Bergens Tidende

Fikk beskjed om at faren var reddet: – Jeg har aldri vaert så glad

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no MARIANNE NILSEN foto PAUL S. AMUNDSEN

Alle fire om bord ble reddet da det brøt ut brann på et lasteskip ved Askvoll i Sogn og Fjordane seint onsdag kveld.

– I natt fikk jeg beskjed om at min far og resten av mannskapet var reddet i land. Jeg har aldri vaert så glad i hele mitt liv, sier skipper Dag Olav Eidnes i rederiet Hardangerf­rakt.

Det er faren Bjarne Olav Eidnes som eier og driver rederiet og skipet som i natt sto i brann på en grunne like utenfor Askvoll.

Brann i motorromme­t

Frakteskip­et hadde mistet motorkraft, drev mot land og tok fyr. I den dramatiske redningsak­sjonen natt til torsdag ble mannskapet på fire reddet i land.

Den første av de fire ble reddet om bord i «Havila Subsea», som lå ved havaristen. De tre andre ble reddet opp fra den brennende båten av et redningshe­likopter fra Florø.

Alle fire skal vaere naermest uskadet, ifølge hovedredni­ngssentral­en for SørNorge. En av mannskapet har muligens et armbrudd.

Takknemlig

Hardangerf­rakt har verksted og kai på Stamnes i Vaksdal. I går var sønnen Dag Olav Eidnes selv til sjøs med rederiets andre fraktebåt, og opplevde stormen som raste over Vestlandet.

– Min far førte frakteskip­et innover Sognefjord­en for å søke ly mot vaeret. Skipet var uten last. Det var da de fikk motorstopp og mistet muligheten til å styre skipet, sier Eidnes.

Faren og to av mannskapen­e om bord ble fraktet i helikopter til Florø, mens den siste kom i båt til Bergen.

– Jeg kan ikke takke Kystverket og alle de som i natt deltok i redningsar­beidet nok. De reddet min far og resten av mannskapet, sier Eidnes.

Ifølge de opplysning­ene han har fått startet brannen i motoren.

– Et inferno av vind og regn

Eidnes mener folk knapt kan forstille seg hvilke krefter fraktbåten ble utsatt for.

– Det var en inferno av vind og regn. For vanlige folk er det nesten umulig å forstille seg hvordan dette er. At det var et helvete, er et svakt ord, sier Eidnes.

I går steg det fortsatt røyk opp av den havarerte fraktebåte­n. Et skip fra Kystverket og et fra Redningsse­lskapet ligger ved havaristen.

Det planlegges nå å taue skipet til land i Askvoll.

– Det er forsikring­sselskapet og Kystverket som avgjør når det kan skje. Både min far og resten av mannskapet er nå på vei hjem. Vi må nå avvente hva som skjer videre, sier Eidnes.

Babord side utbrent

Torsdag morgen overtok Kystverket ansvaret for havaristen. Etter det BT har fått opplyst, ser hele babord side på båten utbrent ut.

– Båten står på grunn, og det er ingen om bord nå. Det blåser mye i området akkurat, og vi håper at det blir vaer til å gjøre noe snart, sa vaktleder Ingrid Lauvrak i 10-tiden torsdag.

Ifølge Lauvrak har slepebåten «Boa Odin» ligget ved havaristen hele natt til torsdag. Kystvaktbå­ten KV «Sortland» ligger også i beredskap i området.

– Vi vet foreløpig ikke hvor mye skader det er på båten, men det beste er å fjerne den i ett stykke, sier Lauvrak.

 ?? FOTO: REDNINGSSE­LSKAPET ?? FULL FYR: Alle fire om bord ble reddet da det brøt ut brann på et lasteskip ved Askvoll onsdag kveld.
FOTO: REDNINGSSE­LSKAPET FULL FYR: Alle fire om bord ble reddet da det brøt ut brann på et lasteskip ved Askvoll onsdag kveld.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ GRUNN: Havaristen ligger nå på grunn.
PÅ GRUNN: Havaristen ligger nå på grunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway