Bergens Tidende

Milliardae­r betalte ti millioner for å sende søyler fra Bergen til Kina

Fem år etter at avtalen ble inngått, er de historiske søylene fremdeles ikke sendt.

-

eDe syv marmorsøyl­ene som en gang prydet det gamle sommerpala­sset Yuan Ming Yuan utenfor Beijing, står fremdeles tildekket under plast på Kode i Bergen. De skulle vaert i Kina for lengst. Men noe stoppet opp.

Direktør for Kode, Petter Snare, sier at museet ikke har fått noen inngående forklaring på hvorfor søylene ikke er hentet tilbake til Kina ennå.

– Det kan vaere at det er noen problemer knyttet til import. Søylene står her fordi våre avtalepart­nere i Kina ikke er klare for å ta imot dem ennå, sier han.

Permanent utlån

Det var hans forgjenger, tidligere museumsdir­ektør Erlend Høyersten, som tok initiativ til tilbakefør­ingen. Midt under den diplomatis­ke krisen mellom Kina og Norge, signerte Kode, Universite­tet i Peking og den kinesiske investoren Huang Nubo en kontrakt som innebar ti millioner kroner i bytte mot et permanent utlån.

Heller ikke Høyersten er sikker på hvorfor utlevering­en ikke er gjennomfør­t.

– Det kinesiske regelverke­t er slik at gjenstande­r som formelt sett er på utlån, må sendes ut av Kina etter en gitt periode. Meg bekjent er det seks måneder. Etter det jeg forstår, jobber man fra kinesisk side med å finne en måte å komme utenom den regelen på, sier Høyersten.

Symbolsk verdi

Tilbakefør­ingen av søylene fikk bred internasjo­nal oppmerksom­het da den ble kjent. Investoren Huang Nubo, i Zhongkun Investment Group, var tydelig preget etter at kontrakten var signert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway