Bergens Tidende

En lettvint fornaermel­se

-

Økonomistu­dent ved NHH

Slik det brukes nå, er uttrykket redusert til en tom floskel. Det er synd, spesielt fordi dets opprinneli­ge mening kan vaere konstrukti­v.

HØYRESIDEN BØR ta seg i stadig å forkle sunn uenighet som politisk korrekthet. Det er synd at genuine forsøk på å gjøre verden til et friere og bedre sted å vaere, blir beskyldt for å vaere billig moralsk selvopphøy­else. Det er urettferdi­g konsekvent å omtale innvandrin­g, bybane og vegetarmat for krampaktig politisk korrekthet.

Verden har heldigvis gått fremover de siste hundre årene, og dette ikke på tross av, men ofte nettopp på grunn av, politisk korrekthet. Se bare på skeives rettighete­r, fattigdoms­bekjempels­e og kvinnefrig­jøring.

Den politiske venstresid­e bør unngå å gjøre seg så inderlig svar skyldig. Det er ingen skam i å innrømme at det er mer tungvint å kjøre kollektiv enn å kjøre bil, at mange synes faktisk det er godt med biff, og at integrerin­g av innvandrer­e er unektelig komplekst og ofte vanskelig. Å late som om dette ikke er tilfellet skaper mer splid enn relevante løsninger.

DE SISTE UKENE HAR sosiolog og samfunnsde­battant Kjetil Rolness gitt oss et perfekt eksempel, ved å kritisere Statistisk sentralbyr­å (SSB) for å gå for langt i det godes hensikt.

Kort oppsummert har Rolness beskyldt SSB for å gjøre det vanskelig å få tak i ubehagelig­e tall på ulike innvandrer­gruppers grad av sysselsett­ing, og kommer med prosentand­eler han selv har måttet regne ut. SSB svarer med ytterliger­e tall i prosent, og mener å vise at Rolness tar feil. Rolness viser til at tallene han og SSB har kommet med egentlig viser det samme, og spør om SSB i det hele tatt kan regne. SSB svarer med å oppsummere forskjelle­n på en teller og en nevner.

JEG HAR SELV SLITT over økonometri­leksene de siste ukene, og synes derfor det er en anelse artig å se en nasjonal debatt om grunnlegge­nde prosentreg­ning. Jeg kan også, i utgangspun­ktet, forstå at SSB ønsker å presentere mer helhetlige rapporter enn enkeltstat­istikken Rolness etterspør, når vi vet at tall enkelt kan tas ut av kontekst og fremstille­s etter eget forgodtbef­innende.

Byrået skal vaere politisk uavhengig og nøytralt, og gjør seg selv en bjørnetjen­este med denne strategien. Situasjone­n er en gavepakke til alle som mener de ikke lenger kan stole på myndighete­ne og tradisjone­lle medier. Som det sies i kommentarf­eltet under et av Rolness innlegg: «Politisk korrekthet er som en kreftsvuls­t, den ødelegger alt den infiserer fra innsiden.»

For at høyresiden skal slutte å kaste rundt seg med begrepet, kan venstresid­en godt bli mer pragmatisk i måten de formidler sine liberale verdier på. Om det er til noen trøst, så er det tross alt politisk korrekt å belite seg.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER ??
ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER
 ??  ?? ANNE ROKKAN
ANNE ROKKAN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway