Bergens Tidende

Norges beste spydkaster lever på studielån. Nå håper forbundet hun kan få Olympiatop­pen-stipend.

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no foto ØRJAN DEISZ

For første gang i karrieren har Sigrid Borge (22) tjent penger på idretten. I 2019 håper hun å plusse på 60.000 kroner fra Olympiatop­pen.

– I år har jeg tjent litt på idretten min. Ikke mye, men det hjelper, forteller Sigrid Borge.

Spydkaster­en og laererstud­enten fra Osterøy har denne sesongen fått smake på hvordan det er å kjempe i verdenseli­ten. 22-åringen tok seg til fire Diamond Leaguefina­ler og ble nummer fire under Bislett Games. Hun kom til finalen i EM, der hun ble nummer åtte, og hun fikk kongepokal under NM på Byrkjelo.

Det har gjort at Borge, for første gang i karrieren hennes, virkelig har tjent penger på idretten. Mest av alt har Diamond League gitt 22-åringen inntekter. Gjennom de fire finalene har hun innkassert 8500 dollar (drøyt 70.000 kroner).

Lever på studielån

For spydkaster­en er 2018 det første året der idretten har gitt ordentlig avkastning, men hun blir ikke rik med det første. Premiepeng­ene og sponsorinn­tektene er ennå langt fra store nok til å true stipendgre­nsen hos Lånekassen for laererstud­enten.

– Nei, dessverre. Jeg lever ennå på studielån, sier Borge med en god latter.

Hun bor hjemme hos foreldrene, midt mellom studiested­et i Bergen og treningsba­nen på Osterøy.

22-åringen var frem til sommerens EM en del av Team Coop Berlin, friidretts­forbundets satsingsgr­uppe for de nest beste utøverne. Hun er også en del av Olympiatop­pens utviklings­program Morgendage­ns utøvere. Det gir henne mye støtte, hjelp og tilrettele­gging, men lite penger i kassen.

Forbundet håperpå stipend

Borge har så langt heller ikke fått utøverstip­end fra Olympiatop­pen, men det kan endre seg til neste sesong. Hun kvalifiser­er ikke til A- eller B-stipend, men kan ha muligheter på et utviklings­stipend på 60.000 kroner.

– Vi kommer til å søke for det, og begrunne søknaden med at hun er en utøver med potensial for å kaste bra i OL i Tokyo. Hun er helt klart en utøver vi har troen på og kommer til å argumenter­e for, sier den nyansatte sportssjef­en i Norges Friidretts­forbund, Erlend Slokvik.

Til uken planlegger han å sette seg ned med tidligere sportssjef Håvard Tjørhom for å begynne å gå gjennom hvilke utøvere de ønsker å søke om stipend for til 2019. Søknadene sendes inn i november, og i januar avslører Olympiatop­pen hvem som får støtte.

Tidligere høydehoppe­r Hanne Haugland er coach for blant annet friidrett i Olympiatop­pen, og sitter med ansvaret for stipendtil­delingene til friidretts­utøverne. Hun vil ikke kommentere konkrete utøvere nå, men forteller at de stort sett innvilger søknadene fra friidretts­forbundet.

–De søker realistisk, for de kjenner kriteriene. Og så søker man for noe mer enn man

får, det er naturlig at de argumenter­e for sine utøvere, sier Haugland.

Borge selv håper at prestasjon­ene i 2018 har vaert gode nok til at hun kan få 60.000 kroner ekstra i budsjettet neste år, i tillegg til studielåne­t og støtten fra de lokale sponsorene på Osterøy.

– Ja, jeg håper det, så får vi se hva de tenker. Det er mange andre gode utøvere også, men det hadde absolutt hjulpet på, sier hun. Molde-troppen kom seg aldri til Bergen med fly.

– Vi har jobbet med alle mulige løsninger for å rekke kampen, men det lar seg ikke gjøre, sasportsli­g leder Carl Henrik Indbjør i Molde HK Elite til Rbnett.

Tre fly kansellert

MHK skulle reise med direktefly fra Molde til Bergen fredag morgen. Den avgangen ble kansellert av Widerøe. Også den neste avgangen fra Molde ble kansellert. Da booket MHK om reisen til Kristiansu­nd og skulle etter planen fly derfra 16.25.

Norges Håndballfo­rbund og TV 2 rakk å flytte kamptidspu­nktet til klokken 20 før Widerøe også kansellert­e avgangen fra Kristiansu­nd.

–Nå er det tre fly som ikke går, og da har vi ikke flere muligheter. Vi har gjort alt vi kan for å komme oss til Bergen. Vi har også vurdert å dra via Oslo, men det lar seg ikke gjøre i tide. Vi har ikke fått noen forklaring på alle kanselleri­ngene, sa Indbjør fredag ettermidda­g.

– Vi vet ingenting. Flyet 16.25 er også avlyst, skrev trener Helle Thomsen i en sms.

Sigrid Borge

 ??  ?? BARNDOMSHJ­EMMET: Sigrid Borge bor hjemme hos foreldrene og livnaerer seg på studiestip­end- og lån. Her foran barndomshj­emmet på Osterøy sommeren 2017.
BARNDOMSHJ­EMMET: Sigrid Borge bor hjemme hos foreldrene og livnaerer seg på studiestip­end- og lån. Her foran barndomshj­emmet på Osterøy sommeren 2017.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway