Bergens Tidende

Macron innrømmer fransk tortur i Algerie

- ASGER SKOVDAL JEPSEN asger.jepsen@pol.dk

Frankrikes president Emmanuel Macron har offisielt erkjent at franske soldater brukte torturmeto­der under konflikten med Algerie på 1950- og 1960-tallet.

Presidente­ns innrømmels­e kan bane vei for forsoning.

I en skriftlig uttalelse har en fransk president for første gang offisielt innrømmet at franske soldater torturerte sivile under konflikten med den tidligere franske kolonien Algerie på 1950- og 1960-tallet. Det skriver en rekke internasjo­nale medier.

Torturert og drept

President Emmanuel Macrons innrømmels­e legger saerlig vekt på saken om den 25 år gamle algeriske matematike­ren og politiske aktivisten Maurice Audin, som i 1957 forsvant sporløst etter å ha blitt arrestert av franske soldater. Macron innrømmer nå at Maurice Audin ble torturert og drept i fransk varetekt, og sier at hans død var et symptom på et system som tillot uhyrlige grusomhete­r i stor skala, skriver The Washington Post.

– Audins forsvinnin­g ble gjort mulig av et system som tillot myndighete­ne å arrestere og forhøre enhver «mistenkt» med formål om å føre en mer effektiv kamp mot våre fiender, skriver Emmanuel Macron.

Drepte 200 demonstran­ter Til tross for den offisielle anerkjenne­lsen tar det tid å lege de gamle sårene. Den muslimske politiske aktivisten Yasser Louati forteller The New York Times at det i det offisielle Frankrike fortsatt er en uvillighet til fullstendi­g konfrontas­jon av gamle forbrytels­er begått i Algerie.

Louati peker saerlig på en massakre av algeriske demonstran­ter for uavhengigh­et i 1961, hvor fransk politi drepte opp mot 200 demonstran­ter, som et eksempel på at Frankrike fortsatt har mange gamle synder å bøte for.

Ifølge ham er en unnskyldni­ng et godt sted å starte, men han mener det likevel kun er ett enkelt steg i en langvarig prosess for å gjøre opp med imperialis­mens skygge, som fortsatt henger tungt over både det algeriske og det franske samfunnet.

– Vi blir fortsatt nødt til å håndtere etterdønni­ngene fra kolonitide­n, sier Yasser Louati til The New York Times.

Oppreisnin­g

Macrons uttalelse gir imidlertid ofrene og deres pårørende mulighet til å få en lenge ventet oppreisnin­g, vurderer Caroline Broge, pressesekr­etaer ved Dignity, det danske institutte­t mot tortur.

Maurice Audins død har lenge vaert et symbol på den franske haerens brutalitet overfor den algeriske befolkning­en under krigen.

– Innrømmels­en fra Frankrikes president Macron er lenge ventet. Og det er ikke minst viktig av hensyn til oppreisnin­g for de mange etterlatte, torturofre­ne og de sårede som følge av den blodige konflikten mellom Frankrike og Algerie på 1950- og 60-tallet, skriver Caroline Broge i en e-post.

Historisk vendepunkt

Konflikten mellom Frankrike og Algerie brøt ut i 1954, som en del av det globale opprøret mot kolonimakt­ene som startet i andre verdenskri­gs kjølvann. Algerie hadde da vaert en fransk koloni siden 1837, og på 1950-tallet var det derfor mange franskmenn som bodde i Algerie. Den franske regjeringe­n var derfor også fast bestemt på å beholde kolonien, og forsøkte å slå hardt ned på algeriske opprørsgru­pper.

 ?? FOTO: PHILIPPE WOJAZER, NTB SCANPIX ?? HISTORISK INNRØMMELS­E: I en skriftlig uttalelse har en fransk president for første gang offisielt innrømmet at franske soldater torturerte sivile under konflikten med den tidligere franske kolonien Algerie på 1950- og 1960-tallet.
FOTO: PHILIPPE WOJAZER, NTB SCANPIX HISTORISK INNRØMMELS­E: I en skriftlig uttalelse har en fransk president for første gang offisielt innrømmet at franske soldater torturerte sivile under konflikten med den tidligere franske kolonien Algerie på 1950- og 1960-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway