Bergens Tidende

– Russiske styrker i nord utfordrer Nato

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB nyhet@bt.no

Russiske øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindels­er eller dempet spenningsn­ivå, advarer Norges utenriksmi­nister.

Russlands militaere opprustnin­g har, i kombinasjo­n med landets beviselige vilje til å bruke denne militaerma­kten, skapt ny usikkerhet om landets intensjone­r, fremholder utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun trekker frem inntrykk fra sitt besøk i Øst-Ukraina sist uke.

– Konflikten pågår fortsatt for fullt. Jeg så ødeleggels­ene og lidelsene en konflikt i hjertet av Europa fører med seg. Russlands handlinger i Ukraina har endret den sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa. Vi har, sammen med våre allierte, respondert på en avmålt og gjennomsik­tig måte, sier Søreide.

– Dette er veldig viktig også ut fra et nasjonalt perspektiv. Kola- halvøya er stadig hjemmebase for store deler av Russlands stra- tegiske styrker. Selv om vi ikke anser Russland som en militaer trussel mot Norge, er det klart at disse styrkene represente­rer en strategisk utfordring for NATO, slår hun fast.

Bekymret

I en bredt anlagt tale om Norges forhold til Russland hos NUPI fredag understrek­et Søreide at den militaere revitalise­ringen i nord gjør området enda viktigere for Russland. Hun viste til at NATO, med Norge i en pådriverro­lle, har tilpasset seg en ny situasjon i et Arktis som blir stadig mer strategisk viktig.

– Selv om vi erkjenner at Russlands militaere aktivitet i nord ikke primaert er rettet mot Norge, kan vi ikke overse det som skjer så naer våre landområde­r, sier hun.

– Vi fortsetter å følge nøye og bekymret med på den vedvarende oppbygging­en av styrker, utplasseri­ngen av nye våpensyste­mer og den mer pågående aktivitete­n som foregår i vår umiddelbar­e naerhet i nord.

Økte spenninger

Utenriksmi­nisteren kom også inn på at russisk øvingsakti­vitet ikke nødvendigv­is bidrar til å dempe spenningsn­ivået.

– Øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindels­er eller dempet spenningsn­ivå, sier hun.

I et foredrag i vår presentert­e etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde radar-utskrifter av russiske kampfly som trener på å angripe norske mål, ifølge VG.

Bildet av russisk opprustnin­g og kraftig økt aktivitet i nord kom også frem i E-tjenestens åpne trusselvur­dering i vår.

«Utenlandsk­e agenter»

Parallelt med konflikten mellom Russland og Vesten, går det tosidige norsk-russiske samarbeide­t innen miljøvern, fiskeri og atomsikker­het sin gang.

–Takket vaere de institusjo­nene vi har skapt sammen, har samarbeide­t vårt med Russland klart seg gjennom noen politiske stormkast, sier Søreide.

Samtidig tok hun for seg bekymrings­fulle trekk rundt den politiske utviklinge­n i Vladimir Putins Russland. Hun viste til at rommet for sivilsamfu­nnet blir stadig mindre, men at Norge vil fortsette å støtte innsats for demokrati og rettighete­r.

– Når organisasj­oner får status som utenlandsk­e agenter fordi de samarbeide­r med norske partnere eller får støtte fra norsk side, bidrar ikke det til våre forbindels­er. Det er beklagelig, sier utenriksmi­nisteren.

Søreide understrek­er også at antallet norske selskaper i Russland er nedadgåend­e, både på grunn av vestlige sanksjoner, men også på grunn av et vanskelig investerin­gsklima og problemer norske bedrifter opplever i landet.

 ??  ??
 ?? FOTO: SCANPIX ?? KRITISK: – Øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindels­er eller dempet spenningsn­ivå, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).
FOTO: SCANPIX KRITISK: – Øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindels­er eller dempet spenningsn­ivå, sier utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway