Bergens Tidende

Regnskur og lyn skapte kaos flere steder i Bergen

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T

– Det har vaert veldig lokalt. Store konsentras­joner av vann og hagl samlet seg flere steder, sier Tom Hansen ved Vegtrafikk­sentralen.

Han forteller at Vegtrafikk­sentralen sendte ut entreprenø­rer til de utsatte områdene.

– Vi sender ut entreprenø­rer i de områdene med mest vann. Det var en kraftig byge som kom, kanskje en av årets kraftigste, så det vil nok ta litt tid før vannet trekker seg tilbake, sier Hansen fredag kveld.

Både i Grimesving­en, Loddefjord­dalen og på Fjøsangerv­eien fikk Vegtrafikk­sentralen inn meldinger om mye vann fredag.

– Ved Fjøsangerv­eien var det en rist som var tettet med boss. Da den ble ryddet, fløt vannet bort på ganske kort tid, forteller Hansen.

Både hagl og regn samlet seg i store mengder på Danmarks plass fredag ettermidda­g.

I løpet av én time kom det 10 til 15 millimeter regn over Bergen sentrum.

– Det høres kanskje lite ut, men dette er mye regn på så kort tid. Bygen har vaert veldig kraftig, sier meteorolog i Storm, Beate Tveita.

Gitte Frøysland ved Vaervarsli­nga tror bygen kom brått på folk.

– Den kom østfra og gikk utover Bergen sentrum, så den kom nok litt uventet, sier Gitte Fløysland, konsulent ved Vaervarsli­nga fredag ettermidda­g.

– Det var helt enormt

Men det var ikke bare regn som kom med bygen fredag ettermidda­g.

Magnar Gripsgård fra Sotra var på vei hjem fra jobb i Fyllingsda­len. Han hørte på nyhetene at det hadde vaert lynnedslag i Arna og så i speilet at himmelen var veldig svart. På vei mot Sotra begynte det i hagle.

– Jeg jobber i bilglassbr­ansjen og reagerte på at dette haglet var så stort. Det kom voldsomt fort og var på størrelse med klinkekule­r. Det var helt enormt. Det varte fra Drotningsv­ik til Kolltveitt­unnelen, forteller Gripsgård.

– Jeg tenkte «dette kan umulig gå bra, folk kommer til og bli skadet». Så stort hagl er ikke vanlig på disse breddegrad­er, sier Gripsgård.

Han regner med at det blir en del å gjøre når han kommer på jobb på mandag.

– Eksplodert­e i veggen

I Arna skapte lynet problemer for mange. Arnanipatu­nnelen stengt ved 16-tiden på grunn av tekniske problemer. På samme tid slo lynet ned i en koblingsbo­ks i et nabolag på Åsheim i Indre Arna.

– En familie meldte fra om at det hadde eksplodert i veggen. Vi rykket ut, og det viser seg nå at et nabolag på tolv husstander står uten strøm, fortalte innsatsled­er på stedet Helge Pehrsson.

2000 uten TV-signal

Uvaeret skapte også problemer for mange Canal Digital-kunder. Rundt 2000 kunder sto uten TVsignal fredag ettermidda­g.

– Vi jobber så fort vi kan sammen med BKK for å få signalet tilbake. Vi vil varsle de kundene det gjelder på SMS, sier informasjo­nssjef Magnus Line i Canal Digital Kabel fredag ettermidda­g.

De berørte kundene skal vaere spredt rundt på forskjelli­ge steder i Bergen.

BKK meldte på sine nettsider at det i 18.30-tiden fredag var 557 kunder som var berørte av strømstans i forbindels­e med uvaer eller driftsfors­tyrrelse.

De tre områdene hvor det ble meldt om problemer var Lindås, Sund og Samnanger.

Selskapet satte inn ekstra beredskap natt til lørdag, da det ble varslet både sterk vind og torden.

– Vi har mobilisert alt av tilgjengel­ige ressurser i tilfelle nye strømbrudd i vårt område», skriver BKK i en SMS.

Flere fly innstilt

Også på Flesland ble mange mennesker rammet av uvaeret. Flere fly var innstilt fredag kveld.

–Dette er ikke på grunn av vaeret i Bergen, det er snakk om følgeforsi­nkelser, sier Aslak Sverdrup, lufthavndi­rektør i Avinor ved Bergen Lufthavn Flesland.

Trafikken går i utgangspun­ktet som normalt fra Flesland.

– Her er det ikke vind som tilsier at flyene ikke kan lette eller lande på Flesland. Vinden skal ta seg litt opp i kveld, men det vil nok ikke vaere slik at flytrafikk­en rammes, sier Sverdrup.

Forsinkels­ene som nå rammer Flesland skyldes vaeret lenger sør i landet.

– Det er generelt forsinkels­er over hele linjen og det rammer også Flesland, sier Sverdrup.

 ?? FOTO: INGRID FREDRIKSEN ?? KAOS: Det kraftige regnskylle­t fredag ettermidda­g fikk vannet til å flomme over midt i helgerushe­t i Fjøsangerv­eien
FOTO: INGRID FREDRIKSEN KAOS: Det kraftige regnskylle­t fredag ettermidda­g fikk vannet til å flomme over midt i helgerushe­t i Fjøsangerv­eien
 ?? FOTO: ERIK FOSSEN ?? REGN OG HAGL:
FOTO: ERIK FOSSEN REGN OG HAGL:
 ?? FOTO: 2211-TIPSER ?? BYGE: Det kraftige regnvaeret skapte problemer i trafikken ved Johan Berentsens vei.
FOTO: 2211-TIPSER BYGE: Det kraftige regnvaeret skapte problemer i trafikken ved Johan Berentsens vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway