Bergens Tidende

Politiet: Stopper ikke bompengeak­sjonen så lenge det ikke er «fare for liv og helse»

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

Politiet setter ikke inn ekstra ressurser før den varslede storaksjon­en i trafikken. – Dette handler om ytringsfri­het, sier politisjef.

Torsdag varslet tre aksjonsgru­pper at en bompengeak­sjon vil bli iverksatt onsdag ettermidda­g. Målet med aksjonen er å ramme alle innfartsår­ene.

– Vi skal lage kork, sa leder for en av aksjonsgru­ppene, Trym Aafløy.

Han sier at aksjonen er en protest mot at byrådet vil sette opp 15 nye bomstasjon­er i Bergen.

Politiets trafikksje­f sier at de følger med og vil gripe inn dersom trafikken stopper helt opp.

– Så lenge aksjonen ikke lager situasjone­r hvor det er fare for liv og helse, vil vi ikke bøtelegge noen, sier Atle Heradstvei­t, leder for trafikksek­sjonen ved Vest politidist­rikt.

– Men dersom det ikke er fremkommel­ig på veiene, kan aksjoniste­ne vente seg bøter. Vi kommer ikke til å øke ressursene våre denne ettermidda­gen, sier Heradstvei­t.

Han sier at bøtene kan ligge på mellom 5000 og 10.000 kroner, men synes det er vanskelig å si hvordan politiet vil reagere, og hvem de i så fall vil bøtelegge.

– Dette blir en konkret vurdering på stedet. Vi må nok se situasjone­n litt an, sier Heradstvei­t.

– Handler om ytringsfri­het

Heradstvei­t sier at aksjonen handler om ytringsfri­het, og at politiet – så langt det lar seg gjøre – ønsker å la folk ytre seg i en slik aksjon.

– Dette handler om markering i en politisk sak. Så lenge det tas hensyn til fremkommel­igheten og det er passasje, vil vi ikke gripe inn, sier Heradstvei­t.

Har satt sinnet i kok

Lørdag skrev BT på lederplass at aksjonen er «eit varsla lovbrot» og at politiet må gripe inn mot bompengemo­tstandere og «bøteleggje aksjonista­r som bevisst hindrar trafikken».

«Kontrasten er skarp til andre dømer på sivil ulydnad. Då eit knippe miljøverna­rar protestert­e mot nye kraftlinje­r i Hardanger i 2011, greip politiet hardt inn. Aksjonista­ne vart bore vekk og pålagt store bøter», står det i lederartik­kelen. Atle Heradstvei­t er ikke enig. – Dette tenker jeg ikke er en sammenlikn­bar aksjon. Disse aksjoniste­ne hindret fremdrifte­n i et lovlig vedtatt arbeid. Her er det ikke noe arbeid noen skal begynne på, så det blir litt annerledes, mener han.

Kok i kommentarf­eltene

Lederen har skapt sterke reaksjoner og stort engasjemen­t blant leserne og det er høy temperatur i bompengede­batten. Hundrevis har kommentert og reagert på artikkelen på Facebook og på nettsidene til BT.

«Når køene nå står over hele landet på grunn av demonstras­joner, begynner man å prate om dette og folk begynner å forstå galskapen bak bompenger», mener en leser.

«Hvorfor skal sivil ulydighet på veien tas med silkehansk­er mens andre former for sabotasje og sivil ulydighet straffes hardt», spør en annen.

«Må igjen bare beklage at jeg er abonnent og betaler for slike politiske meninger som dette, beklager så mye til alle som føler seg støtt», skriver en tredje.

Det er aksjonsgru­ppen «Nok er nok» som arrangerer bompengeak­sjonen.

– Jeg synes det er et tilbakeven­dende problem at avisene i Bergen har en skjev vinkling når det kommer til denne saken. Bergens Tidende har her tatt et helt klart standpunkt, mener Trym Aafløy, leder aksjonsgru­ppen «Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger».

Ansvarlig redaktør i Bergens Tidende, Øyulf Hjertenes, understrek­er at BT det siste året har hatt en omfattende dekning av bompengesa­ken.

BT-redaktør: – Viktig å skille

– Vi har en lav terskel for å slippe til kritikere og forsvarere. Det er viktig i vår journalist­ikk at vi får frem alle sider i saken. Jeg skal ikke si at vi har gjort en perfekt jobb, men jeg er ikke enig i Aafløy sin oppfatning om at saken er dekket med en skjev vinkling. Det er viktig å skille mellom det som skjer på nyhetsplas­s og meningspla­ss. Aafløy har skrevet mange innlegg og blitt sitert i en lang rekke nyhetssake­r. Det er flott at han engasjerer seg, sier Hjertenes.

Han minner om at ingen lesere trenger å vaere enig i BT sin leder, debattinnl­egg eller andre ytringer i BT, men at disse er en del av en samlet meningsbry­ting.

– Vårt utgangspun­kt er at vi skal ha en bred og god debatt om bompenger og vi ønsker at alle meninger skal bli hørt. Og så må både forsvarere og kritikere tåle at det finnes noen som har andre meninger enn dem selv, sier Hjertenes.

 ?? ARKIVFOTO: ADRIAN B. SØGNEN ?? FØLGER MED: Atle Heradstvei­t er leder for trafikksek­sjonen ved Vest politidist­rikt. Han sier aksjoniste­r kan vente seg bøter på mellom 5000 og 10.000 kroner hvis de stopper trafikken.
ARKIVFOTO: ADRIAN B. SØGNEN FØLGER MED: Atle Heradstvei­t er leder for trafikksek­sjonen ved Vest politidist­rikt. Han sier aksjoniste­r kan vente seg bøter på mellom 5000 og 10.000 kroner hvis de stopper trafikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway