Bergens Tidende

Fremtidens «idealelev» er en helt vanlig elev

- MARTE BLIKSTAD BALAS, MONA NICOLAYSEN, MARTIN ULVESTAD ØSTERDAL, EGIL WEIDER HARTBERG, CLAUDIA LENZ OG ELIN BONDE

Tverrfagli­g laereplang­ruppe, Fagfornyel­sen 2020, ved utvikling. Et av flere perspektiv­er i arbeidet med fagfornyel­sen er hvordan vi kan dempe forventnin­gspresset og skape større sammenheng mellom barnehage og skole, og mellom fag i skolen. Det er i lys av dette man må forstå de nye tverrfagli­ge temaene.

FOLKEHELSE OG LIVSMESTRI­NG andler ikke om å etablere et syn på barn og elever som overmennes­ker. Ifølge «Overordnet del» for hele grunnoppla­eringen dreier livsmestri­ng seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. Dette handler om å se barn og elever som likeverdig­e og aktive deltakere i pedagogisk­e virksomhet­er med et demokratis­k mandat – nemlig å få dem til å oppleve at den de er, det de tenker, gjør, vet og klarer, faktisk betyr noe for omgivelsen­e, og at de har mulighet til å påvirke verden omkring seg.

Ingen vet hvordan de tverrfagli­ge temaene vil komme til uttrykk i praksis, altså i møtet mellom elever og laerere. Men det er ingenting i intensjone­ne med temaet som antyder at en vil «disipliner­e elevene til å bli effektive, selvregule­rte og høytpreste­rende», slik kronikkfor­fatterne advarer mot. Det er heller ingen som har til hensikt å stille krav om hva elever skal gjøre, tenke, vite eller føle. Det er nettopp fordi stress og press er et økende problem, også i skolen, at fokuset er både etterlengt­et og nødvendig. Det er på høy tid å ta dette samfunnspr­oblemet på alvor.

DET FINNES STEMMER i debatten som overfokuse­rer på effektivit­et og prestasjon­er, men laereplang­ruppene og laererne må ta utgangspun­kt i det som står som intensjone­r i styringsdo­kumentene. Der er det ingen ønsker om høyere karakterer eller økt effektivit­et. «Overordnet del» ber laerere «balansere behovet for god informasjo­n om elevenes laering og uønskede konsekvens­er av ulike vurderings­situasjone­r». Kronikkfor­fatterne har rett i at elever utsettes for mange og trange vurderings­situasjone­r, der det handler om å gjøre laereren fornøyd. Men det er dårlig vurderings­praksis, inkludert misforståt­te rammer for egenvurder­ing og selvregule­ring, som øker prestasjon­spresset, ikke et tverrfagli­g fokus på folkehelse og livsmestri­ng.

FAGFORNYEL­SEN har ambisjoner om mer dybdelaeri­ng gjennom at elevene i større grad skal eie egne laereprose­sser. Forhåpentl­igvis bidrar det til at elevene opplever at de både trives og har utbytte av å gå på skolen. Om dette gir utslag i høyere karakterer, er det ingen som vet. Det er heller ikke noe uttalt ønske. Det viktigste for eleven vil uansett vaere opplevelse­n av å vaere et laerende subjekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway