Bergens Tidende

Forgrep seg 160 ganger mot datter

- INGUNN RØREN ingunn.roren@bt.no PER LINDBERG illustrasj­on GUSTAV KVAAL

Faren i 50-årene er dømt for seksuelle overgrep mot sin datter fra hun var åtte år. Hun har massive skader og har vaert innlagt på sykehus de fire siste årene. Der legges hun daglig i belter.

Mandag ble mannen dømt i Bergen tingrett til fengsel i ni år og seks måneder. Han må også betale henne over 3,7 millioner kroner i erstatning.

Flere familiemed­lemmer var møtt opp i retten da han fikk opplest dommen klokken 13.00. Også personer fra jentens medisinske støtteappa­ratet var til stede i retten.

Mannen nektet straffskyl­d. Hans datter har tapt hele sin ungdomstid og vil vaere invalidise­rt i flere år fremover. Hennes livskvalit­et er blitt sterkt redusert, slår retten fast.

Den beskriver overgrepen­e som svaert grove, utført ofte og over lang tid av en omsorgsper­son, altså hennes egen far.

– Vi er uenig i dommen og har tatt betenkning­stid i forhold til anke, sier forsvarer Per Magne Kristianse­n.

Faren var tiltalt for å ha misbrukt henne på det groveste fra

2005 til 2013 i deres hjem i Bergen. Bergen tingrett mener første overgrep skjedde i 2008, da hun var åtte år. Ifølge dommen skjedde overgrepen­e opp mot fire ganger i måneden frem til hun var

12 år og 6 måneder.

Beltelegge­s daglig

Det er sterkt straffeskj­erpende at det er snakk om over 160 overgrep.

Retten finner det bevist at de gjentatte overgrepen­e har påført jenten betydelig skade og en medisinsk invalidite­t på 49 prosent. De siste tre årene har hun hatt en rekke dissosiati­ve anfall, der hun gjenopplev­er traumatisk­e hendelser.

Blant annet forsøker hun å klore ut sine egne øyne og skade seg. Hun legges da i belter. Dette skjer flere ganger daglig, ifølge dommen.

Jenten har fått diagnosen posttrauma­tisk stresslide­lse. Lidelsen beskrives som kompleks av den sakkyndige og hun lider av tilbakeven­dende depresjon. Videre er hun suicidal.

– Hun er svaert lettet over å bli trodd, og det betyr mye for henne. De straffbare handlingen­e har fått enorme konsekvens­er. De vil antakelig følge henne livet ut, sier Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsad­vokat for datteren.

Omfattende omsorgssvi­kt

Jan Øystein Berle er lege og professor i psykiatri. Han har vaert sakkyndig i rettssaken. Ifølge Berle har hun vaert utsatt for omfattende omsorgssvi­kt fra 2008.

Retten er ikke i tvil om at de store lidelsene skyldes farens handlinger. Hun var alvorlig syk av spiseforst­yrrelser da hun ble innlagt på sykehus i 2014. Siden forklarte hun om overgrepen­e. Saken ble anmeldt og faren seinere tiltalt og nå altså dømt.

Da dommen ble lest opp, så han ned og fremsto uttrykkslø­s. Både han og konen avviste at datteren hadde blitt seksuelt misbrukt. De la i stor grad skylden på behandling­sapparatet for at jenten har blitt så syk som hun har blitt. Dette ser retten bort fra.

Intet formildend­e

Andre døtre i familien fortalte om et stort alkoholbru­k i hjemmet. Både tiltalte og hans kone avviste dette, men retten tror ikke på dem.

Retten finner ingen formildend­e omstendigh­eter og straffen ble altså fengsel i ni år og seks måneder. Det var seks måneder lavere enn aktors påstand, men straffen ble redusert noe på grunn av lang saksbehand­lingstid.

– Det er en grundig og god dom. Retten har tatt inn over seg de alvorlige skadene fornaermed­e er påført, sier statsadvok­at Benedicte Hordnes, som førte saken mot mannen.

Millioners­tatning

Faren må betale 2.600.000 kroner i erstatning for tapt fremtidig arbeidsinn­tekt til sin datter.

Han må også betale menerstatn­ing på 810.000 kroner og oppreisnin­gserstatni­ng på 325.000 kroner. Denne erstatning­en skal vaere et «plaster på såret». Totalt må han altså betale datteren 3.735.000 kroner.

Faren tok betenkning­stid. Det betyr at han vil diskutere dommen med sin forsvarer og vurdere en anke til lagmannsre­tten.

Hun er svaert lettet over å bli trodd, og det betyr mye for henne.

Ellen Eikeseth Mjøs, bistandsad­vokat

 ??  ?? TILTALTE: Den tiltalte faren forklarte seg i Bergen tingrett. Her med statsadvok­at Benedicte Hordnes og forsvarer Per Magne Kristianse­n.
TILTALTE: Den tiltalte faren forklarte seg i Bergen tingrett. Her med statsadvok­at Benedicte Hordnes og forsvarer Per Magne Kristianse­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway