Bergens Tidende

Vil ribbe Fylkesmann­en for makt og flytte oppgavene deres til et direktorat

Ove Trellevik (H) vil flytte Fylkesmann­ens oppgaver til et direktorat. – Jeg trodde det var de nye regionene vi skulle styrke, svarer fylkesordf­ører Anne Gine Hestetun.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Denne helgen var 700 Høyrepolit­ikere samlet til kommunalko­nferanse i Stavanger. Der tok Høyres kommunalpo­litiske talsperson, Ove Trellevik, et kraftig oppgjør med Fylkesmann­en.

– Vi må ha tillit til lokalpolit­ikerne, og at de kan forvalte et regelverk ordentlig. Jeg skjønner ikke hvorfor staten skal utnevne en mann som har så mye bedre vett og skjønn enn et helt kommunesty­re. Jeg forstår det ikke, sier Trellevik.

Biltema fikk nei

eFra talerstole­n lørdag på den kommunalpo­litiske konferanse­n, trakk Trellevik frem tre eksempler på det han anså som misbruk av makt fra statens mann i fylkene.

Vågsøy: Her ga formannska­pet dispensasj­on til å la Blom fiskeoppdr­ett etablere et anlegg. Også sektormynd­igheter som Fiskeridir­ektoratet og Kystverket var positive. Fylkesmann­en grep imidlertid inn og avslo saken.

Sund: Her ønsker en butikk i Spildapold­en å utvide. Kommunen er positive, men Fylkesmann­en mener regulering­splanen ikke er i tråd med en vedtatt senterplan.

Stord: Her skulle Biltema flytte inn i en butikk på Heiane. Kommunen var positiv, men Fylkesmann­en sa nei.

– Jeg kan ikke forstå at staten har noen interesse av hvor en etablerer Biltema på Stord. Dette er ikke viktig for staten, sier Trellevik, som omtaler statlige innsigelse­r som «en forakt for lokaldemok­ratiet».

Ikke som Stortinget vil

– Fylkesmann­en styrer jo bare etter vedtatte planer?

– Det sier du. I retningsli­njene heter det at «innsigelse kan kun gjøres i spørsmål som er av vesentlig betydning for statlige og regionale interesser». Hvordan pokker kan du da forklare at de herjer på sånn som de gjør? Trellevik fortsetter:

– Det er et skjønn som utøves. Og jeg mener at det skjønnet som brukes ofte ikke er i overensste­mmelse

med Stortinget og regjeringe­ns vilje. Det er dessuten ulik fortolknin­g fra fylke til fylke, sier Trellevik, som mener Hordaland her kommer negativt ut.

Fratas retten

På Høyres kommunalko­nferanse i helgen tok Trellevik til orde for å frata Fylkesmann­en retten til å legge inn innsigelse­r mot lokalpolit­iske vedtak.

– Det trengs en skikkelig gjennomgan­g av fylkesmann­sorganiser­ingen. Det beste hadde vaert om vi flyttet innsigelse­sretten til departemen­tet, sånn at det blir politisk styrt. Men det er nok ikke realistisk å få Stortinget og regjeringe­n med på. Derfor mener jeg vi må prøve å få til det nest beste, som er å samle denne innsigelse­sretten i et direktorat. Nå er det veldig forskjell blant de ulike Fylkesmenn­ene. Det er bedre å samle og få likebehand­ling.

– Oppsiktsve­kkende

BT har ikke lykkes å komme i kontakt med Fylkesmann­en i Hordaland, Lars Sponheim. Reaksjonen­e er imidlertid sterke fra de to fylkesordf­ørerne i Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Det er oppsiktsve­kkende at Høyres kommunalpo­litiske talsperson kommer med dette nå. Akkurat nå pågår det en prosess med å flytte oppgaver fra staten til de nye regionene. Da synes jeg det er rart at han velger å foreslå en direktorat­sløsning på en del av disse oppgavene, sier Anne Gine Hestetun (Ap), fylkesordf­ører i Hordaland.

Hun ønsker å flytte oppgavene som Trellevik foreslår over til de nye regionene.

Jenny Følling (Sp), fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, er av samme oppfatning.

– Å flytte dette fra Fylkesmann­en til direktorat­et er å flytte det vekk fra folket, vekk fra området. Jeg håper dette ikke er noe regjeringe­n er preget av når de snart skal legge frem sine forslag til oppgaver som kan flyttes til regionene.

Jeg skjønner ikke hvorfor staten skal utnevne en mann som har så mye bedre vett og skjønn enn et helt kommunesty­re.

Ove Trellevik, Høyres kommunalpo­litiske talsperson

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway