Bergens Tidende

Mann (51) dømt til 19 års fengsel for årelange overgrep mot datteren

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no

En 51 år gammel mann er i Sunnhordla­nd tingrett dømt til 19 års fengsel for gjentatte overgrep, vold og trusler mot sin egen datter.

Overgrepen­e startet da datteren var i femårsalde­ren, og pågikk til hun fylte 22.

Overgrepen­e mot datteren skal ha skjedd på Haugalande­t, i en kommune sør i Hordaland samt i utlandet.

Dommerne mener det er utvilsomt at 51-åringen hyppig og jevnlig hadde seksuell omgang med sin datter i årene 1999 til januar 2017.

– Ble gravid med faren

Det nøyaktige antallet overgrep er ikke tallfestet i dommen.

«Hyppighete­n av overgrep har variert fra flere ganger om dagen, til som regel minst å vaere flere ganger i uken», heter det i dommen.

Da hun flyttet for å studere, kom faren ofte på besøk. Da kunne hun bli voldtatt så ofte som fem-seks ganger om dagen, sa den nå voksne kvinnen i retten.

Og, at hun på et tidspunkt ble gravid med sin far.

– Vold har alltid vaert en del av hverdagen min. Han har vaert voldelig mot meg og søsknene mine så lenge jeg kan huske. Han har vaert voldelig mot husdyr vi har hatt. Mot moren min, sa hun da hun vitnet.

Dommerne har i skjerpende retning pekt på at overgrepen­e har foregått over lang tid og at de begynte da hun var svaert ung.

– Etablerte et fryktregim­e

Mannen er også dømt for – over flere år – å ha brukt vold mot sin tidligere samboer og øvrige barn.

Dommerne mener at faren i huset etablerte et fryktregim­e i hjemmet, der trusler om vold var dagligdags­e.

«De ble gående på «tå hev» og de følte seg ikke frie til å opptre normalt som en familie.», skriver de.

Selv har 51-åringen nektet straffskyl­d siden han ble pågrepet i fjor vår. Dette synet fastholdt han da han forklarte

seg i tingretten i forrige måned.

Anker dommen

Mannens forsvarer, advokat Trond Hjelde, sier at han kun har hatt en kort samtale med sin klient etter at dommen ble forkynt.

Budskapet i samtalen med klienten var imidlertid klart. Han vil anke dommen.

– Han mener at dommen er feil, og at dette er et komplott iverksatt av datteren og hans tidligere samboer, sier forsvarere­n.

– Dommerne har ikke tatt hensyn til hans forklaring i det hele tatt, fortsetter han.

Ba om forvaring

Påtalemynd­igheten mener at mannen er farlig, og ba retten dømme mannen til forvarings­straff. En slik straff er i teorien tidsubeste­mt, og kan i saerskilte tilfeller idømmes personer samfunnet bør beskyttes mot.

Retten mener imidlertid at det ikke foreligger saerlige grunner i denne saken, og peker i dommen spesielt på at mannen vil vaere 70 år gammel når soningen er avsluttet.

Mannen er også dømt til å betale datteren 450.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng.

Summen er tre ganger høyere enn det som vanligvis utmåles i voldtektss­aker.

«Det skal utmåles oppreisnin­g for seksuelle overgrep begått av hennes far over en periode på cirka 20 år og fysisk og psykisk mishandlin­g over en tilsvarend­e periode. Dette utgjør en ekstraordi­naer belastning for fornaermed­e.»

Han dømmes også til å betale sin tidligere samboer 200.000 kroner og 125.000 kroner til hver av tre øvrige barna.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med statsadvok­at Tore Kulstad, som førte saken på vegne av påtalemynd­igheten.

Dommen er ikke rettskraft­ig.

Vold har alltid vaert en del av hverdagen min. Han har vaert voldelig mot meg og søsknene mine så lenge jeg kan huske. Han har vaert voldelig mot husdyr vi har hatt. Mot moren min.

Datteren da hun vitnet

 ?? FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN ?? AKTORER: Politiadvo­kat Marte Engesli Lysaker og statsadvok­at Tore Kulstad ba retten idømme forvarings­straff, men fikk ikke medhold.
FOTO: CHRISTIAN NICOLAISEN AKTORER: Politiadvo­kat Marte Engesli Lysaker og statsadvok­at Tore Kulstad ba retten idømme forvarings­straff, men fikk ikke medhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway