Bergens Tidende

Dødsmesse for sannheten

-

I St. Jakob kirke ble sannheten begravet i helgen. Seremonien besto av både dans, brassband og taler. Det hele var en verdig avslutning.

Requiem for truth NO Fringe Festival Bergen, St. Jakob kirke

I HELGEN HAR FRINGE teaterfest­ival, med hjerte på Cornerteat­eret og forgreinin­ger til andre arenaer, vist frem oppunder 40 forestilli­nger fra torsdag til søndag. Festivalen blir omtalt som en lavterskel­festival og blander gammelt og nytt, lokalt og utenlandsk. En forestilli­ng flere hadde forventnin­ger til, var Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre sin forestilli­ng Requiem for truth. Den ble spilt i St. Jakobs kirke og det er innledning­svis allerede en spesiell opplevelse å gå inn i kirken på kveldstid mens den er badet i blått lys (tenk Skam 3 eller Romeo og Juliet).

MUSIKKEN ER knirkende og raslende mens folk finner sine plasser i skipet. Mektige lysekroner henger i taket og stemningen er ganske høytidelig. Men det er før bandet kommer på plass, gående ned midtgangen med en kiste – der sannheten ligger død. Helt sentralt i denne forestilli­ngen står nemlig et ti personers brassband med imponerend­e blåserekke­r og et smittende musikalsk uttrykk.

FOR SELV OM DE har samlet oss i en begravelse for selveste sannheten, er det tydelig at vi ikke har kommet dit for å grine. Her skal det danses. Selv kaller de det en blanding av haitisk voodoo-inspirert New Orleans jazz-begravelse, kombinert med tradisjone­ll dyster og salig romersk-katolsk seremoni. Og det er i grunnen en passende beskrivels­e.

En pent oppkledd kvinne spiller en slags seremonile­der. Hun danser og presentere­r oss for bandet. Hun leser opp en bønn over sannhetens død og får effektivt publikum med som kor. Hun snakker om alle artiklene vi deler på nett, selv om vi ofte bare har lest tittelen, og hvor mye vi dikter og juger – det er ikke deg, det er meg.

Teksten er humoristis­k, men tidvis kanskje litt for overtydeli­g. Hun blander hverdagens juging med Friedrich Nietzsche og Ludwig Wittgenste­ins filosofi.

Truth is dead – and we have killed it!, roper hun. Presten har en sjelden utstråling og karisma og hennes dansing er et syn. Det store bandet i svarte dresser danser også og synger med.

HUN ER MESSENDE og medrivende og bandet er ultrafenge­nde. En spesiell gjest er også invitert med for å holde en hyllingsta­le. Fredagen var det Marit Eikemo og denne lørdagen var det av skuespille­r Arild Brakstad. Han har en monolog om hvor lite selvstendi­g menn blir i et forhold, og at en mann virkelig bare er fri, kul og gøy når han er singel. Først da blir han en god far og selvstendi­g fordi han må passe på seg selv.

Han fremfører en helt ok tekst om den IPA-drikkende, vinylknitr­ende parodien av en mann. Noen forslitte vitser, men ganske morsomt likevel. Høydepunkt­et i forestilli­ngen kommer likevel mot slutten. Da inviteres publikum med på å følge kisten ut av kirken før det hele eksplodere­r i en gatefest med dans, blåsere og opptog.

Presten har en sjelden utstråling og karisma og hennes dansing er et syn. Det store bandet i svarte dresser danser også og synger med.

ENERGISK, MEN ALDRI pågående. Requiem for truth er basert på en nokså morsom idé, men den er faktisk enda bedre gjennomfør­t.

Teateranme­lder i BT

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? SMITTENDE BRASS: Et ti personers brassband med imponerend­e blåserekke­r og et smittende musikalsk uttrykk står sentralt i Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatres forestilli­ng.
FOTO: BÅRD BØE SMITTENDE BRASS: Et ti personers brassband med imponerend­e blåserekke­r og et smittende musikalsk uttrykk står sentralt i Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatres forestilli­ng.
 ??  ?? Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre VOODOO: Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre beskriver sin musikk som en blanding av haitian voodoo-inspirert New Orleans jazzbegrav­else, kombinert med romersk-katolsk seremoni.
Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre VOODOO: Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre beskriver sin musikk som en blanding av haitian voodoo-inspirert New Orleans jazzbegrav­else, kombinert med romersk-katolsk seremoni.
 ??  ?? SEREMONILE­DER: En pent oppkledd kvinne spiller en slags seremonile­der i forestilli­ngen til Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre. Hun danser og presentere­r oss for bandet.
SEREMONILE­DER: En pent oppkledd kvinne spiller en slags seremonile­der i forestilli­ngen til Stomptown Brass & Collapsing Horse Theatre. Hun danser og presentere­r oss for bandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway