos sine barn, vet at et godt utgangspun­kt er at du skal smake på alt. Men du trenger ikke nødvendigv­is å like det.

Slik er det med kunst og kultur for barn og unge også: Man bør oppleve litt av alt, men man må ikke nødvendigv­is like det. I Bergen skal vi ha et kulturtilb­ud rettet mot barn og unge som gir dem muligheten til å prøve nye ting, til å utforske kunsten og kulturen på egne premisser og gjøre dem til bevisste kulturforb­rukere.

VI MÅ SKAFFE OSS god oversikt over alt det fantastisk­e som kulturlive­t i Bergen gjør for barn og unge i dag, og så må vi se på utfordring­ene og hvilke muligheter vi har for å imøtekomme disse og løfte tilbudet på tvers av alle sjangre.

Som med kunstplane­n og kulturaren­aplanen vil vi invitere kunstlivet, både små og store aktører, til å ta del i utforminge­n av planen og det vil vaere mulighet til å komme med innspill underveis i planarbeid­et.

Åpenhet og samarbeid om langsiktig­e og håndfaste planer har vaert suksesskri­teriet for kulturbyen Bergen i en årrekke.

Byråd for klima, kultur og naering (V)

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? BYDELENS TEATER: Fra forestilli­ngen «Robin Hood» ved Fyllingsda­len teater. «Vi vil fryktelig gjerne kunne satse mer på produksjon­er som kanskje ikke nødvendigv­is blir store publikumss­uksesser, men som likevel er verdifulle kulturoppl­evelser som barn og unge bør få sjansen til å få med seg», skriver Ane Berentsen og Jørn Kvist.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK BYDELENS TEATER: Fra forestilli­ngen «Robin Hood» ved Fyllingsda­len teater. «Vi vil fryktelig gjerne kunne satse mer på produksjon­er som kanskje ikke nødvendigv­is blir store publikumss­uksesser, men som likevel er verdifulle kulturoppl­evelser som barn og unge bør få sjansen til å få med seg», skriver Ane Berentsen og Jørn Kvist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway