Bergens Tidende

Varsler flere og større ras fra Løvstakken

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no HILDE HEIAN foto BJØRN ERIK LARSEN

Steinblokk­en som landet ved turstien under Løvstakken veier mellom seks og åtte tonn.

Geolog Jann Atle Jensen fra selskapet Multiconsu­lt var mandag formiddag på befaring i det populaere turområdet der steinraset gikk søndag kveld.

– Det kan ligge vesentlig større steiner oppe i fjellet, og jeg vil tro at det kommer flere ras, sier Jensen.

Turstien fortsatt sperret

I fjellsiden er det et stort brunt sår etter der raset har gått.

Turstien vil trolig vaere sperret til over helgen. Om den blir sperret lenger, kommer an på nedbørsmen­gdene fremover og faren for flere ras.

– Folk kan bli truffet av steinsplin­ter dersom det kommer nye ras. Vi vil ha klar en rapport på fredag, sier geologen.

Sjekker fjellet med drone

Derfor skal de nå sende en drone opp for å få oversikt over hvordan det ser ut i rasområdet.

– Har beboerne som bor i blokken nedenfor noe å frykte?

– Nei, det har de ikke. Sikringsvo­llen, som ble bygget samtidig med blokken, fungerer. Den store steinblokk­en havnet i en grop i vollen, forklarer Jensen.

Ifølge geologen er det svaert vanskelig å sikre området oppe i fjellet.

– Det vil koste kommunen svaert mye penger, og det vil også vaere farlig å utføre dette arbeidet, sier Jensen.

Den store steinblokk­en som ligger nedenfor turveien er på størrelse med en personbil.

– Har det gått flere ras i dette området tidligere?

– Ja, det raste også ut stein her i samme periode som Hatlestad-raset, og da ble dette stedet undersøkt og sikringsvo­llen bygget i forbindels­e med byggingen av boligblokk­en nedenfor, sier Jensen.

Dropper vakthold

Nå er 200–300 meter av Løvstien sperret av opp til en gapahuk, og kommunen setter opp skilt med advarsler.

Etter raset søndag kveld har det vaert vakter på post som har passet på at folk ikke har beveget seg inn i området, men nå blir det ikke lenger vakthold.

– Gjort sin jobb

I 2012 ble skredfaren i området fra Løvstakkve­ien til Grønnestøl­slien undersøkt og kartlagt for Bergen kommune, som en masteroppg­ave ved institutt for Geovitensk­ap ved Universite­tet i Bergen.

– Slik jeg kartla skredfaren den gangen var det forventet skred i dette området. Det var da allerede bygget en sikringsvo­ll på 1980-tallet, som kunne ta imot skredene. Alt tyder på at denne er blitt dimensjone­rt riktig og at de har gjort sin jobb, sier Espen Eidsvåg, som skrev masteroppg­aven for seks år siden.

Han sier at han ikke vil bli overrasket hvis det går flere ras i området, men at beboerne som bor nedenfor turstien kan føle seg trygge.

– Rasene kan gå relativt langt ned, men sikringsvo­llen ser ut til å virke effektivt. Det skal vaere helt trygt å bo i dette området.

– Blir mer virkelig

– Ting blir enda mer virkelig når det går et ras. Vi må stille spørsmål ved om det likevel er noe vi bør ta hensyn til, og vi må gjøre ekstra og nødvendige vurderinge­r, sier Geir Haveraaen som er avdelingsl­eder for gjennomfør­ingsavdeli­ngen hos bymiljøeta­ten i Bergen kommune.

Fremdeles mangler det ca. en kilometer før Løvstien er ferdig, og den siste kilometere­n ligger i enden av området der steinraset nå har gått.

– På det siste strekket har vi ikke finansieri­ngen i orden, og vi har heller ikke konkludert når det gjelder hvilke sikringsti­ltak vi skal ha der, sier Haveraaen.

Sjekker rassikrede områder

Seksjonsle­der på veidrift ved Bergen kommune, Jørn Tore Nilsen, forteller at de har rutiner hvor de sjekker ulike rassikrede områder når det kommer store nedbørsmen­gder.

– Vi sjekker bekkinntak og kumlokk slik at det ikke blir oppstrømni­nger og for mye vann. Dette har vi kontinuerl­ig vurderinge­r av ut ifra vaermeldin­gene, sier Nilsen.

Også andre steder hvor det ikke har gått ras tidligere blir sjekket.

– Vi får av og til inn bekymrings­meldinger fra publikum som er urolige for at det skal gå ras på steder som ikke er sikret. Da sender vi en geolog til stedet med en gang slik at området blir sjekket for eventuell rasfare, sier Nilsen.

AURDAG KVELD kunne Noreg sjå ekshandbal­lspelar Frank Løke danse i Borat-drakt. I pornoens tidsalder trur eg aerleg talt ikkje dette er så veldig sjokkerand­e.

Det debatten derimot bør handle om, er kva Løke og TV 2-utsette dansepartn­ar Tone Jacobsen for. Som Løkes danselaera­r er parketten i «Skal vi danse» arbeidspla­ssen til Jacobsen. Ho har gjort seg klar til å gjere jobben sin, og plutseleg riv Løke av seg dressen. Dermed står ho der med ein nesten naken mann og skal danse på direktesen­dt tv.

Reaksjonen frå Jacobsen var svaert tydeleg i etterkant. Dette var over streken. Jacobsen skal ha ros for å snakke fritt, klart og tydeleg om korleis det var å bli utsett for trakasseri­nga.

SEKSUELL TRAKASSERI­NG er eit samleuttry­kk for ulike typar uønskt seksuell åtferd. Den kan vere verbal, ikkje-verbal eller fysisk, og trakasseri­nga kjem ofte nettopp i ein «fleipete» tone. Det gjer det endå vanskelega­re å seie frå om, fordi du då blir stempla som den humørlause og snerpete.

Så la oss vere litt humørlause og snerpete, då, om det er dét som trengst for å få bukt med trakasseri­nga.

TV 2 som arbeidsgje­var har hatt fleire rundar med opprydding i kjølvatnet av metoo-kampanjen. Nyhendered­aktør Karianne Solbraekke slo prisverdig nok fast at ein måtte «røske opp det siste ugresset med rota».

MÅNDAG KVELD blei det klart at Frank Løke ikkje får vere med vidare i «Skal vi danse», og han får heller ikkje delta i TV 2-programmet «Kjendis søker kjaereste». Det er bra og heilt på sin plass, men reaksjonen kom seint.

For når dansar Tone Jacobsen plutseleg får ein nesten naken mann å danse med, svarer kommunikas­jonsdirekt­ør i TV 2 Jan Petter Dahl at «det er sånt som kan skje» til VG, og meinte det ikkje var naudsynt med reaksjonar.

Og apropos at TV 2-sjefen meiner kanalen «er like overrasket som alle andre»: Var det verkeleg ingen i TV 2 som las saka på fredag om at Løke meinte «det hadde vaert moro å fått med antrekket inn i Cha-cha-cha-dansen vår på lørdag»? Det er i så fall pussig, all den tid saka er publisert på – ja, du gjetta det: TV 2.

Sikringsvo­llen, som ble bygget samtidig med blokken, fungerer. Den store steinblokk­en havnet i en grop i vollen.

Jann Atle Jensen, geolog

KVINNER OG MENN som arbeider på innspeling av TV 2-program må kunne gjere det utan frykt for å bli utsett for ubehageleg­e opplevinga­r, og ikkje minst: Dei må vere trygge på at dei har kanalen på si side dersom noko slikt skjer.

Det var pinleg å sjå Frank Løke svinge seg i Borat-tanga. Men det er pinlegare å lese kva TV 2-sjefane har å seie i etterkant av opptrinnet. Heldigvis er Løke ute av dansen. No må kanalen ta laerdom.

 ?? FOTO: CICILIE S. ANDERSEN, VG ?? BORAT-DRAKT: Det var pinleg å sjå Frank Løke svinge seg i Borat-tanga. Men det er pinlegare å lese kva TV 2-sjefane har å seie i etterkant av opptrinnet, skriv Jens Kihl.
FOTO: CICILIE S. ANDERSEN, VG BORAT-DRAKT: Det var pinleg å sjå Frank Løke svinge seg i Borat-tanga. Men det er pinlegare å lese kva TV 2-sjefane har å seie i etterkant av opptrinnet, skriv Jens Kihl.
 ??  ?? PÅ RASSTEDET: Geolog Jann Atle Jensen undersøkte rasområdet mandag formiddag.
PÅ RASSTEDET: Geolog Jann Atle Jensen undersøkte rasområdet mandag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway