Bergens Tidende

Helleland: – Vi har sviktet de rene utøverne

- HALVOR EKELAND halvor.ekeland@aftenposte­n.no

– Jeg er veldig skuffet på vegne av alle rene utøvere og alle dem som tror på en ren idrett. Det er vanskelig for dem å forstå beslutning­en om å ta Russland inn i Wada igjen, sier Linda Hofstad Helleland

–Dette kaster en mørk skygge over tilliten til antidoping­bevegelsen, sier Helleland på telefon fra Seychellen­e.

Bakgrunnen er Wada avgjørelse om at det russiske antidoping­byrået (RUSADA) nå er blitt gjeninnsat­t i Wada.

Visepresid­enten i Wada mener dette er å svekke idrettens troverdigh­et.

– Jeg støtter ikke beslutning­en som ble tatt i dag. Det går imot det sterke ønsket fra rene utøvere i hele verden, mange antidoping­byråer og mange sportsmini­stere som sterkt har ønsket seg at Wada skal stå opp for verdiene som idretten er tuftet på, nemlig en ren og rettferdig konkurrans­e, sier hun.

– Har sviktet de rene utøverne

I de opprinneli­ge retningsli­njene til russerne sto det blant annet at landet måtte anerkjenne at det hadde pågått institusjo­nalisert doping i Russland og at Wadamåtte få tilgang til dokumenter og dopingprøv­er som befinner seg i dopinglabo­ratoriet i Moskva.

Ingen av kravene er foreløpig oppfylt. Isteden har Wada satt en tidsfrist for når de må få tilgang til laboratori­et.

Innen 31. desember skal data fra laboratori­et gjøres tilgjengel­ig. Innen 30. juni 2019 skal fysiske dopingprøv­er vaere tilgjengel­ig for en eventuell reanalyse.

– Jeg mener myndighete­ne, som en del av Wada, har et stort ansvar fordi vi er nødt til å svare for de beslutning­ene vi tar. Vi må stå rakrygget og forsvare våre beslutning­er og styrke de rene utøvernes krav til rettferdig­e avgjørelse­r. I dag har vi sviktet de rene utøverne, sier Helleland.

Ni av 12 stemte fo

Slik Aftenposte­n forstår det, var det kun to personer i Wadastyret som stemte mot en gjeninnset­telse: Linda Hofstad Helleland og Oseania, represente­rt ved Sports- og rekreasjon­sminister på New Zealand, Grant Robertson.

Én stemte blankt. Resten stemte for en gjeninnset­telse.

Helleland bekrefter kun at Oseania, som et av dem fem kontinente­ne, stemte mot en slik avgjørelse.

– Jeg er veldig glad for at Oseania står for de samme verdiene og er så tydelige på hvilken side det er riktig å stå på. Og det er på de rene utøvernes side, sier Helleland.

Etter det Aftenposte­n erfarer, ble europeiske myndighete­r, etter initiativ av den norske sportsmini­steren Trine Skei Grande, i forkant av møtet enige om å foreslå en utsettelse av forslaget. Denne enigheten skal ha kommet på plass timer før torsdagens styremøte startet. Slik ble det altså ikke.

Vil ikke trekke seg

Dette er det andre nederlaget for Hofstad Helleland på noen måneder. I mai måtte hun trekke et forslag om en ekstern gjennomgan­g av organisasj­onen etter at hun møtte massiv motstand.

–Mine personlige ønsker er fullstendi­g underordne­t. Det tar jeg ikke med i vurderinge­n engang. Når jeg får så massiv støtte fra utøvere, antidoping­byråer, organisasj­oner og myndighete­r, så er det nok bekreftels­e på at jeg gjør det rette. Det er en lang vei og gå, tunge skritt å ta. Jeg tror på at noe radikalt må skje i internasjo­nal idrett for at vi skal få tilbake troverdigh­eten, sier hun.

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX ?? SKUFFET:Linda Hofstad Helleland er visepresid­ent i Wada og er svaert oppgitt etter dagens avgjørelse. Her er hun sammen med mannen som skrev rapporten om institusjo­nalisert doping i Russland, jusprofess­or Richard McLaren.
ARKIVFOTO: VIDAR RUUD, SCANPIX SKUFFET:Linda Hofstad Helleland er visepresid­ent i Wada og er svaert oppgitt etter dagens avgjørelse. Her er hun sammen med mannen som skrev rapporten om institusjo­nalisert doping i Russland, jusprofess­or Richard McLaren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway