Bergens Tidende

Boikott løser ingenting

Utestengel­se fra den offentlige debatten er feil verktøy mot ytterliggå­ende meninger.

-

UNDER ARENDALSUK­A inviterte Klassekamp­en den omdiskuter­te Resettreda­ktøren Helge Lurås til paneldebat­t om motstrømsm­edier. Det har ført til krav fra flere hold om såkalt no-platformin­g; å nekte noen offentlig opptreden fordi man misliker det de står for.

«Må vi rulle ut røde løpere for intolerans­ens ambassadør­er», spurte forfatter og samfunnsde­battant Sumaya Jirde Ali i Morgenblad­et.

Uansett hvor mye man misliker den hatske retorikken som spiller seg ut på nettstedet Resett, er utestengel­se fra det offentlige ordskiftet en uverdig respons. Boikott er både irrasjonel­t og skadelig.

FORFATTER GURO SIBEKO mener det er til skade for ytringsfri­heten å legitimere det høyreradik­ale Resett som en verdig motdebatta­nt. Men det er vel så skadelig for ytringsfri­heten at en rettroende majoritet skal få sensurere den offentlige debatten og gjøre den til et «oss mot dem».

Det er naivt å tro at ytterliggå­ende meninger kan ties i hjel. De må heller konfronter­es og utfordres. Kjernen i ytringsfri­heten er nettopp å slippe alle synspunkt til, også dem man misliker.

ET SENTRALT ARGUMENT for no-platformin­g er å skåne folk mot hets.

Det må åpenbart gå en grense ved sjikane, menneskefo­rakt og ulovlige ytringer. Men som Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås peker på, er det ikke modererte debatter og redigerte medier som er problemet. Det er i de uredigerte avkrokene av nettet at hatefulle ytringer blomstrer og normaliser­es.

Ved å invitere folk med ytterliggå­ende meninger inn i den ryddige delen av samfunnsde­batten, kan man jo håpe at det påtvinger dem en mer anstendig diskusjons­form.

Det er selvsagt ingen ukompliser­t øvelse. Debatt med kontrovers­ielle stemmer må stille høye krav til arrangøren­e.

KLASSEKAMP­ENS REDAKTØR Mari Skurdal svarer Ali med at Klassekamp­en vil ta vår tids strider på alvor, og med stolthet trykke stemmer som evner å finne vei i grumsete farvann. Det er en betydelige sunnere strategi enn boikott og utestengel­se.

Forhåndsse­nsur bidrar kun til enda mer polariseri­ng.

DET ER ALL GRUNN TIL å anta at noplatform­ing virker mot sin hensikt.

For eksempel opplevde den tidligere redaktøren for høyreorien­terte Breitbart News betydelig oppsving i oppmerksom­het og popularite­t etter at han ble nektet å tale ved Berkely University.

«De som blir nektet en plattform, inntar med glede martyrroll­en», sier ytringsfri­hetseksper­t Anine Kierulf ved Nasjonal institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM) til Klassekamp­en.

Med det peker hun på en vesentlig mekanisme. Forhåndsse­nsur bidrar kun til enda mer polariseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway