Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

-

ETTE understrek­er hvilket høyt spill det er for KrF å peke ut en ny samarbeids­partner. Et slikt valg kan komme som en klar anbefaling fra partileder­en, eller som en konsekvens av hans råd.

Erna Solberg er statsminis­terfavorit­ten til KrF-velgerne. Tallene tyder på at et sidebytte vil føre til at flere velgere går til Høyre. Minervas Jan Arild Snoen mener det vil ta livet av KrF å samarbeide til venstre. Det kan tenkes, men det betyr ikke at en venstresvi­ng er lite sannsynlig.

Jeg tror heller de mange på høyresiden som har tatt KrF som en selvfølge kan få seg en overraskel­se.

NRKS KOMMENTATO­R, Lars Nehru Sand, mener Hareide ikke er fremmed for tanken på å søke regjerings­makt sammen med Ap, Sp og SV. Hvilke partier som vil inngå i en eventuelt ny regjering er usikkert.

Men noe synes å vaere rimelig klart: Ap ønsker mer enn gjerne å ta over makten nå. Slik har det nok ikke vaert i saerlig mange uker, men det har vaert en form for intern ro en stund. Partiet har begynt å klatre på målingene igjen. Pressedekn­ingen om partiet dreier seg nå om saker, ikke #metoo og dårlige målinger.

Dessuten er det en vurdering i partiet at denne høsten et godt tidspunkt å gå inn i regjering på. Det er lenge til neste valg, noe som gjør det mulig å gjennomfør­e egen politikk før den tid. Jeg tror ikke, som tidligere statssekre­taer for Høyre Sigbjørn Aanes argumenter­te for i sommer, at Ap nå vil søke makt fordi det vil vaere Støres siste sjanse.

Kanskje kan det faktisk vaere lurt av Støre å få vist at han duger som statsminis­ter før neste valg.

JEG TROR OGSÅ at et Ap som ikke aktivt søker makt, mister noe av seg selv. Å forbli i opposisjon fordi det kan vaere mest gunstig med tanke på neste valg, er ingen god strategi for et parti som ønsker å endre samfunnet.

Men tilbake til KrF. Forutsetni­ngen for at landet får en ny regjering, er selvsagt at det er dette alternativ­et som er Hareides anbefaling. Det er ikke sikkert den blir så tydelig, men heller en logisk konsekvens av resonnemen­tet hans.

Å gå inn i Solberg-regjeringe­n vil vaere å bryte valgløftet om ikke å gå i regjering med Frp. Siden valget er det ingenting som har brakt Knut Arild Hareide naermere Siv Jensen. Tvert imot viser Listhaug-saken hvor stor avstand det er mellom partiene.

Og det er en utbredt oppfatning i partiet om at KrF tjener på konfrontas­joner med Frp.

SUGET ETTER å gå i regjering er naermest desperat i partiet. KrFU-leder Martine Tønnessen var i Politisk kvarter tydelig på at hun mener KrF bør gå inn i Solberg-regjeringe­n. Men hun fulgte kjapt opp med at en Støre-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway