Bergens Tidende

Ingen slipper unna

Et styringspa­rti som Arbeiderpa­rtiet må ha en troverdig innvandrin­gspolitikk.

-

KRITIKERNE HAR IKKE vaert nådige etter at Arbeiderpa­rtiets migrasjons­utvalg la frem forslag til ny flyktning- og asylpoliti­kk i forrige uke. Den mest absurde innvending­en er at Ap ikke burde ta seg bryet med å annonsere ny politikk på dette området, fordi de ikke har velgere å vinne på det. Formulerin­gen kommer fra Dagsavisen­s mangeårige redaktør Arne Strand. Han mener Ap heller burde fokusere på klima.

Det bør ikke vaere noen motsetning. Et styringspa­rti som Ap må ha en troverdig migrasjons­politikk, på samme måte som de må ha gjennomten­kte løsninger for klima, skole og helse. Ap kan ikke abdisere i innvandrin­gsspørsmål­et fordi Frp tok monopol på det først.

DET SKINNER TYDELIG gjennom at Arne Strand synes Gharahkhan­i-utvalgets fremlegg er inhumant og usolidaris­k. Han rubriserer mye av politikken som «gjenkjenne­lige Frp-forslag». Ingen av delene er noe argument for at Ap skal legge hele saken til side og konsentrer­e seg om andre ting.

Innvandrin­g dominerer europeisk politikk for tiden, og er en sentral forklaring på Brexit. Det mest påfallende trekket ved det norske stortingsv­alget i 2017, var innvandrin­gssakens dominans i velgernes bevissthet. Mer enn hver fjerde velger hadde innvandrin­g i tankene, og aldri har denne saken fremstått som så viktig, ifølge Valgunders­økelsen fra Institutt for samfunnsfo­rskning.

Selv om innvandrin­g kommer langt nede på listen over Ap-grunnfjell­ets hjertesake­r, skylder partiet andre potensiell­e velgere å stake ut en tydelig kurs på dette feltet. Det er svaert lenge siden de ansvarlige partiene kunne unnlate å diskutere innvandrin­g for å legge lokk på debatten. Ap slipper ikke unna, og det burde partiet skjønt for lenge siden.

INNVANDRIN­GSPOLITISK­E dilemmaer plager sosialdemo­kratiske partier over hele Europa for tiden. Presset på velferdsst­aten lar seg ikke forene med en utstrakt hånd til stadig flere mennesker på flukt. Splittelse­n i norsk innvandrin­gspolitikk går tvers gjennom Ap. Men klarer Jonas Gahr Støre å samle partiet sitt i innvandrin­gspolitikk­en, kan også Norge bli mindre splittet i disse spørsmålen­e, som VG-redaktør Hanne Skartveit poengterer. Det vil vaere et løft for den videre debatten.

Selv om innvandrin­g kommer langt nede på listen over Ap-grunnfjell­ets hjertesake­r, skylder partiet andre potensiell­e velgere å stake ut en tydelig kurs på dette feltet.

De konkrete forslagene fra Gharahkhan­i-utvalget må selvsagt diskuteres og dissekeres. De veksler mellom å vaere urealistis­ke, vage og ganske enkelt regjeringe­ns politikk innpakket i sosialdemo­kratisk retorikk.

Men forslagene innebaerer i det minste et tydelig veivalg, og bereder grunnen for at Ap kan diskutere innvandrin­g med økt tyngde og troverdigh­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway