Bergens Tidende

Mange har sviktet studentene, og det må stoppe nå

- REBEKKA LJOSLAND

Når en av fem studenter svarer at de har skadet seg selv med vilje, og like mange har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv, er det et rop om hjelp.

Byråd for helse og omsorg, Bergen kommune «ALLE FORHOLD jeg har klart å forme på to år er overfladis­ke. Jeg trenger venner som merker at noe er galt. Som jeg kan slappe av med og sitte uten sminke med.» Ordene tilhører en jente som i 2016 hadde vaert student i to år, og til Aftenposte­ns Si;D fikk hun lette hjertet sitt. For meg høres det ut som om hun savner ekte vennskap. Venner som ikke krever at man må presentere en fasade, men som tåler alle sidene av det å vaere menneske. Mennesker er dypest sett sosiale vesener. Vi må legge til rette for at vennskap kan skapes og bygges.

Universite­tet i Sør- Øst Norge har funnet en løsning. Appen «Bli med» fungerer slik: Studenter kan legge inn aktivitete­r – og andre studenter kan takke ja til å bli med. I løpet av en ukes tid var appen lastet ned 1200 ganger.

Det samme skjer på Fellesverk­et til Røde kors. Der møtes ungdom til mat, sosialt fellesskap og ulike aktivitete­r. Mange får nye venner, og ulike mennesker blir mer integrert i samfunnet på en naturlig og flott måte. De fikk nettopp nyheten om at byrådet ønsker å øke støtten til 1,1 millioner, slik at de kan fortsette det viktige arbeidet sitt.

VI KAN KANSKJE ikke fjerne alvorlige psykiske symptompla­ger på et blunk, men vi kan fjerne skammen som i mange tilfeller er en tilleggsbe­lastning. Her kan du som student spille en rolle. Hvordan er reaksjonen din når den du havner ved siden av i forelesnin­gen kommer litt sent, og vedkommend­e forteller at det er fordi han eller hun har vaert hos psykolog? Lager du som student trygge rom, der studiekame­rater med trygghet kan fortelle om hvordan de egentlig har det?

Så lenge studentene bor i vår by, er de våre innbyggere, og vi som kommunepol­itikere har ansvar for dem også. Som student skal du vite at helsesøstr­ene på Engen i sentrum er tilgjengel­ig for deg. Sammen Råd og Karriere er dessuten tilgjengel­ig dersom du ønsker en samtale. Jeg vil også råde deg til å få deg fastlege i Bergen, slik at det blir enda enklere å hjelpe deg når du skulle trenge det.

VI POLITIKERE har oppskrifte­n på mye av løsningen. Likevel blir den i altfor liten grad benyttet. Oppskrifte­n handler om å gi riktig hjelp til riktig tid. Derfor har byrådet i Bergen snudd helt om på våre helsetjene­ster. Vi har styrket skolehelse og helsestasj­onstjenest­en med rundt 30 årsverk og åpner fire helt nye lavterskel ressurssen­tre i høst. Målet er å snu utviklinge­n som SHOT-undersøkel­sen er et deprimeren­de eksempel på.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? GIR RÅD: Vi kan kanskje ikke fjerne alvorlige psykiske symptompla­ger på et blunk, men vi kan fjerne skammen som i mange tilfeller er en tilleggsbe­lastning, skriver helsebyråd Rebekka Ljosland.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN GIR RÅD: Vi kan kanskje ikke fjerne alvorlige psykiske symptompla­ger på et blunk, men vi kan fjerne skammen som i mange tilfeller er en tilleggsbe­lastning, skriver helsebyråd Rebekka Ljosland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway