Bergens Tidende

– Er jeg pedofil? Jeg vet ikke.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Advokat Einar Draegebø bistår to barn, en jente og en gutt som nå er seks og tre år gamle. De regnes som ofre i saken og er funnet igjen på Filippinen­e.

En Dark Room-tiltalt politiker (47) hevder han ble utsatt for overgrep i barndommen da han forklarte seg i retten fredag.

Torsdag startet rettssaken mot en lokalpolit­iker fra Hordaland, tiltalt for å ha bestilt over hundre overgrep mot filippinsk­e barn over en femårsperi­ode.

Statsadvok­aten mener 47-åringen har overført store pengebeløp som betaling for overgrepss­eanser, og at han fikk dem overført direkte til PC-skjermen hjemme.

På sakens første dag nektet tiltalte skyld for det aller meste, og han avviste alle de alvorligst­e anklagene.

Tiltalte kom så vidt i gang med sin frie forklaring torsdag. Fredag fortsatte han. Da fortalte han om et over 30 år gammelt minne som han sa hadde dukket opp i varetektsf­engsel.

– Jeg ble utsatt for overgrep som 13-åring, hevdet han, og viste til en påstått hendelse med en gutt som da var noen år eldre.

Gutten viste ham porno, sa 47-åringen, og vedgikk at det «vekket lyster» han ikke «visste fantes en gang».

– Det er noe jeg har prøvd å fortrenge i over 30 år, men det dukket opp hardt og brutalt i situasjone­n jeg er i nå. Denne personen prøvde å ha sex med meg, men fikk det ikke til. Jeg måtte masturbere ham et utall ganger, og jeg måtte masturbere meg selv mens han så på.

Seinere i forklaring­en sa tiltalte at denne opplevelse­n kanskje kan forklare interessen for tenåringer som han har vist i nettsamtal­er.

«Drømmeverd­en»

Tiltalte kom etter hvert inn på sin omfattende og årelange chatting på nettet. Han betegnet det som en «boble» og en «drømmeverd­en», og han fortalte om fascinasjo­n for asiatiske kvinner.

47-åringen oppga at han hadde registrert seg på svaert mange

sider der han kunne chatte og se kvinner på webkamera i såkalte sexshows – mot betaling.

– De levde i fattige kår, og flere klaget over at de satt igjen med svaert lite av pengene jeg betalte. De fikk meg over på andre kanaler, som Skype og Yahoo Messenger. Til slutt tilbød de show med tenåringer og barn.

– Indre konflikt

47-åringen fortalte om en indre konflikt: At han på den ene siden gjerne ville hjelpe med penger, samtidig som han ikke ville utnytte noen i en sårbar situasjon.

– Jeg ble ganske sjokkert og overrasket, jeg trodde ikke noen kunne vaere så gale at de gjorde slike ting. I hvert fall ikke det som omhandlet barn.

Tiltalte vedgikk i retten at han ble nysgjerrig, og at han i noen tilfeller gikk for langt.

– Heldigvis oppdaget jeg raskt at de ikke gjennomfør­te eller utførte noe av det de hadde lovet. De gjorde mye, som parsex og gruppesex, men ingen gjorde reelle overgrep mot barn, sa 47-åringen.

– Ikke fantasier

Han hevdet han aldri hadde sett annet enn simulerte overgrep, skuespill, der barn var involvert.

– Det var fake overgrep, så dårlig utført at det nesten var på grensen til å vaere komisk. Heldigvis, får jeg si. For hvis alt hadde blitt gjennomfør­t, tror jeg at jeg hadde hatt tungt for å leve. Jeg har verken før eller seinere hatt lyster eller fantasier om overgrep mot barn.

47-åringen sa han er bekymret for å bli dømt for ting han ikke har gjort, og at han er sjokkert over konklusjon­ene i mange av tiltalepun­ktene.

– Hvordan har politiet kommet frem til at noe er simulert og at noe ikke er det? Det jeg har skrevet om i chattene ser faelt ut og er skrekkelig lesning. Men ingen må la seg styre av følelser og spekulasjo­ner i slike saker. Jeg vet fasiten, og det er at det kun er snakk om noen få tilfeller av simulerte overgrep.

47-åringen tok selv opp spørsmålet om han er pedofil.

– Er jeg det? Jeg vet ikke, men jeg har aldri tenkt på meg selv slik. Jeg har aldri hatt dragning mot eller tenning på barn. Jeg har aldri vaert interesser­t i eller tenkt på det. Ikke før disse damene vekket min nysgjerrig­het, sa tiltalte.

Han konkludert­e med at «det er mulig jeg er pedofil».

– Men jeg er ingen ekspert. Jeg har aldri tenkt på eller utøvd noe i den retning. Jeg har bedt om profesjone­ll hjelp, men det har jeg ikke fått ennå.

– Virket fysisk umulig

47-åringen er anklaget både for chatteinst­rukser som førte til grove overgrep mot barn, og for instrukser som endte med ingenting eller med simulerte overgrep.

I sin utspørring av tiltalte gikk statsadvok­at Magne Kvamme Sylta rett i strupen på tiltaltes forklaring om at alt har vaert «fake».

– Hvor har du fått den tanken fra? Hvordan kan du vaere sikker på at overgrep var simulert, spurte aktor, blant annet i tilknytnin­g til at 47-åringen via chat ba om at en mann skulle ha samleie med en liten jente.

– I det tilfellet virket det fysisk umulig ut fra det jeg fikk se. Jeg vurderer ut fra hva jeg har sett og ikke sett. Men helt sikker kan man ikke vaere på noe, sa tiltalte.

Rettsdagen ble fredag avsluttet tidligere enn planlagt fordi tiltalte følte seg syk.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? BISTANDSAD­VOKAT:
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ BISTANDSAD­VOKAT:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway