Bergens Tidende

Paul Smines mistet sønnen i overdose. Han vil bidra til at andre får bedre hjelp.

-

Eirik var 22 år. Han hadde vaert på avrusning, tatt fagbrev, skaffet seg leilighet og jobb. Familien trodde han var i mål. At han hadde klart seg

Som tidligere ambulanses­jåfør hadde Paul Smines sett det mange ganger på utrykning. Tiden etter avrusning er ekstra sårbar. Mange dør, ofte alene og hjemme.

4. januar 2013 ble Eirik funnet hjemme hos seg selv, død av en overdose heroin. Erik var Paul Smines’ sønn.Planen de to hadde, ble ikke noe av.

Ventesorg

Paul Smines sitter på kontoret til professor Kari Dyregrov ved Høgskulen på Vestlandet og forteller hvordan han opplevde tiden etter sønnens dødsfall for fem år siden.

Mange pårørende sammenlikn­er det å miste noen til rus som det å miste noen til kreft.

De opplever den samme ventesorge­n, frykten, håpet og noen ganger også en form for lettelse når det er over. Ikke en lettelse for at noen er død, men en lettelse for at frykten tar slutt.

Liten anerkjenne­lse

Smines og Dyregrov er begge sentrale i det som er verdens største forsknings­studie om etterlatte etter narkotikar­elatert død.

Over 200 familiemed­lemmer og venner har til nå sagt seg villige til å delta, men prosjektle­der Dyregrov håper at enda flere melder seg.

Hvert år dør mellom 250 og 300 mennesker av overdoser i Norge.

Ifølge Kari Dyregrov finnes det nesten ingen forskning på dem som blir igjen. Men antakelsen­e til forskerne er at det er en gruppe som sliter.

Mye stigma

– Dette er dødsfall som er knyttet til mye stigma, og har liten anerkjenne­lse. Samtidig som det gjør et stort inntrykk på dem det

 ??  ?? SKAMMER SEG IKKE: Paul Smines har aldri prøvd å skjule hvordan sønnen døde. Han har aldri skammet seg. Men han flagger det ikke, sier han.
SKAMMER SEG IKKE: Paul Smines har aldri prøvd å skjule hvordan sønnen døde. Han har aldri skammet seg. Men han flagger det ikke, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway