Bergens Tidende

Vant Griegs pianokonku­rranse

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no TRYGVE OPHEIM

Ryoma Takagi fra Japan har øvd i 12 timer hver dag for å gjøre seg klar til finalen i pianokonku­rransen. Søndag gikk han seirende ut.

25 år gamle Ryoma Takagi fra Japan vant finalen i Grieghalle­n søndag.

Han får dermed 30.000 euro i premiepeng­er, og blir blant annet invitert til å spille med Oslo-, Stavanger- og Kristiansa­nd filharmoni­ske orkestre.

Øvde 12 timer hver dag

– Nivået i denne konkurrans­en er svaert høyt, og jeg trodde det ikke var mulig å komme så langt. Jeg skal gjøre mitt aller, aller beste. Det skylder jeg deltakerne som er ute, sa Takagi til Bergens Tidende i forkant av finalen.

I finalen spilte japaneren Sergei Rachmanino­vs pianokonse­rt nr. 2.

Vinneren av konkurrans­en begynte å spille piano da han var to år, fortalte han BT før helgen. – Var fingrene lange nok? – Nei, det var kanskje mer trykking på tangenter i starten.

– Hvor mye øver du nå foran finalen? – Minst tolv timer hver dag. Matyáš Novák fra Tsjekkia, som kom på annenplass, og Alexey Trushechki­n fra Russland, som fikk tredjeplas­s, går heller ikke tomhendte hjem. De får henholdsvi­s 20.000 og 10.000 euro hver.

De første rundene foregikk på Troldhauge­n fra 1. til 5. september. Deretter gikk tre finalister videre til finalen i Grieghalle­n 9. september.

Finalisten­e fikk spille sammen med Bergen Filharmoni­ske Orkester, dirigert av Edward Gardner.

– Ambisjonen har vaert å lage en stor konkurrans­e på internasjo­nalt toppnivå. Det har vi greid, sier konkurrans­ens direktør, Sigurd Sverdrup Sandmo til Bergens Tidende.

Jurymedlem og stjernepia­nist Ya-Fei Chuang mener årets nivå har vaert svaert høyt.

– De tre finalisten­e er ikke bare teknisk gode, men alle har sterke personligh­eter. Det vises igjen i fremførels­en, sier hun.

 ?? FOTO: NIKITA SOLENOV ?? TIL TOPPS: Ryoma Takagi (25) fra Japan spilte Sergei Rachmanino­vs pianokonse­rt nr. 2 i C-moll i finalen.
FOTO: NIKITA SOLENOV TIL TOPPS: Ryoma Takagi (25) fra Japan spilte Sergei Rachmanino­vs pianokonse­rt nr. 2 i C-moll i finalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway