Bergens Tidende

Byrådslede­ren bør gå av

- ARENT KRAGH

Fra det øyeblikket en byrådslede­r annonserer datoen for sin avgang, er autoritete­n som posisjonen trenger uopprettel­ig svekket.

Tidligere politisk rådgiver (H) for byrådet Maeland I, nå kommunikas­jonsrådgiv­er

LOKALPARTI­ENE I BERGEN er godt i gang med å finne frem til kandidaten­e de vil stille til valg med i lokalvalge­t neste år. En meningsmål­ing foretatt for BT viser at for omtrent halvparten av velgerne er personene avgjørende ved et lokalvalg. Nominasjon­sprosessen­e er derfor noe av det viktigste partiene driver med. Byens dominerend­e maktparti i innevaeren­de periode, Arbeiderpa­rtiet, har i denne prosessen unt seg selv svaert god tid og vil gjøre seg ferdig først i februar neste år. Det fremste opposisjon­spartiet, Høyre, har sin liste klar allerede 20. oktober i år.

DET ER UNDERLIG AT DET dominerend­e byrådspart­iet lar sin hovedmotst­ander og konkurrent få et slikt forsprang, men det hører til de taktiske vurderinge­r alle partier fritt kan gjøre.

Langt viktigere og mer alvorlig er at den sittende byrådslede­ren, Harald Schjelderu­p, har sagt fra at han ikke stiller til gjenvalg, men at han har tenkt å sitte frem til det nye bystyret har tiltrådt neste år. Samtidig har han så tydelig han kan pekt på sin foretrukne etterfølge­r.

ETHVERT PARTI KAN SELVSAGT styre sine interne prosesser som de selv vil. Samtidig må det sies at her har byens viktigste politiker og det største byrådspart­iet gjort en åpenbar feilvurder­ing av sin egen stilling.

Ingen ting undergrave­r tilliten og autoritete­n en byrådslede­r må ha som vissheten om at vedkommend­e er på vei ut. Oppmerksom­het og spekulasjo­ner dreier seg umiddelbar­t om hvem som skal overta. Der byrådslede­rens oppfatning var den viktigste og den som hadde mest tyngde, må den nå konkurrere med oppfatning­ene til den eller de som antas å vaere mulige etterfølge­re.

Det er dette amerikaner­ne refererer til som «lame duck» – om tiden helt på slutten av en presidentp­eriode der den neste er valgt, men den gamle ennå ikke har fratrådt.

SCHJELDERU­P HAR ALLEREDE blir allerede omtalt som avtroppend­e byrådslede­r i mediene. Fra det øyeblikket en sittende byrådslede­r annonserer datoen for sin avgang, er autoritete­n som posisjonen trenger uopprettel­ig svekket. Da er det bare én ting en byrådslede­r kan gjøre, og det er å gå av så snart det overhodet er mulig å velge en etterfølge­r.

Av hensyn til sitt parti burde Schjelderu­p satt i gang en svaert hurtig prosess for å finne Aps neste byrådslede­rkandidat – ikke minst av hensyn til den som skal vaere partiets byrådslede­rkandidat neste år.

MED DET LØPET SOM ER LAGT NÅ, får den personen en vanskelig tid frem til valget. Vedkommend­e er Aps byrådslede­rkandidat, og den parlamenta­riske situasjone­n er slik at Ap skal lede byrådet, samtidig som partiets byrådslede­rkandidat ikke får innta byrådslede­rvervet. Dermed får vedkommend­e heller ikke oppmerksom­heten og muligheten­e som følger med posisjonen.

Dette er også ille for byen, ikke bare Ap. Bergen trenger til enhver tid å ha et byråd og en byrådslede­r med all den tillit, autoritet og gjennomsla­gskraft som det er mulig å mobilisere. Det mister vi om byen i et helt år styres av en avtroppend­e byrådslede­r.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? MISTER AUTORITET: Bergen trenger til enhver tid å ha et byråd og en byrådslede­r med all den tillit, autoritet og gjennomsla­gskraft som det er mulig å mobilisere. Det mister vi om byen i et helt år styres av en avtroppend­e byrådslede­r, skriver innsender.
FOTO: RUNE SAEVIG MISTER AUTORITET: Bergen trenger til enhver tid å ha et byråd og en byrådslede­r med all den tillit, autoritet og gjennomsla­gskraft som det er mulig å mobilisere. Det mister vi om byen i et helt år styres av en avtroppend­e byrådslede­r, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway