Bergens Tidende

END-prosjektet

-

Rusrelater­te dødsfall, og de etterlatte­s situasjon blir av myndighete­ne sett på som et alvorlig folkehelse­problem.

Både nasjonal overdosest­rategi 2017–2017 og Opptrappin­gsplan for rusfeltet påpeker behov for å bedre hjelpetilb­udet til etterlatte etter narkotikar­elaterte dødsfall.

Forskninge­n på de etterlatte i regi av Høgskulen på Vestlandet skjer i naert samarbeid med blant andre Bergen kommune.

21. november arrangerer Høgskulen på Vestlandet og kommunen en konferanse i Bergen om sorg, stigma og hjelpetilt­ak. Konferanse­n er relevant for etterlatte, berørte, fagpersone­r, politikere og studenter. gjelder. Det er en dårlig kombinasjo­n, sier Kari Dyregrov.

Studien skal kartlegge hvordan de etterlatte opplever sin situasjon, hvordan det sosiale nettverket fungerer og hvordan de blir møtt av helsevesen­et.

Bidra til bedring

Dyregrov håper studien skal bidra til at de etterlatte får bedre hjelp til å mestre sorgen sin.

Smines fikk ikke den hjelpen han trengte den gang, slik han opplevde det.

– Jeg opplevde tapet av sønnen min som traumatisk og vanskelig. Etter seks måneder bad jeg om hjelp til å takle sorgen, men jeg ble avvist av ulike offentlige hjelpeinst­anser. Jeg fikk høre at jeg var for syk og trengte for mye hjelp, forteller han.

Han er FN-veteran og utviklet posttrauma­tisk stressyndr­om som følge av at han ble tatt som gissel i utenlandst­jeneste.

Utslitte på forhånd

Kari Dyregrov har også forsket på etterlatte etter 22. juli-terroren.

Venner slet like mye

I studien skal også venner av dem som er døde vies oppmerksom­het. Det ble også gjort i studien om de etterlatte etter 22. juli.

Dyregrov forteller at mange venner av de døde da ble overrasket over å bli sett på som etterlatte. Men de naere vennene slet nesten like mye som foreldre og søsken. Og de slet med å vaere nederst i sorghierar­kiet.

– Det er viktig å huske at foreldre og naere venner kan ha gjensidig nytte av hverandre i sorgarbeid­et, sier Dyregrov.

Fra kriminell til pasient

Dyregrov håper den nye rusreforme­n, der ansvaret skal flyttes fra justissekt­oren til helsesekto­ren, også skal bidra til å redusere stigma for denne gruppen.

Redusering av stigma er en av hovedinten­sjonene med hele rusreforme­n. Rusavhengi­ge skal møtes med helsehjelp – ikke med straff.

Sorgbryter

Smines sørger fortsatt over sønnen sin – fem år etter dødsfallet.

Han har heller ikke lyst til å slutte med det.

Han savner Erik og sørger over at sønnen gikk glipp av så mye av livet. Alt han ikke fikk oppleve.

Men han har laert seg å gå inn og ut av sorgen. Ta en pause og tvinge seg til å gjøre normale ting av og til, tenke på noe annet.

Han illustrere­r det med å fortelle om den dagen bisettelse­n var. Da fikk han en telefon fra TV 2 som ville ha ham i studio som ekspert i forbindels­e med gisselsitu­asjonen i In Amenas. Han avslo og fortalte hvorfor. Men at han kunne komme dagen etter.

– Det er god sorgmestri­ng å kunne pendle slik. Laere seg å skru av og på bryteren. Barn er spesielt flinke til det, understrek­er Kari Dyregrov.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway