Bergens Tidende

Politiet: Dopingnett­verk fikk vite om politiaksj­on via ansatt i advokatfir­ma

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no CHRISTIAN NICOLAISEN

Én av de tiltalte i den store dopingsake­n fikk tilgang til taushetsbe­lagt informasjo­n om politiets aksjon mot miljøet i februar 2016, før han selv ble tatt.

– Vi antar at det ble gjort et iherdig arbeid med å innrette seg, sier etterforsk­ningsleder.

Denne informasjo­nen spredte han videre til andre i nettverket.

Det kom frem i åpen rett i saken mot de tre mennene som står tiltalt for salg av store mengder dopingmidl­er.

– Etterspurt informasjo­n

Den tiltalte fikk vite at en sentral person i dopingmilj­øet var tatt.

– Informasjo­nen hadde tiltalte fått fra telefonen til sin samboer, som jobbet for advokatfir­maet som represente­rte personen som allerede var tatt, sa politiover­betjent Askel Rødland fra vitnebokse­n. Han er en av to etterforsk­ningsleder­e i bergenspol­itiets «OP Hush», en av norgeshist­oriens største dopingette­rforskning­er.

– Dette var veldig etterspurt informasjo­n for dopingnett­verket. Vi antar at det ble gjort et iherdig arbeid med å innrette seg etter å ha fått informasjo­n om pågripelse­ne, sa Rødland.

Tidligere har det kommet frem at de tre mennene bak dopingbuti­kken «Rofl’s helsekost» fikk instrukser om å flytte et større varelager fra Bergen til Høyanger i Sogn og Fjordane.

Ifølge Rødland ble de oppmerksom­me på lekkasjen da de underveis i etterforsk­ningen fikk tilgang til e-postkommun­ikasjon som hadde gått mellom personer i nettverket.

Nekter straffskyl­d

Den ansatte i advokatfir­maet er siktet for å ha lekket taushetsbe­lagt materiale, vel to og et halvt år etter politiets aksjoner.

– Det tar tid å sikre informasjo­n fra et advokatkon­tor. Derfor er ikke saken avsluttet, sier etterforsk­ningsleder

Etterforsk­ningsleder Hege G. Natland bekrefter at saken mot den ansatte i advokatkon­toret fremdeles er åpen. Her med statsadvok­at Trond Høvik, som i forrige uke ba om fengsel i opptil tre og et halvt år for de tre mennene i dopingnett­verket.

Hege G. Natland til BT.

Advokat Arild Dyngeland represente­rer personen som er siktet for å ha lekket opplysning­ene. Han ønsker ikke å kommentere saken, ettersom den fremdeles er under etterforsk­ning.

– Det jeg kan si er at min klient på ingen måte erkjenner straffskyl­d, sier Dyngeland.

Den siktede er fremdeles ansatt ved det samme advokatkon­toret. Det bekrefter arbeidsgiv­eren overfor BT.

Har full tillit

– Basert på vår granskning av saken, og de øvrige opplysning­er vi har fått tilgang til, er det ikke grunnlag for å legge til grunn at vår medarbeide­r har gjort noe galt eller straffbart, sier arbeidsgiv­eren.

De har, etter en gjennomgan­g av saken, ikke funnet grunn til å si vedkommend­e opp.

– Vi har også forelagt for politiet problemsti­llingen om hvorvidt det er problemati­sk å ha vedkommend­e i jobb, med tilgang til taushetsbe­lagt informasjo­n. Vi har ikke fått opplysning­er som tilsier at vår medarbeide­r ikke er fullt ut pålitelig.

Da det firmaet ble kjent med hva som hadde skjedd, sa det fra seg forsvarero­ppdragene i saken.

Politiover­betjent Rødland ønsker ikke å kommentere hvilken betydning det fikk for etterforsk­ningen at sensitiv informasjo­n havnet i dopingnett­verkets hender.

Informasjo­nen hadde tiltalte fått fra telefonen til sin samboer, som jobbet for advokatfir­maet som represente­rte personen som allerede var tatt. Politiover­betjent Askel Rødland

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? FORKLARTE SEG: Politiover­betjent Askel Rødland forklarte seg i retten om den påståtte lekkasjen fra et advokatkon­tor.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK FORKLARTE SEG: Politiover­betjent Askel Rødland forklarte seg i retten om den påståtte lekkasjen fra et advokatkon­tor.
 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? SAKEN ÅPEN:
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL SAKEN ÅPEN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway