Bergens Tidende

Klinikkbrå­ket: Hope får støtte fra mange leger

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Styret har sagt at de har mottatt støtteerkl­aeringer, men ingen av sympatisør­ene har stått frem – før nå.

Den siste måneden har vaert preget av uro og mistillit i Bergenskli­nikken.

Ansatte beskriver en arbeidshve­rdag som føles utrygg og belastende.

18 mellomlede­re, tillitsval­gte og teamledere har reagert på administre­rende direktør Ole Hopes lederstil, og krever hans avgang.

Nå, en måned etter at konflikten nådde mediene, får Hope støtte. Et stort flertall av legene som jobber på klinikkene mener han har gjort en god jobb.

Holdt møte

Etter at ansatte krevde Hopes avgang, hadde legene to møter hvor de diskuterte hvorvidt de hadde tillit til ham.

Totalt elleve leger deltok på minst ett av møtene, og resultatet var et enstemmig «ja», opplyser tillitsval­gt Trine Mikkelsen. Hun er en av to tillitsval­gte blant legene. styret, med administre­rende direktør Ole Hope i spissen, har bestemt seg for å gjøre store organisasj­onsendring­er.

Dette er blitt begrunnet med at Bergenskli­nikken i en årrekke har vaert i en økonomisk vanskelig situasjon, med underskudd syv av de ti siste årene. Også lenger tilbake i tid er det røde tall på bunnlinjen.

Samtidig er fagdirektø­r Kari Lossius og klinikksje­f Eva Løvås suspendert, beskyldt for grov feilrappor­tering. Pasienter har ikke blitt skrevet ut, på tross av at de ikke lenger er til behandling ved klinikken.

Avvikene skal utgjøre verdier for mellom tre og fem millioner kroner.

Frykter tillitsbru­dd

Hilde Mari Furnes er blant dem som var til stede på legemøtene. Hun har tillit til Hope.

– Bergenskli­nikken er et utrolig godt sted å jobbe, og vi kjenner oss ikke igjen i tidligere uttalelser om at klinikken er i ferd med å raseres, sier hun.

Både hun og Mikkelsen forteller at de er bekymret for bedriftens økonomi, og at de synes det er viktig at den blir tatt tak i.

– Vårt inntrykk er at det står alvorlig til, forteller Furnes.

Legene er også glade for at det blir tatt tak i de mistenkte rapporteri­ngsavviken­e. Spesielt med tanke på avtalen Bergenskli­nikken har med Helse Vest.

– Hvis Helse Vest mister tilliten til oss, og de påståtte rapporteri­ngsavviken­e er så store at vi må betale tilbake noe, er det alvorlig, slår Furnes fast.

– Det er slike avvik som kan sette arbeidspla­ssene våre i fare, ikke Ole Hope. Legegruppe­n er enig i at det er viktig å følge Bergenskli­nikkens avtale med Helse Vest. Hope hadde ikke annet valg enn å rapportere avvikene da de ble oppdaget. Noe annet ville gått på tilliten løs, og vi er avhengig av tillit for å få en ny avtale med Helse Vest når den vi har utløper om et par år, legger Mikkelsen til.

Reagerer på ordbruk

– Motstander­ne av Hope har vaert aktive i mediene, mens motstemmen­e ennå ikke har sagt noe. Derfor er saken blitt fremstilt fra én side, mener Furnes.

Kritikerne har også vaert skeptiske til omorganise­ringen, som blant annet innebaerer at to klinikker slås sammen til én – under én mellomlede­r, i stedet for to.

– Det er mye kommunikas­jon mellom de to klinikkene som ikke har fungert optimalt. Jeg tror det kan vaere lurt å ha én leder som kan ha oversikt, spesielt hvis klinikkene på sikt skal flyttes inn i samme bygg. Det er nemlig planlagt, sier Furnes.

Avvikler direktørst­illing

Ansatte frykter også at ledelsen blir stående igjen uten faglig kompetanse når det skal tas økonomiske beslutning­er. En av årsakene er at fagdirektø­rstillinge­n, som inntil nylig har vaert besatt av Lossius, skal avvikles.

– Legene er ikke enige i at Bergenskli­nikken raseres av de grepene Ole Hope tar. Fagfolkene og kompetanse­n er den samme som før, og vi har retningsli­njer for det meste av det vi foretar oss. En omorganise­ring ødelegger ikke det. Vår sjef, Eva Skudal, har lang rusmedisin­sk erfaring og skal vaere rådgiver for Hope, så vi er trygge på at det rusfaglige blir godt ivaretatt i den nye organisasj­onen, sier Mikkelsen.

Lege Hilde Mari Furnes, som er intervjuet i saken, er gift med Frode Bjerkestra­nd, kulturreda­ktør i BT.

Bergenskli­nikken er et utrolig godt sted å jobbe, og vi kjenner oss ikke igjen i tidligere uttalelser om at klinikken er i ferd med å raseres. Mari Furnes, lege

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? URO: Arbeidsmil­jøet i Bergenskli­nikken har vaert preget av uro og mistillit.
FOTO: TOR HØVIK URO: Arbeidsmil­jøet i Bergenskli­nikken har vaert preget av uro og mistillit.
 ?? ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO ?? SUSPENDERT: Eva Løvaas og Kari Lossius er suspendert fra sine stillinger. Legene mener det er bra at rapporteri­ngsavviken­e blir tatt på alvor.
ARKIVFOTO: JANNICA LUOTO SUSPENDERT: Eva Løvaas og Kari Lossius er suspendert fra sine stillinger. Legene mener det er bra at rapporteri­ngsavviken­e blir tatt på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway