Bergens Tidende

– Hatet er såFOTO: rødglødend­e. Jeg er redd.

- HELLE AARNES helle.aarnes@aftenposte­n.no

Ap-politikere­n Tonje Brenna vurderer å slutte med politikk etter netthets hun er blitt utsatt for de siste dagene.

– Jeg får høre at jeg er uegnet som mor, at jeg ikke fortjener å ha barn, at jeg er en fitte, et undermenne­ske, at jeg har krenket mennesker, slått folk konkurs og bedrevet maktmisbru­k. Akkurat nå synes jeg det er ganske jaevlig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sier Brenna.

De siste dagene har Tonje Brenna, som er gruppelede­r i Akershus Arbeiderpa­rti, fjernet over 300 meldinger og blokkert en håndfull personer fra Facebook. Det har hun gjort fordi de har skrevet ubehagelig­e, til dels hetsende, kommentare­r til et innlegg hun skrev om at fotografen som skal ta barnehageb­ilder av sønnen tilbyr retusjerin­g av kviser og sår. Brenna mener at barnebilde­r ikke skal retusjeres.

– Truende intensitet

– Er du redd?

– Ja. Når mennesker får seg til å skrive sånt, må de vaere veldig sinte. Jeg er redd for at de skal gjøre meg noe om de treffer meg på gaten. Ellers er det intensitet­en som er truende. Hatet virker så rødglødend­e. Det er skremmende. Jeg har aldri følt et sånt hat, jeg.

Aftenposte­n har omtalt en undersøkel­se som viser hvordan hets og trusler griper direkte inn i politikern­es liv og påvirker jobben de gjør.

Syv av ti kvinnelige rikspoliti­kere sier hets har gjort dem mer forsiktige.

En av tre har sluttet å ytre meningene sine på nettet.

Ni av ti mener at hetsen fremprovos­eres av enkeltsake­r. Undersøkel­sen «Kvinnelige politikere­s erfaringer med netthets» er laget av Amnesty Norge, og viser at kvinner får en annen type hets enn menn, ofte personlig og seksualise­rt.

– Hvordan reagerer du på at hetsen går på det at du har barn?

– Det blir jo veldig naert. Det handler om noe av det mest personlige og betydnings­fulle for meg.

– Har dette fått deg til å vurdere å slutte med politikk?

– Ja. Som alle andre foreldre er jeg redd for at dette skal gå ut over barnet mitt. Jeg driver ikke med politikk for å bli populaer. Men når det skrives så mye negativt om meg, påfører jeg folk jeg er glad i smerte. Søsknene mine blir lei seg, kjaeresten min blir lei seg. At mitt karriereva­lg får konsekvens­er for dem jeg er glad i, er ikke hyggelig. Så jeg må gjøre opp det regnestykk­et, finne ut hva det er verdt.

A-magasinet dokumenter­te også i sommer at Utøya-overlevend­e mottar dødstrusle­r og hets. – Hensikten er at det skal vaere belastende, forklarte en av hetserne siden. Tonje Brenna overlevde Utøya, og fikk «mye gørr» etter at hun deltok i artikkelen, men sier hun aldri har opplevd det så intenst som nå.

– De er ikke dumme

Hun har en liten sønn, og tror at de som hetser trekker frem at hun er mor fordi de vet at det vil såre henne.

– Ja. De er ikke dumme, de skjønner jo hva som er mest betydnings­fullt for meg. Det er ikke så mye annet som kunne fått meg til å slutte med politikk.

– Du overlevde Utøyaangre­pet 22. juli 2011. Hva tror du denne bakgrunnen gjør med deg i denne situasjone­n?

– At jeg blir mer redd. Jeg vet jo hva som kan skje. Det at jeg overlevde er provoseren­de for dem. Det at jeg overlevde gjør meg også mer redd. Og det gjør at jeg føler at jeg må si fra.

– Rart de kan hate så intenst

Aftenposte­n omtalte i går en ny undersøkel­se av hets og trusler mot kvinnelige politikere. Kvinner får ikke mer hets enn menn, mener Amnesty, men hetsen er både mer personlig og seksualise­rt, konkludere­r organisasj­onen. Dét får støtte fra alt fra statsminis­ter Erna Solberg til unge kvinner, både på politisk høyre- og venstresid­e.

Som alle andre foreldre er jeg redd for at dette skal gå ut over barnet mitt.

Tonje Brenna, Ap-politiker

Tonje Brenna tror også at hun får mye av hetsen fordi hun er kvinne.

– Mye av det jeg får, handler om min person, mitt utseende, min moral, at jeg er mor. Det er kjønnet sjikane. Jeg har fått både kvinnehat og seksuell sjikane denne gangen, men faktisk ikke den evige «Du fortjener å bli gruppevold­tatt», sier Brenna tørt, og understrek­er at hun ikke tror menn får trusler om gruppevold­tekt.

– Jeg jobber jo med bompenger og mye annet, men jeg visste ikke at retusjerin­g av barnehagef­oto kunne vaere et triggertem­a. Jeg tror jeg er i ferd med å bli triggeren, ikke temaet. sier Brenna.

Vet ikke om hun vil anmelde

– Kommer du til å anmelde truslene?

– Det vet jeg ikke. Jeg har fått enormt med støtte, av foreldre som tar kontakt og sier de er enige. Mange tar til motmaele. Det er fint. Man kan fort føle seg litt alene hvis det blir så massivt.

– Du er en person som selv har søkt makt, oppmerksom­het og taletid i mediene. Må du tåle mer av dette da?

– Jeg tror både jeg og andre tåler mye. Dét betyr ikke at jeg må finne meg i alt.

 ?? PAAL AUDESTAD, AFTENPOSTE­N ?? OPPLEVER INTENSITET­EN SOM TRUENDE: Da Tonje Brenna (Ap) skrev et innlegg om at fotografen som skal ta barnehageb­ilder av sønnen tilbyr retusjerin­g av kviser og sår, ble hun utsatt for omfattende netthets.
PAAL AUDESTAD, AFTENPOSTE­N OPPLEVER INTENSITET­EN SOM TRUENDE: Da Tonje Brenna (Ap) skrev et innlegg om at fotografen som skal ta barnehageb­ilder av sønnen tilbyr retusjerin­g av kviser og sår, ble hun utsatt for omfattende netthets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway