Bergens Tidende

Lastebil skapte fullstendi­g kaos i rushtrafik­ken

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto VEGAR VALDE OG FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Tunneler var stengt i flere timer. Nå har føreren av lastebilen mistet lappen.

Klokken 16.17 mandag meldte Vegvesenet at Hordviktun­nelen mellom Åsane og Knarvik var stengt på grunn av opprydning­sarbeid. Årsaken var at en lastebil med for stor høyde hadde skadet taket i tunnelen.

Den samme lastebilen skadet også taket i Fløyfjells­tunnelen.

Også denne ble stengt, sammen med Eidsvågstu­nnelen – hvor det oppsto problemer som følge av trafikkavv­iklingen.

– Det blir stengt en stund, var meldingen fra Vegvesenet.

Og «stengt en stund» ble det.

Mistet lappen

Trafikken var stilleståe­nde i flere timer, også på omkjørings­veier hvor det har vaert stor pågang. Åsane og Nordhordla­nd ble hardest rammet av kaoset, men trafikken mot sentrum var også saktegåend­e.

Hordviktun­nelen var stengt i tre timer før den åpnet igjen, like før Eidsvågstu­nnelen – som bare var stengt i nesten halvannen time.

Fløyfjells­tunnelen åpnet like etter klokken 21.00, etter å ha vaert stengt i fire og en halv time.

Vegvesenet har ikke kameraer overalt, og har derfor ikke full oversikt over hvor langt køene har strukket seg. Flere lesere meldte om at køen sto langt forbi Knarvik.

Føreren av lastebilen mistet lappen.

– Han ble stanset av politiet i Fløyfjells­tunnelen og tatt med videre til Dokken. Der gjennomfør­te patruljen et avhør og fratok ham førerkorte­t, sier operasjons­leder i politiet, Morten Rebnord.

Han forteller at føreren vil bli kalt inn til et mer detaljert avhør seinere.

– Det viktigste var å få stanset ham.

Dirigerte trafikken

Mange lesere som har sittet i kø har sendt BT innspill. En gjenganger er at folk har stått bom fast i flere timer. Noen var redd de ikke skulle rekke å komme frem til Flesland før flyet deres tok av.

Det tok tid før politiet fikk dirigenter på plass i trafikken, fordi dette ikke er patruljer som til enhver tid er på veiene. De måtte kalles ut.

Klokken 18.40 opplyste Rebnord at dirigenten­e var på plass i Hordviktun­nelen.

– Dette skjedde på verst tenkelige tidspunkt. Vi har bestilt trafikkdir­igenter for lenge siden, og de er fremme ved Hordviktun­nelen nå, sa han.

Bilene ble ikke ført gjennom tunnelen, men rundt.

Omfattende skader

Byggherrev­akt i Vegvesenet, Åge Johan Fanebust, forteller at de ennå ikke vet hvor store skader som er påført tunneltake­ne.

– Men vi vet at det er ganske så omfattende, slår han fast.

I løpet av natt til tirsdag skal vegvesenet få oversikt over skadene. De vil også sjekke om det er skader i tunneler mot Mongstad, men det er ikke sikkert at disse er rammet.

Det som er sikkert, er at lastebilen har vaert borti vifter og høydebegre­nsningshin­deret i Hordviktun­nelen. I Fløyfjells­tunnelen ble en vifte ødelagt, og den jobbet mannskaper med å demontere klokken 21.00 – like før tunnelen åpnet igjen.

Etter åpningen av Fløyfjells­tunnelen kunne Vegvesenet melde at trafikken var begynt å normaliser­e seg.

– I Åsaneveien flyter det greit, og det er heller ikke kø ved tunnelen i Eidsvåg. Det er fortsatt trafikk mellom tunnelene, men det er ingen køer som går over lengre strekk, sa trafikkope­ratør Hanne Norheim klokken 21.20.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway