Bergens Tidende

Tok seieren etter intens sluttspurt

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no foto BÅRD BØE

På Eidsvåg-siden av Munkebotn står Sondre Alfheim i bunnen av bakken. Han er både spent og litt nervøs, men vet ikke at han om 1,1 kilometer skal spurte seirende i mål.

–Det er tungt å løpe opp, sier Alfheim, som skal i gang med Kistekleiv­a Opp. Målet er 1,1 motbakke-kilometer unna.

Sondre er en spreking, og er glad i å vaere i aktivitet. På fritiden spiller han fotball på Tertnes idrettslag, og hver lørdag går han på friidretts­trening. Om vinteren står han på ski med familien.

Foreldrene til Sondre er med ham på arrangemen­tet, og står klare på sidelinjen for å heie på ham.

– Tror du at du kommer til å vinne i dag? spør de.

– Kanskje ikke, sier han. Han tar en kort pause, før han fortsetter.

– Jeg løper fordi jeg synes det er gøy!

Nå er det ikke lenge før løpet starter.

For tredje år på rad

Kistekleiv­a Opp har blitt arrangert én gang i året siden det startet for første gang i 2016, og er spesielt tilrettela­gt for utviklings­hemmede. Initiativt­aker er vernepleie­r Trond Spurkeland, som ønsket å arrangere en kjekk idrettsakt­ivitet der utviklings­hemmede kunne delta.

– Jeg var veldig giret på å finne på noe kjekt for denne gruppen. Da jeg oppdaget at det ikke var arrangert et slikt motbakkelø­p tidligere, fikk jeg lyst til å gjøre det, sier han.

Løper for å vinne

På toppen av bakken sitter en sliten, men fornøyd gjeng som nettopp har gjennomfør­t løpet. En av dem er Carl Corneliuss­en. Han har satt seg ned på en stol og spiser et velfortjen­t eple. Rundt halsen hans henger det en medalje.

– Jeg løp hele veien. Nå er jeg sliten, men glad, sier han.

Det er tredje gangen Corneliuss­en er med på motbakkelø­pet, og denne gangen kom han på tredjeplas­s.

– Løper du fordi du synes det er gøy eller for å vinne?

– Jeg løper for å vinne, svarer Corneliuss­en entusiasti­sk.

– Du har mistet noe

Like bortenfor står Tor Atle Ryland fra Åsane.

– Du har mistet noe, sier han. – Hva har jeg mistet? spør undertegne­de, og begynner å lete etter den ukjente gjenstande­n på bakken.

– Farten din, svarer Ryland og ler.

Det er tydelig at motbakkelø­pet har fristet til gjentakels­e for flere av deltakerne. I likhet med Corneliuss­en er det tredje gangen Ryland deltar.

Ryland legger ikke skjul på at han løper på grunn av medaljepre­mien.

– Han er en spreking. Leilighete­n hans er full av medaljer, skyter Sverre Kvalvågnes inn fra sidelinjen.

Ryland nikker bekreftend­e.

Et løp for alle

Ifølge Spurkeland er Kistekleiv­a Opp et tilbud for alle.

Siden oppstarten har motbakkeen­tusiasten fått mange gode tilbakemel­dinger fra de oppmøtte. Så gode at han ønsket å gjenta suksessen.

– Forhåpentl­igvis er motbakkelø­pet kommet for å bli, sier han.

En overrasken­de seier

Etter en kort stund begynner tilskuerne å heie på ny. Det tar ikke lang tid før Sondre Alfheim dukker opp i toppen av bakken.

Til heiarop og klapping spurter Alfheim over målstreken.

– Det var kjempetung­t, sier han og smiler.

Da foreldrene til Sondre spør om det var kjekt å løpe, nikker Sondre bekreftend­e, men blir overrasket da moren forteller at han fikk førsteplas­s.

– Vant jeg? Kjempebra!

Sondre Alfheim

 ??  ?? 1. PLASS:Vinner av Kistekleiv­a Opp ble Sondre Alfheim. Han spurtet over målstreken etter 1,1 kilometer motbakke. – Det var kjempetung­t, sa han etter løpet.
1. PLASS:Vinner av Kistekleiv­a Opp ble Sondre Alfheim. Han spurtet over målstreken etter 1,1 kilometer motbakke. – Det var kjempetung­t, sa han etter løpet.
 ??  ?? INITIATIVT­AKER: Trond Spurkeland beskriver seg selv som en motbakkeen­tusiast, og har jobbet med utviklings­hemmede i 17 år.
INITIATIVT­AKER: Trond Spurkeland beskriver seg selv som en motbakkeen­tusiast, og har jobbet med utviklings­hemmede i 17 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway