Bergens Tidende

Striden mellom USA og Kina kan gi økonomisk kald krig

- MICHAEL JARLNER michael.jarlner@politiken.dk

Eksperter advarer om en potensielt eksplosiv konflikt med større perspektiv­er enn handelsund­erskudd.

Todd Rokita kan naermest lukte at noe er galt i Kina. Han merker det i nesen og han ser det gjennom vinduene på hotellromm­et.

Renere luft på 90-tallet

– Jeg er overrasket over at jeg knapt nok kan se lys når jeg trekker fra gardinene på hotellromm­et mitt om kvelden, sa den amerikansk­e republikan­eren, som onsdag og midt i den stadig mer tilspissed­e handelskri­gen mellom USA og Kina hadde dratt til et møte i World Economic Forum i den kinesiske byen Tianjin, noen timers biltur utenfor Beijing.

Ifølge Todd Rokita var luften i Kina mye renere da han i 1990årene studerte jus i Shanghai i et halvår.

Kald krig-følelse

– Jeg er overrasket over at forurensin­gen river i nesen min når jeg går utendørs, fortsatte Todd Rokita, som er blant president Trumps ivrigste støttespil­lere i Representa­ntenes hus.

Observasjo­nen skulle naturligvi­s brukes til noe.

For Indiana-politikere­n konkludert­e med at han satt med en følelse som under den kalde krigen: Man hadde dem som gikk med USA og opplevde velstand og fremgang, og så hadde man dem som gikk med Sovjetunio­nen og opplevde det motsatte.

Handelskri­gen

Dermed var scenen ellers satt for World Economic Forums årlige møte i Kina – en lillebror til det mer kjente årsmøtet i den sveitsiske byen Davos.

Det kinesiske møtet handler primaert om teknologi og teknologis­ke forandring­er, men kunne i år ikke unngå å bli virvlet inn i amerikansk-kinesiske handelskri­gen. En handelskri­g som er utløst av USA og Donald Trumps krav om at Kina må redusere sitt handelsove­rskudd overfor USA.

En skillevei

Som for å understrek­e sakens alvor deltok også Kinas nest sterkeste mann, statsminis­ter Li Keqiang, på årsmøtet, hvor han advarte mot proteksjon­isme og handelskri­g.

– Verden står ved en skillevei og et valg mellom globaliser­ing eller avglobalis­ering, sa han og varslet at Kina er villig til å gjøre det lettere for utenlandsk­e selskaper å operere i Kina, og at bøtene for ulovlig kopiering og rettighets­tyveri både skal fordobles, tredobles eller til og med vaere ubetalelig­e.

Ingen av løftene gjorde noe stort inntrykk på de to tilreisend­e republikan­erne, som fikk hasteinnka­lt til sin egen lille pressekonf­eranse mens Li Keqiang fortsatt sto på talerstole­n.

– Jeg vet ikke hvordan man uttrykker det på kinesisk, men i USA sier man at prat er billig og at det er ens handlinger som teller, sa Todd Rokita.

Vil tvinge Kina i kne

Handelskri­gen begynte i april, da USA varslet straffetol­l på stål og aluminium mot varer fra både Kina, EU og Canada.

I det siste har Donald Trump fokusert på Kina og inngått økonomiske våpenhvile­r med EU og Mexico.

Bare noen timer før tirsdagens start på møtet i World Economic Forum annonserte han imidlertid en ny omgang straffetol­l mot kinesiske varer – denne gang på varer for 200 milliarder dollar, noe som er handelskri­gens kraftigste skyts hittil. Like etter svarte Kina med avgifter på amerikansk­e varer for 60 milliarder dollar.

Dermed har amerikaner­ne totalt innført straffetol­l for mer enn 360 milliarder dollar og truet med å ramme varer for ytterliger­e 267 milliarder dollar, hvis Kina fortsatt ikke føyer seg for amerikansk­e krav.

Advarsel

Til tyske Der Spiegel advarte den tyske kinaeksper­ten Max Zenglein fra Mercator-institutte­t for Kina-studier i Berlin onsdag om at verden trues av en økonomisk kald krig, som har potensial til å utløse en global depresjon.

Det er i så fall en økonomisk kald krig som handler om mer enn handelsund­erskudd, mener en av Kinas ledende økonomer, Yuan Ding, som er visepresid­ent for eliteunive­rsitetet ChinaEurop­a Internatio­nal Business School i Shanghai:

– For USA inngår dette klart i et forsøk på å bremse Kinas fremvekst. Det med handelen er et påskudd, sier han til Politiken i Tianjin.

– Vil bremse Kina

Sett med hans øyne har USA innsett at man ikke lenger har makt til å kunne påtvinge en stormakt som Kina sine egne verdier.

Derfor handler det nå om å bremse Kina, som med storstilte prosjekter som «Made in China 2025» og «Belt Road Initiative» utfordrer USAs globale dominans.

Made in China-prosjektet skal gjøre Kina til en ledende teknologis­k makt innen roboter og kunstig intelligen­s, mens One Belt-initiative­t er et infrastruk­turprosjek­t av historiske dimensjone­r, hvor Kina sammen med sine partnere vil investere massivt i veier, jernbaner og annen infrastruk­tur for dermed å forbinde Kina med 67 andre land, som utgjør 65 prosent av klodens befolkning og 40 prosent av verdens samlede BNP.

Jeg vet ikke hvordan man uttrykker det på kinesisk, men i USA sier man at prat er billig og at det er ens handlinger som teller.

Todd Rokita, medlem av Representa­ntenes hus

 ?? FOTO: CHINA STRINGER NETWORK ?? SCENEN SATT: World Economic Forums årlige møte i Kina handler primaert om teknologi og teknologis­ke forandring­er, men kunne i år ikke unngå å bli virvlet inn i den amerikansk­kinesiske handelskri­gen.
FOTO: CHINA STRINGER NETWORK SCENEN SATT: World Economic Forums årlige møte i Kina handler primaert om teknologi og teknologis­ke forandring­er, men kunne i år ikke unngå å bli virvlet inn i den amerikansk­kinesiske handelskri­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway