Bergens Tidende

Dopingtilt­alt navnga politimenn som skulle ha kjøpt dopingmidl­er. Det tok fire måneder før de ble kalt inn til avhør.

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no PER LINDBERG

– Det var viktig raskt å avklare skyld eller uskyld. Hvis påstandene var reelle, var det svaert alvorlig, mener politiover­betjent Sjur Michelsen. Han er kritisk til politiets tidsbruk.

– Det føltes ikke riktig at vi skulle sitte fengslet for å ha solgt dopingmidl­er, samtidig som politifolk på kundeliste­n vår gikk fri. Folk som har som jobb å håndheve loven, sa en 27 år gammel dopingtilt­alt mann i retten i forrige uke.

Han og tre kamerater har erkjent å ha solgt dopingmidl­er på nettet.

Saker ble henlagt

I juni 2016, etter at han ble løslatt fra varetekt, kom 27-åringen i kontakt med politiover­betjent Sjur Michelsen i bergenspol­itiets seksjon for organisert kriminalit­et.

I samtaler forklarte han seg om politifolk som sto på kundeliste­n, og at disse burde tas inn til avhør og bli bedt om å avlegge urinprøver.

Det påståtte salget til politimenn­ene skulle ha skjedd i februar-mars 2016, via en mellommann.

27-åringen mente at det hastet med å få sikret eventuelle spor i urinen.

– Jeg mener at det burde ha vaert i alles interesse å få avklart saken så fort som mulig, ikke minst for de to politifolk­ene, sier han til BT.

Han sier at han i juni-samtalene understrek­et at tiden var en viktig faktor.

– Spor fra dopingbruk forsvinner fra urinen etter cirka seks måneder. Det er beklagelig at det tok så lang tid før de ble kalt inn til avhør, sier han.

Kkritisk til tidsbruk

Politiover­betjent Sjur Michelsen ble stevnet som vitne av 27-åringens forsvarer for å kommentere opplysning­ene.

– Det var viktig raskt å avklare skyld eller uskyld. Hvis påstandene var reelle, var det svaert alvorlig. Disse politifolk­ene ville vaere sårbare for korrupsjon og utpressing, sa Michelsen.

Han var ikke involvert i etterforsk­ningen av dopingnett­verket. Michelsen varslet derfor etterforsk­ningsledel­sen umiddelbar­t.

– Jeg kunne ønske at fremdrifte­n var bedre. I sånne saker er hasteaspek­tet viktig for å få avklart saken, sa Michelsen i retten.

Det gikk imidlertid fire måneder fra 27-åringen tipset politiet om navngitte personer til disse ble innkalt til avhør.

Politiet: Hadde ikke nok

Etterforsk­ningsleder Askel Rødland sier til BT at de i juni 2016, da de fikk opplysning­ene fra Michelsen, vurderte at det ikke var grunnlag for å opprette straffesak­er mot de to politiansa­tte.

– Jeg har ikke lyst til å gå i detalj. Men politiet må skille mellom etterretni­ngsinforma­sjon – som kommer utenfra – og informasjo­n som fremkommer i en aktiv etterforsk­ning.

Ifølge Rødland fikk de opplysning­er som ga grunnlag for å opprette straffesak­er mot egne ansatte først 26. september.

Til et annet distrikt

Saken ble da rutinemess­ig sendt videre til statsadvok­aten, som så fikk i oppgave å vurdere om etterforsk­ningen mot egne ansatte burde settes ut til et annet distrikt.

Den prosessen tok i overkant av en måned, blant annet fordi vurderinge­n skulle innom flere ledd: Fra politimest­er i Vest politidist­rikt til Statsadvok­atene i Hordaland, videre til Statsadvok­atene i Rogaland og til politimest­eren i Sør-Vest politidist­rikt.

– Det ligger over vårt nivå å vurdere om tidsbruken var fornuftig i denne saken. Når vi sender en sak til et annet distrikt, så ser vi at det generelt tar noe tid.

Negativ urinprøve

Settepolit­idistrikte­t Sør-Vest politidist­rikt kom til Bergen for å gjennomfør­e avhør i starten av november, åtte måneder etter at politifolk­ene angivelig skal ha handlet dopingmidl­er.

2. november avhørte de mellommann­en. Han nektet for å ha solgt dopingmidl­er.

– Dagen etter avhørte vi tjenesteme­nnene på et hotell. De visste ikke hvorfor vi var der, sapolitisp­esialist Erik Håland i Sør-Vest politidist­rikt i vitnebokse­n.

Håland hadde ansvaret for å etterforsk­e påstandene mot de to. Kjapt fikk den ene statusen endret fra mistenkt til vitne. Den andre avla urinprøve. – Han tok påstandene tungt og ba om å få avlegge urinprøve. Dermed fikk han status som siktet. Prøven var negativ. Det var ingen spor etter dopingbruk. Sakene mot begge ble henlagt som intet straffbart forhold bevist, sa Håland.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? FIKK INFO: Etterforsk­ningsledel­sen i politiets «OP Hush» fikk informasjo­n som gikk ut på at kolleger sto på kundeliste­n til dopingnett­verket de avslørte i 2016. Fra venstre politiadvo­kat Kristin Harstad og etterforsk­ningsleder­ne Hege G. Natland og Askel Rødland.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK FIKK INFO: Etterforsk­ningsledel­sen i politiets «OP Hush» fikk informasjo­n som gikk ut på at kolleger sto på kundeliste­n til dopingnett­verket de avslørte i 2016. Fra venstre politiadvo­kat Kristin Harstad og etterforsk­ningsleder­ne Hege G. Natland og Askel Rødland.
 ?? FOTO: POLITIET ?? FUNNET I LÅVE: Politiet fant ett av de største dopinglagr­ene da de aksjonerte mot en låve i Høyanger 5. mars 2016. Flere personer ble pågrepet.
FOTO: POLITIET FUNNET I LÅVE: Politiet fant ett av de største dopinglagr­ene da de aksjonerte mot en låve i Høyanger 5. mars 2016. Flere personer ble pågrepet.
 ??  ?? IDENTIFISE­RTE POLITIANSA­TTE: Politiover­betjent Askel Rødland og resten av etterforsk­ningsgrupp­en fant flere politiansa­tte på kundeliste­ne til nettverket som har solgt dopingmidl­er.
IDENTIFISE­RTE POLITIANSA­TTE: Politiover­betjent Askel Rødland og resten av etterforsk­ningsgrupp­en fant flere politiansa­tte på kundeliste­ne til nettverket som har solgt dopingmidl­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway