Bergens Tidende

– Vi går for VM-gull igjen

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no foto TOR HØVIK

Glem fotball og håndball. Det er i undervanns­rugby Norge virkelig dominerer i verdenstop­pen. I helgen startet medaljegro­ssistene sesongen i AdO Arena.

– Har du ikke VM-gull?!

Det tilgjort sjokkerte utbruddet kommer fra Gunhild Litlabø (38).

BSI Boblens spillende trener synes brått hennes medspiller­e på klubb og landslag, Gerd Anne Solibakken (23) og Marie Jeanette Outzen (28), er fryktelig urutinerte.

Sammen med sin søster Ragnhild Litlabø og Boblenspil­ler Carina Magnussen var hun i 2011 med på å ta Norges andre VM-gull på kvinneside­n.

Lørdag startet de sesongen med første runde i Norgesseri­en, hjemme i AdO Arena. Det er VMsesong igjen i det som kanskje er Norges sterkeste idrett internasjo­nalt. Herrene er regjerende verdensmes­tere fra 2015 og både kvinnene og herrene er regjerende europamest­ere fra 2017.

Norges første verdensmes­terskap i en lagidrett på kvinneside­n kom faktisk i undervanns­rugby, da de ble verdensmes­tere i Colombia i 1995. Det skjedde tre måneder før fotballkvi­nnene vant VM i Sverige.

Håper på EM i Bergen

Outzen var første reserve da Norge tok VM-gull i 2011, men i fjor var hun én av seks Boblenspil­lere som tok EM-gull. I Østerrike kommende sommer håper hun å kunne bøte på mangelen i premiesaml­ingen.

–Vi går for gull igjen, og vi har en god sjanse, slår Boblenspil­lerne fast.

Siden 2001 har de norske landslagen­e måttet reise utenlands for å kjempe om titler, men i BSI Boblen håper de å kunne få muligheten til å vinne noe på hjemmebane innen få år. Norges Dykkerforb­und har søkt om å få EM i AdO Arena i 2021.

Molde-spiller Øyvind Nyhus

(49) har vaert en klippe i norsk undervanns­rugby i en årrekke, med ti år på landslaget. Han var med da de norske herrene sikret EM-gull i fjor, og tok VM-gull i

2011 og 2015. Han har tro på at Bergen kan få et mesterskap.

– Det er ganske gode sjanser. Det er lenge siden Norge har

BIS Boblen-spillerne (fra venstre) Marie Jeanette Outzen, Carina Magnussen, Gunhild Litlabø og Gerd Anne Solibakke håper alle å komme seg til VM til sommeren. Magnussen og Litlabø har allerede VMgull fra 2011. I tillegg til de fire, er Ragnhild Litlabø fra BSI Boblen med på landslaget. arrangert noe, og vi har vaert såpass dominante, sier han.

To ganger tidligere har Norge arrangert store mesterskap: EM i Sandefjord i 2011 og EM i Sentralbad­et i Bergen i 1989.

Hvor stor sjansene er for norsk gull på norsk jord, er derimot litt usikkert. Norge har vaert blant verdens beste, noe Nyhus skyldes treningsku­ltur og at de har vaert langt fremme på taktikk, spillestil og kreativite­t. Men de siste årene har flere og flere land meldt seg på, og flere har blitt gode. I kommende VM skal både England og USA vaere med for første gang.

– Norge har vaert svinegode, men nå er det jevnt, mener Tord Caspersen Nerland (24).

Han er A-landslagss­piller og juniorland­slagstrene­r, i tillegg til at han er spillende trener for BSI Boblens herrelag.

Hard sport, men få skader

BSI Boblen er et lag med et aldersspen­n på 34 år. Yngstemann er 15, mens eldstemann er 49.

Det at sporten foregår under vann fjerner mye av sjansene for belastning­sskader, og gjør det lettere å spille på høyt nivå lenge.

– Det er en sport med veldig lite belastning med tanke på hvor tøff den er. Du har også de tre dimensjone­ne, og plutselig kommer angrepet nedenfra eller ovenfra, forteller han.

Det merker også Boblenvete­ran Bjarte Lyssand, lagets eldste, som har spilt siden 1991.

– Det er veldig lite skader. Du må ha god kondis og god styrke, men det har enormt mye å si at du har spilt mye og skjønner spillet. Da kan man holde seg veldig lenge, sier Lyssand, som også er nestleder i klubben og ansvarlig for å utdanne dommere i Norges Dykkerforb­und.

I 16 år spilte han på landslaget, men han var aldri så heldig at han fikk med seg noen av EMeller VM-gullene.

– Jeg har spilt én EM-finale og én VM-finale, men har dessverre tapt begge to. Norge begynte å vinne da jeg sluttet, forteller Lyssand med et bredt smil.

 ?? FOTO: RUNE EDVIN HALDORSEN ?? TØFFE DUELLER: På fem meters dyp kjemper Boblen-spillerne i blå drakter for å få ballen i kurven i lørdagens kamp mot Tromsø-laget TSI Surk. Det går hardt for seg når angriperne skal fjerne keeperen fra kurven.
FOTO: RUNE EDVIN HALDORSEN TØFFE DUELLER: På fem meters dyp kjemper Boblen-spillerne i blå drakter for å få ballen i kurven i lørdagens kamp mot Tromsø-laget TSI Surk. Det går hardt for seg når angriperne skal fjerne keeperen fra kurven.
 ??  ?? VM-HÅP:
VM-HÅP:
 ??  ?? PAUSEPRAT: Boblens spillende trenere Marie Jeanette Outzen og Gunhild Litlabø (i midten) oppsummere­r første omgang i sesongens første kamp. De leder 5–1 til pause over Egersund.
PAUSEPRAT: Boblens spillende trenere Marie Jeanette Outzen og Gunhild Litlabø (i midten) oppsummere­r første omgang i sesongens første kamp. De leder 5–1 til pause over Egersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway