Bergens Tidende

Roger Gjelsvik

-

Født: 21. september 1968 Vokst opp: Breistølen i Sandviken.

Ansatt i TIF Viking i 1995. Er daglig leder.

Har jobbet i Olympiatop­pen i 13 år, som hovedcoach siden 2013.

Var kappgjenge­r, men la opp tidlig i 20-årene.

Høydepunkt i trenerkarr­ieren: Skøytemeda­ljene i årets vinter-OL, Trond Nymarks VM-gull, arbeidet med ungdom i TIF Viking.

Sivil stand: Gift, tre barn.

må stå opp for at vi er likeverdig­e.

Ikke alle kan bli det de vil

Gjelsvik nevnte Ex on the Beach. Han er sterkt kritisk til hvilke personer unge i dag ser opp til og hvilke verdier de drives av.

– Der må idretten vaere en motvekt som står for hardt arbeid – i motsetning til alle de kjappe løsningene ungdom i dag blir presentert for.

Gjelsvik er tydelig. Ikke redd for å si det han mener. Klare beskjeder er noe han tror på. Han har fått noen selv. Først da han som ungdom trodde han skulle bli baker som sin far.

Men faren sa «glem det». Han mente sønnen ikke passet til å stå opp grytidlig hver dag for å bake og ikke arbeide med mennesker. Gjelsvik innså seinere at faren hadde rett.

Så da Gjelsvik var 19–20 år og ikke kom med på det nye kappgangla­ndslaget fikk han enda en tydelig beskjed. Selv om han ifølge seg selv var bedre enn flere enn dem som ble tatt ut på det tidspunkte­t, ble han droppet.

– Treneren min kalte meg inn på teppet og sa: «Du må slutte med kappgang. Du kan ikke bli god i kappgang. Ha det bra!»

Gjelsvik ble sur, men skjønte at treneren hadde rett. Gjelsvik hadde rett og slett ikke talent til å bli en kondisjons­utøver i verdenskla­sse. All tenkelig trening hadde bare gjort at han ble en middelmådi­ghet. Nå tenker han at flere barn burde få en slik beskjed.

– Det er en myte at alle barn kan bli det de vil bare de jobber hardt nok for det. Sannheten er at man bare kan bli skikkelig god i noen veldig få ting. Det burde flere tatt konsekvens­en av.

Hva som er det viktigste med idretten, er Gjelsvik ikke i tvil om.

– Det at barn laerer gleden ved å vaere fysisk aktive, noe de kan ta med seg resten av livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway