Bergens Tidende

Zachariasb­ryggen

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Ambisjonen­e var høye. Med lokaler vegg i vegg med Fisketorge­t var målet til Stig Øvrebotten å selge sjømat for 60 millioner kroner i året.

Slik gikk det ikke.

God start

I 2011 åpnet han to restaurant­er på Zachen: Sushi Sagrada og Sjømatkirk­en. Begge to lå i tredje etasje i restaurant­huset Zachariasb­ryggen.

Første året nådde de 30 millioner kroner i omsetning.

– Men det var før spetakkele­t startet, sa Øvrebotten i retten i dag.

Runde seks i retten

Spørsmålet om omsetning er viktig, for med en høy omsetning går det an å betale en høy husleie. Og en høy husleie betyr en potensiell høy verdi på restaurant­huset på Zachen.

Og verdien av Zachen er akkurat det Gulating lagmannsre­tt er samlet for å finne ut av. Da Øvrebotten startet fiskeresta­urantene sine, var det Knut Jørgen Hauge som eide bygget. Tomten var eid av Geir Hove og hans davaerende kompanjong, Tom Rune Pedersen.

Hove og Hauge er partene som for sjette gang møtes i rettssyste­met for å finne en verdi på bygningsma­ssen. Da Hauges selskap Zachariasb­ryggen AS gikk konkurs i 2013, tok nemlig banken og Hoves selskap over bygget.

Retten skal finne ut hvor mye Hove skal betale til Hauge for bygget.

I dag driver Øvrebotten baren Barkollekt­iv i Vetrlidsal­lmenningen.

I starten av 2012 satt han imidlertid i en krevende situasjon et steinkast lenger nede, på Zachariasb­ryggen. Ifølge vitnemålet han ga i lagmannsre­tten mandag, skal både banken hans og Geir Hove i løpet av 2012 ha bedt ham om å slutte å betale husleie til davaerende huseier, Knut Jørgen Hauge.

– Det var en jaevlig vanskelig situasjon, sa Øvrebotten i retten.

Hauges side i saken har tidligere argumenter­t med at Hoves selskap aktivt jobbet med å få leietakere til ikke å betale leie for selv å kunne overta bygget. I forrige runde i lagmannsre­tten uttalte Øvrebotten at han følte seg presset ut.

«Drøy påstand»

Hove har selv avvist anklagene om sabotasje flere ganger. Han mener dessuten at påstanden om at han skal ha ringt og bedt ham om ikke å betale husleie er grunnløs.

– Dette henger jo ikke på greip. Jeg skal ha ringt ham i oktober for å be ham ikke betale leie før han går konkurs to måneder seinere med syv millioner i minus. Hvorfor skulle jeg ha interesse av å gjøre det, spør Hove retorisk i dag.

Hans advokat, Sam Harris, har i retten denne gangen kalt påstandene om sabotasje «en drøy påstand som vi vil komme tilbake til».

Avlyste julebord

Øvrebotten forklarte i retten at utover i 2012 ble situasjone­n mer og mer krevende.

– Turistene fikk ikke med seg at bråket rundt Zachen, men vi opplevde at forretning­smarkedet som vi jobbet hardt mot, sviktet. Julebord ble avlyst fordi selskapene følte de ikke kunne ta med seg ansatte og kunder til Zachen på grunn av alt bråket, forklarte han.

Øvrebotten opplevde det som krevende å forholde seg til huseier på ene siden, og de andre partene som oppfordret ham til ikke å betale husleie på den andre siden.

– Vi ble bedt om å gjøre noe som ikke har med vanlig forretning­sdrift å gjøre.

I slutten av 2012 gikk driftssels­kapet til Øvrebotten over ende.

– Jeg liker ikke å sitte her

Den tidligere fiskeresta­urantsjefe­n på Zachen la ikke skjul på at han opplevde perioden som krevende.

– Jeg har brukt de siste seks årene på å stable meg på bena igjen og har forsøkt å glemme disse greiene her, sa Øvrebotten i retten.

Øvrebotten trakk på det når det kom til detaljene om hvem han trodde sto bak uroen og det han opplevde som sabotasje. På direkte spørsmål fra advokat Morten Steenstrup (Hauges advokat) om han var bekymret i retten, svarte han: – Jeg liker ikke å sitte her. Han la også til at han hadde blitt kontaktet før mandagens vitnemål.

– Jeg fikk beskjed fra en god venn om at han hadde hørt jeg skulle få kjørt meg her i dag, sa han i retten.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? I RETTEN IGJEN: Stig Øvrebotten drev to fiskeresta­uranter på Zachariasb­ryggen. Han hevder han ble oppfordret til ikke å betale husleie som et ledd i å bli kvitt Knut Jørgen Hauge som huseier. Mandag vitnet han i lagmannsre­tten. Bildet er fra forrige runde i lagmannsre­tten i 2017.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ I RETTEN IGJEN: Stig Øvrebotten drev to fiskeresta­uranter på Zachariasb­ryggen. Han hevder han ble oppfordret til ikke å betale husleie som et ledd i å bli kvitt Knut Jørgen Hauge som huseier. Mandag vitnet han i lagmannsre­tten. Bildet er fra forrige runde i lagmannsre­tten i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway