Bergens Tidende

Norges seiersrekk­e ble brutt

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no BENEDICTE A. BAKKEN

Norge bommet på alt. Bulgaria traff på sin første sjanse. Dermed ble Norges seiersrekk­e brutt.

I nesten én time hadde Norge full kontroll på Bulgaria i den andre gruppespil­lkampen i Nations League.

Men da et tamt Bulgaria scoret på sin første sjanse etter

58 minutter, ble det tøft for Lars Lagerbäcks menn.

Da fikk Norge svi for sjansesløs­eriet i første omgang. Og dermed ble Norges seiersrekk­e i

2018 brutt.

Etter fem strake seire, ble det

0-1-tap borte i Bulgaria.

– Det er veldig frustreren­de. Vi har oss selv å skylde, sier Lagerbäck til TV 2 like etter kampen.

Nå er det bulgarerne som er i førersetet i Norges Nations League-gruppe, før nettopp Bulgaria og Slovenia kommer på Ullevaalbe­søk i midten av oktober.

Norge tok umiddelbar­t grep

Landslagss­jef Lars Lagerbäck valgte å starte med de samme 11 som slo Kypros 2–0 på Ullevaal torsdag, mot et bulgarsk landslag som har vaert i klar bedring etter mange tunge år.

I forrige VM-kvalik slo Bulgaria for eksempel Sverige og Nederland på Vasil Levski stadion.

Men det var Norge som trøkket til fra start. De norske spillerne var oppe i bulgarerne, det var ikke fred å få for vertskapet, og Norge kunne, og burde, tatt ledelsen før det var spilt fem minutter.

– Det er veldig skuffende selvfølgel­ig. I 1. omgang hadde vi to store sjanser som vi burde satt. Hadde vi satt dem, ville 2. omgang blitt annerledes, sa Norges Omar Elabdellao­ui til TV 2.

Men Bjørn Maars Johnsen brukte altfor lang tid, han ble for ubesluttso­m foran mål, etter et fint innlegg av den svaert gode venstrebac­ken Birger Meling.

Det var Norge som styrte det meste. De norske spillerne vant duellene, de var aggressive, de lå kompakt, de hadde full kontroll defensivt. Men det ble litt for upresist i angrep.

– Jeg følte vi hadde ganske bra kontroll. Men vi gjorde det veldig vanskelig for oss selv, sier Elabdellao­ui.

På et svaert glissent Vasil Levski stadion hadde Bulgaria saerdeles lite å by på de første 45 minuttene. Vi noterte 3–0 i målsjanser til Norge i første omgang.

Syv minutter før pause bredsidet kaptein Stefan Johansen ballen rett utenfor stolpen etter et flott innlegg fra Mohamed Elyounouss­i.

Rett før pause skjøt Bjørn Maars Johnsen midt på keeper Plamen Iliev fra god posisjon. Spissen, som tjente til livets opphold i bulgarsk fotball for tre år siden, hadde ikke dagen foran mål.

Bulgaria var overrasken­de svake på eget gress. Det var i beste fall tynn suppe. De kom til noen små farlighete­r mot slutten av omgangen, men man satt likevel med et inntrykk av at dette var en kamp Norge skulle og burde vinne. Og dermed skaffe seg full kontroll i sin gruppe i Nations League.

Bulgaria tok ledelsen

Norge gjorde ett bytte før den andre omgangen. Inn med Alexander Sørloth, ut med Bjørn Maars Johnsen.

Bulgaria, som vant 2–1 borte mot Slovenia torsdag, var naturlig nok ikke fornøyde med den første omgangen. Landslagss­jef Petar Hubtsjevs menn ville vaere med på leken de også.

Norge fortsatte å styre kampen, de hadde tilsynelat­ende kontroll. Men etter 58 minutter tok Bulgaria ledelsen på sin første sjanse i kampen.

Høyreback Strahil Popov la inn, i feltet vant Radoslav Vasiljev hodeduelle­n med Håvard Nordtveit og plasserte ballen i keeper Rune Almenning Jarsteins lengste hjørne. Et strålende innlegg og en nådeløs avslutning av mannen som kom på banen noen minutter tidligere.

Målet kom helt mot spillets gang. Men akkurat det betød null og niks for hjemmetils­kuerne, som naturlig nok jublet vilt.

– Ser man på det første kvarteret i 1.omgang og det første kvarteret i 2.omgang, ser man enorme forskjelle­r. Det var tydelig forskjell på intensitet­en, og det tapte vi på, oppsummere­r Egil «Drillo» Olsen til TV 2.

Ut med Nordtveit

Norge måtte ha mål, men klokken tikket fort. Bulgarerne hadde derimot all verdens tid i alt de foretok seg. De ville bare at kampen skulle ta slutt.

Og det gjorde den. Norge hadde ingen sluttspurt å komme med. Oppgaven ble ikke lettere da Nordtveit to minutter før kampslutt pådro seg sitt andre gule kort for kampen, og dermed måtte forlate banen. UEFAs nasjonslig­a. Sofia C-divisjonen gruppe 3: Vasil Levski stadion

Ca. 10.000 tilskuere

Mål: 1-0 Radoslav Vasilev (59). Dommer: Daniel Stefanski, Polen. Gult kort: Ivelin Popov (17), Martin Rainov (46), Plamen Ilijev (90), Bulgaria, Bjørn Maars Johnsen

(37), Markus Henriksen (45), Sander Berge (58), Håvard Nordtveit

(79, 88), Norge.

Rødt kort: Håvard Nordtveit (88, to gule), Norge.

Norge (4-4-2): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellao­ui, Håvard Nordtveit, Kristoffer Ajer, Birger Meling – Stefan Johansen (Iver Fossum fra 62.), Markus Henriksen, Sander Berge (Ole Selnaes fra 78.), Mohamed Elyounouss­i – Joshua King, Bjørn Maars Johnsen (Alexander Sørloth fra 46.). Bulgaria (3-5-2): Plamen Ilijev – Strahil Popov, Bozjidar Tsjorbadzj­iskij, Nikolaj Bodurov –Galin Ivanov, Georgi Kostadinov, Martin Rainov (Radoslav Vasilev fra 50.), Kiril Despodov (Ivan Goranov fra 73.), Ivan Bandalovsk­i – Ivelin Popov, Bozjidar Krajev (Krisijan Malinov fra 83.).

?? FOTO: STOJAN NENOV, REUTERS/NTB SCANPIX ?? TAP: Radoslav Vasiljev headet Bulgaria i ledelsen etter 58 minutter på Valeri Levski stadion på hjemmelage­ts første målsjanse.
FOTO: STOJAN NENOV, REUTERS/NTB SCANPIX TAP: Radoslav Vasiljev headet Bulgaria i ledelsen etter 58 minutter på Valeri Levski stadion på hjemmelage­ts første målsjanse.