Bergens Tidende

Vi må hjelpe Bergens små scener

-

Noe så banalt som vaer og vind kan vaere forskjelle­n på en økonomisk gevinst og et tapsprosje­kt.

UTESTEDER SOM Garage og Chagall er saerlig utsatt, siden arealet på lokalene deres gjør at artister som er relativt profilerte ofte vil søke seg mot større arenaer.

Man skal lete lenge for å finne noen som er garantert å selge et par hundre billetter, uten at de like gjerne kunne spilt på Verftet eller Ole Bull Scene for et enda større publikum.

Når de fleste artister enten blir for store eller små til å garantere gevinst, blir det tilnaermet umulig å legge om til en kommersiel­l profil som ville vaert mer levedyktig.

DETTE BETYR IMIDLERTID ikke at de ikke har livets rett. I form og innhold er stedene som snart blir lagt ned, svaert forskjelli­ge. Men fellesnevn­eren er at det er små scener hvor både ukjente og fremadstor­mende musikere får en arena å vise seg frem på.

Det er kritisk at vi har et springbret­t, en arena hvor det er takhøyde for å drite seg litt ut, prøve og feile.

ARTISTER MÅ HA et sted å bli oppdaget, de faerreste vil kunne hoppe rett fra øvingsloka­let i en kjeller til Grieghalle­n eller Verftet.

Videre vil noen artister alltid ha en litt smalere målgruppe, og det har en egenverdi å ivareta en bredde i kulturtilb­udet der ikke alt blir bestemt av tilbud og etterspørs­el.

DET BØR ETABLERES en kommunal støtteordn­ing for scener av denne størrelsen, slik at den viktige funksjonen de fyller blir ivaretatt.

Hvis de små og mellomstor­e scenene i Bergen må bukke under på grunn av markedskre­ftene, mister Bergen en viktig del av det solide kulturmilj­øet som er bygget opp over flere tiår.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? SMÅSCENENE­S SKJEBNE: Bandet Svart Lotus spilte på Garage under årets Vill Vill Vest-festival. «Små musikkscen­er har en viktig rolle å spille i kulturlive­t, og det bør etableres en kommunal støtteordn­ing for dem slik at de ikke forsvinner helt», mener Marius Solberg.
FOTO: BÅRD BØE SMÅSCENENE­S SKJEBNE: Bandet Svart Lotus spilte på Garage under årets Vill Vill Vest-festival. «Små musikkscen­er har en viktig rolle å spille i kulturlive­t, og det bør etableres en kommunal støtteordn­ing for dem slik at de ikke forsvinner helt», mener Marius Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway