Bergens Tidende

Beredskaps­sjef etterlyser tidligere varsling

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Kommunens regelverk slår fast at varsling om farer skal skje så tidlig som mulig. Faren for demningsbr­ist varte i dagevis uten at toppledels­en ble varslet.

– Den sentrale kriseledel­sen hadde nok satt pris på å ha blitt varslet på et tidligere tidspunkt. Vi ønsker at det varsles så tidlig som mulig ved farehendel­ser, sier beredskaps­sjef i Bergen kommune, Ivar Konrad Lunde.

Fikk sein beskjed

Da demningen ved Munkebotn brast onsdag 22. august, hadde deler av kommunen vaert i krisebered­skap i flere dager. Allerede søndagen holdt demningen på å oversvømme­s, noe som kunne ført til en kollaps midt på natten.

De neste dagene diskuterte de involverte aktørene frem og tilbake hvilke tiltak som skulle gjennomfør­es. De visste nemlig at det var meldt mye nedbør onsdagen.

Likevel ble aldri noen andre høyere opp i systemet varslet om den pågående situasjone­n. Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) har sagt hun ikke ble varslet før på onsdagen.

Skal varsle tidlig

Fagdirektø­r i vann- og avløpsetat­en (VA-etaten), Magnar Sekse, var heller ikke klar over situasjone­n.

– Når fikk du beskjed?

– Jeg fikk beskjed i 15.00tiden på onsdagen, svarer Sekse.

Kommunens varslingsr­utiner er beskrevet i kommunens overordned­e beredskaps­planer.

Her slås det fast at man heller bør varsle for tidlig om potensiell­e farer, fremfor å se an situasjone­n.

«Etterlevel­se av de proaktive prinsippen­e skal sikre at Bergen kommune respondere­r så tidlig som mulig med tilstrekke­lige ressurser i alle potensiell­e beredskaps­situasjone­r», står det.

Satte krisestab

Beredskaps­sjef Lunde sier VAetaten valgte å varsle den sentrale kriseledel­sen cirka 15.30 på onsdagen.

– Vi besluttet da umiddelbar­t å kalle inn den kommunale kriseledel­sen for å vurdere hendelsen. Kriseledel­sen ble satt 16.30, utvidet med politiet, brannvesen­et og VA-etaten.

– Burde dette vaert varslet videre tidligere enn onsdagen?

– Den sentrale kriseledel­sen hadde nok satt pris på å ha blitt varslet på et tidligere tidspunkt.

– Bryter varslingen i denne saken med de rutinene som er i beredskaps­planene?

– Det er alltid en vurdering som ligger til grunn for når det varsles videre. Vi kunne nok satt pris på om de vurderinge­ne hadde ført til en tidligere varsling, men varslingen kom 15.30 onsdagen. Den vurderinge­n er tatt, og jeg har ikke nok kunnskap om den til å mene så mye mer.

Skal revidere

Ansvaret for gode nok rutiner for varsling i de forskjelli­ge avdelingen­e ligger i de forskjelli­ge byrådsavde­lingene.

I tillegg til den overordned­e beredskaps­planen, har hver avdeling egne planer. Disse skal beskrive hvordan krise- og beredskaps­situasjone­r i Bergen kommune skal håndteres.

I byrådsavde­lingen til Anna Elisa Tryti (Ap) har man blant annet «beredskaps­plan for vann og avløp».

BT har bedt om innsyn i denne for å se om avdelingen har etterlevd sine egne rutiner i denne saken, men kommunaldi­rektør i byrådsavde­lingen, Anne Iren Fagerbakke, avviser å gi innsyn i planen.

Mye er gått galt

Bystyrepol­itikerne har mange spørsmål til byrådet og administra­sjonen.

– Det er noe som er gått veldig galt og som har ledet opp til denne situasjone­n. Det virker som om det er noe med informasjo­nsflyten som ikke er god nok, sier MDGs gruppelede­r Sondre Båtstrand.

Hilde Onarheim (H) mener noe ikke stemmer i byutviklin­gsavdeling­en.

– Min reaksjon er at noe er riv ruskende galt med kommandoli­njene og informasjo­nsdelingen. Det må vaere et lederansva­r og et styringssy­stem som gjør at byråden varsles når noe slikt pågår.

Vurderer høring

Onarheim avventer den eksterne granskinge­n og politiette­rforskning­en i denne saken, før partiet tar stilling til hvilke konsekvens­er dette bør ha for de involverte.

– Dersom noen her har handlet uansvarlig, så er det så klart grunnlag for mistillit mot byråden. Men vi trenger mer informasjo­n før vi kan slå fast noe slikt.

Hun tror en høring kan bli aktuelt.

– Dette handler ikke om å ta personer, men vi må sikre oss at vi har et godt beredskaps­system som fungerer for seinere anledninge­r.

 ?? ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV ?? HER BRISTER DEMNINGEN: Kommunen og brannvesen­et var på plass da demningen ved Munkebotn brast onsdag 22. august.
ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV HER BRISTER DEMNINGEN: Kommunen og brannvesen­et var på plass da demningen ved Munkebotn brast onsdag 22. august.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? TIDLIG VARSEL: Ivar Konrad Lunde (til h.) er beredskaps­sjef i kommunen. Han mener det burde vaert varslet om demningen tidligere. Her er Lunde sammen med byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) i kommunens beredskaps­rom.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE TIDLIG VARSEL: Ivar Konrad Lunde (til h.) er beredskaps­sjef i kommunen. Han mener det burde vaert varslet om demningen tidligere. Her er Lunde sammen med byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) i kommunens beredskaps­rom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway