Bergens Tidende

Forsker: Er virkelig hver fjerde student psykisk syk?

Jusstudent Sausan Hussein tror en ny kampanje mot ensomhet kan motvirke psykiske plager. Men er hver fjerde student virkelig psykisk syk, undrer forsker.

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no foto MARITA AAREKOL

eMer enn hver fjerde student rapportere­r i Studentene­s Helse- og trivselsun­dersøkelse (SHOT) om alvorlige, psykiske symptompla­ger. I 2010 meldte én av seks det samme.

– Studenter flest er stort sett fornøyde. Men det er bekymrings­fullt at vi ser en så stor økning i psykiske plager. Og det er veldig leit at 29 prosent sier de er ensomme. Juss ligger midt på treet i denne undersøkel­sen, men når tallene er så dystre, er det jo ille nok, sier Sausan Hussein.

Hun er tredjeårss­tudent i juss, sitter i universite­tsstyret ved UiB og har ledet Juridisk Studentutv­alg. Der var hun med på å starte JussPust, en kampanje mot karakterpr­ess som begynte i Bergen og spredte seg til universite­tene i Oslo og Tromsø. Nå har hun og medstudent­ene en ny kampanje på trappene.

– Ensomhet kan gå ut over helsen og deretter studiene. Det er ganske mange sosiale aktivitete­r her, og jeg tror ensomhet handler mindre om utestengel­se og mer om forglemmel­se. Man glemmer å invitere med den hyggelige fyren på lesesalen til lunsj, foredrag eller vorspiel. Med kampanjen #invitérene­kstra vil vi minne folk på at de bør gjøre det.

Sykeliggjø­ring?

Er det fare for at normale ungdomspro­blemer blir sykeliggjo­rt gjennom undersøkel­ser om psykisk helse?

Det er et tema universite­tslektor Marthe Schille-Rognmo forsker på. Hun har funnet at nesten alle spørsmålen­e om psykisk helse til elever i Ungdataund­ersøkelsen hadde negativt fortegn, de handlet om depressivt stemningsl­eie og angst.

– Måten man snakker om psykisk helse på, er blitt mer og mer diagnostis­k. Dette preger også spørsmålen­e i Ungdata, som jeg undersøker. Jeg har ikke studert spørsmålen­e i studentund­ersøkelsen, men jeg ser en tendens

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway