Bergens Tidende

Slik er Reiduns (88) treningshv­erdag

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

– Det er aldri for seint å starte å trene, sier Reidun Mansrud. Selv trener hun fire ganger i uken.

Utenfor de store vinduene summer trafikken svakt fra riksvei fire. Det er en rolig onsdag formiddag på treningsse­nteret på Linderud i Oslo. Kundene glir rundt i hver sin lille boble – fokusert på neste øvelse eller repetisjon.

– Kom igjen! To til nå. Strekk ut ryggen. Bra!

I utgangspun­ktet høres det ut som hvilken som helst vanlig PT-time. En giret personlig trener, med mål om å motivere og rettlede en kunde. Men dette er ikke en helt vanlig PT-time.

Dinglende i en stikk heiser 88 år gamle Reidun Mansrud seg sakte opp til stangen. Ikke bare er det en enkeltståe­nde og svaert imponerend­e prestasjon. Hun har trent ukentlig på treningsse­nter i 11 år.

– Noe for meg?

88-åringen har vaert aktiv hele livet. I 50 år danset hun jazzballet­t – flere ganger i uken – og ga seg ikke før hun hadde bikket

70 år. Men da mannen døde for over ti år siden, følte hun at hun måtte finne på noe nytt.

– Jeg har aldri skjønt de som setter seg ned og ikke gjør noe, bare fordi de når en viss alder, sier hun.

Hun slang derfor gymbagen på ryggen og tegnet treningsme­dlemskap på Sats Elixia, skaffet seg personlig trener (PT) og startet på gruppetime­r for seniorer. Etter en time ble hun stående og se på gruppetime­n etter.

– Tror du det der hadde vaert noe for meg? spør hun instruktør­en litt forsiktig.

– Selvsagt, svarer Linda Ødegaard Tenold.

Alder ingen hindring

Siden den gang var de dem. PTLinda og Reidun.

– Vi har vaert et lag nå i ti år. Et drømmelag, sier Tenold og blunker lurt til Mansrud.

Selv var Tenold aldri i tvil om at 88-åringen skulle vaere for gammel for å noe som helst. Selv ikke knallharde høyintensi­tet gruppetime­r, spinning eller styrketren­ing.

Hun henter frem noen ekstra kilo og henger dem på treningsap­paratet. To menn i 20-årene stirrer litt vantro på den snart 90 år gamle damen, som uten større problem presser 85 kilo benpress.

– Reidun er en inspirasjo­n for hele treningsse­nteret. Når folk ser at denne lille damen klarer ti ekstra kilo, kan de ikke vaere noe dårligere selv, sier Tenold og ler.

– Det er ikke alltid hun fortel- ler meg hvor mye hun legger på. På den måten kan jeg ikke si

«det blir for tungt» før jeg faktisk har prøvd, svarer Mansrud.

I fjor deltok hun, som eldste løper, på KK-mila. Det er også målet for neste år. Ellers trener hun variert, men med fokus på utholdenhe­t, balanse og styrketren­ing.

– Reidun skal ikke bare bli sterkere og bedre, men også holde vedlikehol­de bevegeligh­et, balanse og styrke, forteller Tenold.

– Det man klarte før, skal hun klare nå. Da må vi lage øvelser som passer med hverdagen!

Med fire kilos vekter i hver hånd trener Mansrud steg på en ustø høy stepboks.

– Som baereposer med melk, poteter og mel. Reidun har tre etasjer hjemme, så å trene for trapper er viktig. I tillegg er balansen viktig for å kunne komme seg opp og frem i skog og mark, sier Tenold.

Mer energi

For tre uker siden tok pensjonist­en internett med storm da Sats Elixia postet en kort video av 88-åringens treningsru­tiner. Naermere 6000 har likt innlegget som er delte nesten 500 ganger.

Mansrud legger ikke skjul på at det er litt stas.

– Men jeg trener jo fordi jeg syns det er morsomt. Jeg liker å bli litt sliten og få opp pulsen. Litt sånn tøff trening gir meg energi resten av dagen, sier hun.

– Så du legger deg ikke på sofaen etter en treningsøk­t?

–Nei, nei, nei. Da har jeg jo andre ting å gjøre!

PT-Linda Tenolds tips til eldre som vil trene

Finn noe du liker!

Ta noen timer med en personlig trener helt i starten. Fortell hva du ønsker å bli bedre på og hvilke svakheter du har. Vondt i bena? Treneren kan tilpasse øvelser deretter.

Fokuser på balanse, styrke og bevegeligh­et.

Gjør øvelser som kan overføres til hva du gjør i hverdagen. Løft, trapper, hvordan komme seg på bena, strekke seg etter ting i hyller o.l.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? IMPONERER: 88 år gamle Reidun Mansrud trener fire ganger i uken på treningsse­nteret på Linderud. – Fy, søren, glipper det ut av en jente i 20-årene idet den nesten 90 år gamle damen løper forbi på den grønne løpematten.
FOTO: DAN P. NEEGAARD IMPONERER: 88 år gamle Reidun Mansrud trener fire ganger i uken på treningsse­nteret på Linderud. – Fy, søren, glipper det ut av en jente i 20-årene idet den nesten 90 år gamle damen løper forbi på den grønne løpematten.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? «PIPPIØVELS­E»: Det skal gjøre litt vondt å trene hardt. Det vet Reidun alt om. – Vi kaller dette Pippiøvels­er. I starten brukte vi apparatet, men nå klarer hun flere heng-ups med stikk, sier PT-Linda.
FOTO: DAN P. NEEGAARD «PIPPIØVELS­E»: Det skal gjøre litt vondt å trene hardt. Det vet Reidun alt om. – Vi kaller dette Pippiøvels­er. I starten brukte vi apparatet, men nå klarer hun flere heng-ups med stikk, sier PT-Linda.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? TRAPPER OG BAEREPOSER: Treningen er lagt om til å øve på hverdagsli­ge ting. Med fire kilo i hver hånd, er Reidun godt rustet til å baere tunge baereposer opp trapper.
FOTO: DAN P. NEEGAARD TRAPPER OG BAEREPOSER: Treningen er lagt om til å øve på hverdagsli­ge ting. Med fire kilo i hver hånd, er Reidun godt rustet til å baere tunge baereposer opp trapper.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway