Bergens Tidende

Rema 1000-butikk skal holde åpent hele døgnet

– Dette er en utvikling vi ikke ønsker i arbeidsliv­et, sier Steinar Nørstebø i LO-forbundet Handel og Kontor. En Rema 1000-butikk skal nå holde åpent sammenheng­ende fra mandag morgen til lørdag kveld.

-

eorganiser­er ansatte i dagligvare­bransjen.

– Det er ikke et skrikende behov i samfunnet etter å kjøpe masse mat om natten, sier regionssek­retaer Steinar Nørstebø i Handel og Kontor.

Han mener nattevakte­r blir en unødvendig belastning for ansatte i bransjen.

– Vi har store nok utfordring­er for våre medlemmer. De har ugunstige arbeidstid­er slik det er i dag. Så dette er en utvikling vi ikke ønsker, sier han.

– Effektiv butikkdrif­t

Madsens butikk er den første døgnåpne Rema 1000-butikken i Norge. Kjøpmannen sier han ikke har finregnet på hva som skal til for at det skal lønne seg å ha ansatte på jobb hele natten.

– Det blir sikkert stille her midt på natten. Men alt skal jo gå i pluss. Noe annet skulle tatt seg ut, sier han.

Om det kommer få kunder på natten, er det likevel andre ting å gjøre for nattevakte­ne. Madsen mener de kan bidra til at butikken kan bli mer effektiv på dagtid.

– I dag må vi rydde hele butikken hver kveld, og legge varer på plass igjen om morgenen. Nå kan nattevakte­n ordne mye av dette, sier han.

I forbindels­e med utvidelsen har de fått fire nye ansatte. Planen er at to stykker skal drive butikken gjennom natten.

– Mange søkere

Madsen sier mange ønsker å jobbe natt, og mener det kom tydelig frem av antall søkere til de nye stillingen­e.

– Vi hadde 150 søkere til den siste stillingen. Og vi har mange unge, flinke folk ansatt her som fikser dette. Dessuten er det mye mer vanlig å jobbe natt i dag enn tidligere, sier Madsen.

Nørstebø sier han ikke tviler på at stillingen­e var populaere, men mener dette handler mer om at det er vanskelig å få seg jobb i dagligvare­bransjen. Ikke som følge av et ønske om å jobbe natt.

– Ikke for hvem som helst

– Folk trenger arbeid og inntekt, så det er ikke rart det var mange søkere. Men vi mener denne utviklinge­n drar av gårde og blir mer omfattende. Det går utover arbeidstak­erne, sier Nørstebø.

Eivind Madsen, kjøpmann

Forbundet frykter dette vil skli ut og at flere vil følge etter. Nørstebø sier de kommer til å jobbe for å begrense utviklinge­n.

– Blant annet vil vi forsøke å gjøre det ordentlig dyrt å holde åpent gjennom natten, ved å kreve dyre tillegg i nye tariffavta­ler, sier han.

Likevel mener han det er problem at mange i dagligvare­bransjen ikke er organisert

– Da har man mindre forsvarsve­rk for denne typen endringer i arbeidsliv­et, sier han.

Kjøpmann Madsen forteller at han har fått positive tilbakemel­dinger fra Rema 1000 sentralt, men de har ingen større planer om flere døgnåpne butikker.

– Dette er på kjøpmann Eivind Madsens eget initiativ. Han vil teste ut en døgnåpen butikk i sitt lokalmiljø. Overordnet har Rema 1000 ingen planer om å innføre døgnåpne butikker, skriver kommunikas­jonsdirekt­ør Mette Fossum i en e-post.

 ??  ?? GJØR KLART FOR NATTEN: – I dag må vi rydde hele butikken hver kveld, og legge varer på plass igjen om morgenen. Nå kan nattevakte­n ordne mye av dette, sier Rema 1000-kjøpmann Eivind Madsen.
GJØR KLART FOR NATTEN: – I dag må vi rydde hele butikken hver kveld, og legge varer på plass igjen om morgenen. Nå kan nattevakte­n ordne mye av dette, sier Rema 1000-kjøpmann Eivind Madsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway