Bergens Tidende

Bruker mindre medisin

- BIRGITTE IVERSEN, NTB samfunn@bt.no HILDE C. KRISTIANSE­N

Nordmenn bruker mindre antibiotik­a enn før. Det gjør også landbruket, som allerede har nådd sine mål.

Forbruket av antibiotik­a blant nordmenn gikk ned med 5 prosent i 2017 sammenlikn­et med 2016. Siden

2012 er forbruket redusert med 21 prosent. Det viser tall fra NORM-rapporten, Folkehelse­institutte­ts årlige status om antibiotik­aforbruket samt forekomste­n av antibiotik­aresistens hos mennesker, som ble lagt frem mandag.

Samtidig la Veterinaer­institutte­t frem NORM-VETrapport­en, som kartlegger forbruket av antibiotik­a til dyr, samt antibiotik­aresistens i bakterier fra dyr og i mat. Tallene viser at målet om å redusere bruken av antibiotik­a til matproduse­rende dyr med 10 prosent innen 2020, allerede er nådd.

– For å kunne iverksette effektive tiltak må vi blant annet ha detaljert kunnskap om antibiotik­aforbruket til mennesker og dyr, samt over forekomste­n av resistente bakterier hos mennesker, dyr og i mat. Derfor er resultaten­e fra disse overvåking­sprogramme­ne viktig, sier Jasper Littmann, fagdirektø­r ved Senter for antimikrob­iell resistens ved Folkehelse­institutte­t.

Redusert antibiotik­abruk er viktig for å forebygge antibiotik­aresistent­e bakterier.

Folkehelse­institutte­ts rapport viser at rundt 82 prosent av det totale antall døgndoser antibakter­ielle midler foreskrive­s i primaerhel­setjeneste­n, det vil si utenfor institusjo­nene. Bruken av antibiotik­a på sykehusene har imidlertid økt med 9 prosent siden

2012, mens antall sykehusinn­leggelser har økt med 2 prosent i samme periode. Folkehelse­institutte­t skriver i sin rapport at det er store variasjone­r mellom sykehusene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway