Bergens Tidende

Vilt politisk spill om svensk statsminis­terpost

Den usikre politiske situasjone­n i Sverige gjør at den ellers ukontrover­sielle talmannspo­sten i Riksdagen har blitt en slagmark for de politiske fløyene.

- KRISTINA OLSSON kristina.olsson@pol.dk

eTil syvende og sist kan valget av talmann på mandag avgjøre hvem som blir svensk statsminis­ter. innvier riksdagsår­et med en tale, er det i hans rolle som statssjef for Sverige. Der slutter også pliktene hans.

Det er nemlig Riksdagens talmann, som nummer to i makthierar­kiet, gir en statsminis­terkandida­t oppgaven å danne en regjering, som Riksdagen kan godkjenne. Likevel pleier talmannspo­sten ikke å vaere noe omdiskuter­t. Fløyen som har vunnet valget pleier å få den posten. Punktum. Ved valget i 2014 gikk statsminis­ter Fredrik Reinfeldt av allerede på valgnatten, da det sto klart at den rødgrønne fløyen var markant større.

Slik er det ikke denne gang. Kun ett mandat skiller blokkene, og verken svenske politikere eller svenskene vet hvem som egentlig har vunnet valget. Og med tre fløyer, hvor ingen har flertall, er det derfor et åpent spørsmål, hvem som skal utpekes. Allerede i sommer gikk den borgerlige Alliansen ut med nyheten om at de ville nominere sin egen talmannska­ndidat, noe som var en slags krigserkla­ering til Socialdemo­kraterna, som har innehatt posten mesteparte­n av tiden siden 1970-årene, da systemet ble innført.

Fra Socialdemo­kraternas side har man de siste fire årene sagt at man vil «kjempe for å bryte blokkpolit­ikken». Det man egentlig har ment er at man vil splitte Alliansen og knytte tettere bånd til både Centerpart­iet og Liberalern­a. Derfor valgte Socialdemo­kraterna denne uken å holde pressekonf­eranse om at de ikke nominerer sin egen talmannska­ndidat, men gjerne vil forhandle med de borgerlige om å finne en talmann med bred støtte i Riksdagen. De nekter imidlertid å forhandle med et samlet Alliansen, og vil kun forhandle med enkeltpart­ier. Alliansen har på sin side takket nei til alle forhandlin­ger og presentert­e fredag formiddag Moderatern­as Andreas Norlén som sin felles kandidat. Fredag ettermidda­g valgte Socialdemo­kraterna så å stille med sin egen kandidat, Åsa Lindestam, til talmannsva­lget, som avholdes i Riksdagen mandag klokken 11.

Talmannen er – etter å ha holdt samtaler med alle partier – også personen som gir oppgaven med å danne regjering til partileder­en som menes å kunne klare oppgaven. Og selv om rollen som talmann skal vaere upolitisk, er det opp til talsmannen å beslutte hvor lang tid en statsminis­ter får til å samle støtte, noe som kan vaere avgjørende i denne situasjone­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway