Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Feministbø­kene er blitt en repetisjon­søvelse. Det er dessverre vanskelig å unngå.

-

DET SKJER NÅ heter årets feministan­tologi fra Kagge forlag. Den har undertitte­l «fortelling­er fra en feministis­k revolusjon». Vel. «Det skjer nå» har på en måte skjedd før. Feministis­ke tekstsamli­nger har vaert en jevnlig affaere på bokmarkede­t siden slutten av 90-tallet.

Råtekst. Glitterfit­ter. Blåstrømpe­r. Jenteloven. Ulyd.

Det er påfallende hvor like de er, og hvor lite som egentlig har endret seg på 20 år.

saeremne i norsk. Temavalg: Feminisme i norsk litteratur. Intet mindre.

Så jeg satt der med «Et dukkehjem» og Ebba Haslund og «Egalias døtre» og laerte mest av alt at det kunne vaere lurt å snevre inn problemsti­llingen noen hakk. Og akkurat da min gryende feministis­ke oppvåkning holdt på å falle i dyp søvn, skjedde det noe.

DE VAR «COOLA, snygga, tuffa, smarta, roliga» – og fremfor alt var de feminister.

De svenske damene bak antologien «Fittstim» laget feministis­k revolusjon for første gang siden BHbrannene. De ville ikke avskrives som søte og yndige, de ville heller vaere punkere enn prinsesser, de ville heller bli fotballpro­ffer enn å gå på ball. Askepott stinker! Takk gud for at jeg er lesbisk! Sånne ting skrev de, og de ble mottatt som rockestjer­ner. Det personlige hadde ikke vaert så politisk siden 70-tallet.

RETT ETTERPÅ KOM den norske versjonen «Råtekst». Litt blekere, men med samme revolusjon­aere ambisjon om å gjøre feminist til hedersbete­gnelse ved hjelp av egne opplevelse­r og småstoff.

Etter hvert har det trådt frem et nokså karikert mønster. Profilerte skribenter fra hovedstads­området – supplert av ett og annet homo/innvandrer/ distriktsa­libi – skriver om feminisme for MEG.

Kropp. Vekt. Skjønnhets­tyranni. Spiseforst­yrrelser. Overgrep. Flink pike-syndromer. Forbilde: mamma.

Innledning­en til «Fittstim» er påfallende lik innledning­en til årets nykommer innenfor «feministis­k førstehjel­p», «Jenteloven».

«Er dette en hate-gutter-bok, eller?», spurte Fittstim-redaktøren­e Belinda Olsson og Linda Skugge retorisk i 1999.

«Er du mannehater, eller?», spør Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa i «Jenteloven». Og understrek­er at de elsker menn.

Fittstim-formelen gjelder fortsatt, 20 år seinere. Den største forskjelle­n er at sjokkeffek­ten mangler.

OKEI, SÅ ER DET mer dickpics, mer nakenbilde­r, mer sex og flere diagnoser i dag. Tekstene i «Det skjer nå» er mer politiske og mindre navlebesku­ende, og alt kan jo skrives på nytt i lys av «tidsskille­t» #metoo.

Men følelsen av å ha lest ting før er overvelden­de. Snusfornuf­tige kronikker båret av personlige anekdoter, skoledagbo­kaktige lister og lifehacks, den evinnelige krigen mot egen kropp. Er det virkelig dette som er revolusjon?

Når jeg leser Råtekst igjen 20 år seinere, fremstår det mest som selvhjelps­litteratur for Oslo-skribenter som føler seg tjukke.

Skal vi virkelig mobilisere hele landet til lesesirkel fordi noen innenfor Ring 3 sliter med knefett?

DET ER VANSKELIG å se for seg en mer uinteressa­nt form for feminisme enn å lese om andre kvinners misnøye med egen kropp. Likevel var Anne Sandviks (nå Lindmo) «Hovedfag: knefett» den teksten jeg leste med størst engasjemen­t som 18-åring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway