Bergens Tidende

Innfør politikk som fag i skolen

- PER BJØRNAR GRANDE

Dosent i RLE, Høgskolen på Vestlandet mest aktuelle spørsmål. Fremtiden avhenger av ideologisk nøkternhet.

Hvordan skal elevene i norsk skole klare å se gjennom polariseri­ngen og bli mer praktiske og klarsynte i samfunnssp­ørsmål? Hvordan skal man kunne samarbeide, når man i stadig sterkere grad demonisere­r den andres synspunkte­r?

Løsningen er å innføre et nytt fag i skolen: Politikk.

INNFØRING AV FILOSOFI i grunnskole­n har vist seg å vaere en viktig faktor for å bekjempe intolerans­e. I England har forskere funnet ut at filosofisk­e samtaler styrker selvtillit­en, aktivisere­r barna og fører til bedre laering. Dersom man er i stand til å begrunne sine synspunkte­r, oppdager man også lettere flere muligheter i livet. Det som imidlertid gjør emnet filosofi i skolen begrenset med tanke på politiske analyser, er at spørsmålen­e som tas opp, gjelder livssyn og etikk mer enn politiske spørsmål. POLITIKK ER IKKE FILOSOFI, politikk laerte jeg på gymnaset er «fordeling av verdier og goder i et samfunn». Altså noe mer konkret og materielt enn filosofi. Politikk er heller ikke moral – selv om det er til stor hjelp hvis politikern­e er aerlige og ellers moralsk høyverdige. Politikk er som Churchill sa, «evnen til å finne den minst verste løsningen». Verden er ikke perfekt, det vil den heller aldri bli. Det vil aldri komme perfekte løsninger i politikken. Man må trenes opp til å analysere en sak, for så trekke slutninger.

Anslag til politisk tenkning finner man i fagplanen for Samfunnsku­nnskap, der for eksempel elevene på 5.–7. trinn skal diskutere slikt som «skilnader mellom å leve i eit demokrati og i eit samfunn utan demokrati» og «nokre sentrale motsetnade­r mellom dei politiske partia i Noreg». Men også Samfunnsfa­g mangler en mer metodisk, løsningsfr­emmende innfallsvi­nkel – som faget politikk kan dekke.

POLITIKK I SKOLEN bør bli et fag der man trenes opp til å lete etter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway