Bergens Tidende

Båtfører ble frikjent for uaktsomt drap på faren

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no MARIANNE NILSEN ØRJAN TORHEIM

Bergen tingrett mener at en 45-åring ikke kan klandres for dødsulykke i Gulen i 2016.

En 45 år gammel mann er i Bergen tingrett frifunnet for å ha handlet uaktsomt da båten han førte gikk på en holme i Gulen sommeren 2016.

Båtføreren­s far (67) omkom i ulykken.

Retten mener at 45-åringen ikke kan bebreides for at han navigerte feil.

Håper siste ord er sagt

Forsvarer Torbjørn K. Sognefest sier til BT at han ikke er overrasket over utfallet.

– Dommen er grundig og god, og den gir uttrykk for gjeldende rett.

– Hvordan mottok din klient beskjeden?

– Det ble innstilt på henleggels­e av saken for over ett år siden, og han er i en helt spesiell situasjon. Han håper at siste ord nå er sagt, sier Sognefest.

Tok feil av lykter

Under forrige ukes rettssak kom det frem at båtføreren tok feil av en fyrlykt på Storholmen og et sjømerke, eller såkalt lateralmer­ke, og at det var årsaken til at turen hjem fra Utkantfest­ivalen i Skjerjeham­n endte fatalt.

«En årsak til at [tiltalte] tok feil kan vaere at både lyset fra lateralmer­ke 88 og lyset fra fyrlykten er rødt, i den sektor [tiltalte] befant seg i.», heter det i dommen.

I sin forklaring sa 45-åringen at han var 100 prosent sikker på at de holdt riktig kurs.

Først like før båten gikk på land, ble han oppmerksom på hva som var i ferd med å skje.

– Da ropte pappa: «Nå går du på land!». Jeg fikk ett sekund på å reagere, men jeg hadde trengt to, sa han.

De var fem personer om bord i fritidsbåt­en denne natten. Far, sønn, farens samboer og to kvinnelige venner av familien.

Fire av passasjere­ne havnet i sjøen, mens tiltalte selv ble kastet opp på holmen.

Faren ble funnet bevisstløs og ble erklaert død på stedet av lege.

Ba om betinget fengsel

Statsadvok­at Benedikte Høgseth ba i sin prosedyre retten dømme mannen til 90 dagers betinget fengsel. Hun la blant annet vekt på at båtføreren burde ha gjort mer for å forvisse seg om at han styrte i riktig retning etter å ha endret kurs.

Hun mente også at farten var for høy.

Det er Bergen tingrett uenig i. Dommerne legger vekt på at båtføreren var kjent i området fra før, og at han hadde mye erfaring.

«Det avgjørende for retten blir at [tiltalte] etter rettens oppfatning holdt forsvarlig og «sikker fart», gitt omstendigh­etene for øvrig. Og, at han, da han tok feil av lateralmer­ke 88 og fyrlykten ikke hadde noen foranledni­nger til å senke farten og sjekke hvor han var, så lenge han etter sin egen oppfatning var sikker på hvor han var.», skriver dommerne.

BT har vaert i kontakt med Høgseth. Hun er på reise, og har ikke anledning til å kommentere dommen nå.

Far var utkikk

Mannen er også frifunnet for det andre punktet i tiltalen: Brudd på navigering­sreglene i småbåtlove­n. Terskelen for overtredel­se av denne er lavere enn uaktsomhet­sreglene i straffelov­en.

«Retten har ingen holdepunkt­er for at tiltalte tok oppmerksom­heten bort fra føringen av båten eller feilfordel­te oppmerksom­heten.», skriver dommerne, og viser til hva de øvrige to passasjere­ne har forklart: At både far og sønn var oppmerksom­me og fulgte kjøringen aktivt.

«Retten viser videre til at [faren] fungerte som utkikk, og slik sett kan ha hindret at ulykken fikk enda større konsekvens­er».

 ?? ARKIVFOTO: NRK ?? ULYKKESBÅT­EN: Fem personer var om bord da denne båten gikk på et skjaer i Kiparsunde­t natt til fredag 29. juli i 2016. En mann (67) omkom.
ARKIVFOTO: NRK ULYKKESBÅT­EN: Fem personer var om bord da denne båten gikk på et skjaer i Kiparsunde­t natt til fredag 29. juli i 2016. En mann (67) omkom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway