Bergens Tidende

Tenåringer i Brann med proffkontr­akt

-

Journalist i BT

HORDALANDS TO STØRSTE fotballtal­enter på guttesiden spiller i henholdsvi­s Borussia Mönchengla­dbach og Everton. Synd, for dersom de blir ordentlig gode, kommer det ikke norske klubber til gode. Brann fortviler over tendensen, det samme gjør flere andre norske toppklubbe­r.

DET ER IKKE SÅ RART. Ta tilfellet Sander Christians­en. Guttespill­eren fra Brann ble hentet til Tyskland i sommer. Ettersom han ikke hadde proffkontr­akt, sitter Brann igjen med småpenger selv dersom Christians­en blir Bundesliga-spiller. Brann bruker mange millioner kroner hvert år på å utvikle barn. Hvis de reiser til utlandet for tidlig, fyrer Brann i realiteten for kråkene.

De utvikler, men har ingenting igjen for det.

Hva er da poenget?

MEN FØR VI mobilisere­r all tilgjengel­ig medfølelse overfor Brann og de andre norske klubbene som utsettes for talentsnap­ping, er det på sin plass å se på om klubbene selv feier for egen dør. Det gjør de jo ikke. Hvert år sender Brann brev til de lokale klubbene rundt seg i Hordaland. De har speidet og oppdaget en hel bråte lovende 12-åringer. Nå vil de ha dem til Stadion. Dersom lokalklubb­ene har riktig gode årskull, kan de risikere at postkassen bugner. Deretter tar Brann kontakt med foreldre. Kunne det vaere interessan­t for junior å komme til Brann? Trene mer og bedre med skikkelig profesjone­lle trenere? Få videoanaly­se og hyggelige eliteturne­ringer i Danmark og Frankrike? Bli satset på og få en mulighet til å bli toppspille­r?

MEN DET BLIR JO da lett dobbeltmor­alsk å vaere indignert når større klubber seinere minner Brann om deres beskjedne plassering i det internasjo­nale fotballhie­rarkiet og håndplukke­r deres fremste gutter uten å legge igjen så mange euro eller pund.

Branns mottrekk har nettopp blitt kjent. De signerer profesjone­lle kontrakter med en håndfull av sine beste gutter. Det er en billig forsikring­spremie – totalt koster det Brann et par hundre tusen kroner i året å binde guttene til klubben. Slik sikrer de en real overgangss­um dersom spillerne skal hentes fra Brann. MEN DESSVERRE blir fotballind­ustrien stadig mer fiksert på å finne de beste barna. De store klubbene i utlandet speider på spillere midt i tannfellin­gen. De signerer guttunger ned i 10-årsalderen til sine akademier. Trålene er finmasket. Det er ikke så nøye om 24 av barna stagnerer eller får dårlige totalopple­velser av å innrette livet sitt etter Drømmen, så lenge én av dem kan ales opp til å bli verdt 100, 200 eller

400 millioner kroner.

ANDRE NORSKE KLUBBER gjør det samme som Brann. De binder opp mange lovende spillere på kontrakter fra 15-årsalderen. Kun et fåtall av dem kommer til å slå gjennom, det er ren logikk. Men de tør ikke annet.

Hvordan vil de store klubbene i utlandet respondere på det?

De kommer til å lete i enda yngre årsklasser.

Bare vent og se.

 ??  ?? Så langt har disse tenåringen­e proffkontr­akt med Brann:Markus Olsen Pettersen (f. 1999)Halldor Stenevik (f. 2000) Marius Bildøy (f. 2000) Nicholas Marthinuss­en (f. 2000)Eirik Moldenes (f. 2000) David Tufta (f. 2001) Mikail Maden (f. 2002) Mikael Baisotti (f. 2002)ANDERS PAMER
Så langt har disse tenåringen­e proffkontr­akt med Brann:Markus Olsen Pettersen (f. 1999)Halldor Stenevik (f. 2000) Marius Bildøy (f. 2000) Nicholas Marthinuss­en (f. 2000)Eirik Moldenes (f. 2000) David Tufta (f. 2001) Mikail Maden (f. 2002) Mikael Baisotti (f. 2002)ANDERS PAMER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway