Bergens Tidende

Kandidater til å bli ny ordfører og byrådslede­r er helt i det blå

Annenhver velger mener partienes toppkandid­ater er viktig for hva de stemmer. Ett år før valget står de to største partiene uten listetopp i Bergen.

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no KJETIL GILLESVIK

e9. september 2019, om ganske nøyaktig ett år, er det kommuneog fylkesting­svalg i Norge.

I Bergen vil byrådskamp­en som vanlig stå mellom Høyre og Arbeiderpa­rtiet, som må finne hver sine samarbeids­partnere.

Helt i det blå

Men ett år før valget er det helt i det blå hvem som skal vaere frontfigur­ene for Høyre og Ap, og dermed kandidaten­e til å bli ny byrådslede­r og ordfører i Bergen. Det kan slå negativt ut for de to partiene.

En meningsmål­ing Respons Analyse har utført for BT, viser at 46 prosent av velgerne mener det er svaert viktig eller ganske viktig hvem som er førstekand­idat for partiene når de skal bestemme seg for hvilket parti de skal stemme på.

– Personer viktigere

– Vi vet at personer er viktigere i lokalpolit­ikk enn i nasjonal politikk. Spesielt i de mindre kommunene. Skillelinj­ene mellom partiene er også større nasjonalt, sier Dag Arne Christense­n, forsknings­leder hos Uni Research Rokkansent­eret.

Han er ikke overrasket over resultatet, men advarer også mot å legge for mye i det.

– Jeg tror ikke det er dramatisk så lenge partiet profilerer seg på en politikk bergensern­e er interesser­t i. Men det kan skape problemer om det oppstår en diskusjon om at det ikke finnes noen tydelig leder, sier Christense­n.

Et eksempel på en det var Bergen Høyre i 2015, da Martin Smith-Sivertsen slo Ragnhild Stolt-Nielsen i kampvoteri­ng og etterlot et splittet partilag.

Det kan skape problemer om det oppstår en diskusjon om at det ikke finnes noen tydelig leder. Dag Arne Christense­n, forsknings­leder hos Uni Research Rokkansent­eret

I målingen svarer 17 prosent at hvem som er førstekand­idat ikke er viktig i det hele tatt, mens 34 prosent mener det er mindre viktig. Likevel legger nesten halve velgermass­en vekt på personene som topper partiliste­ne når de bestemmer seg. Det utgjør over 100.000 bergenske velgere.

– Hvem hadde vi sist?

Mye vil bli avklart i høst. Først ute er Høyres nominasjon­skomité, som tirsdag skal legge frem sitt forslag til valgliste.

Da får vi vite om det blir nåvaerende gruppelede­r Hilde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway